Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2010 22:31 - На лов за “Сините камъни”
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 1138 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 03.03.2010 22:35




  Община Сливен иска да присвои парка, еколозите го бранят Десислава Боцева

Истинска борба се води за Природен парк “Сините камъни” в Сливен. От няколко месеца насам кметът на града Йордан Лечков се опитва да превърне парка от държавна в общинска собственост. След като имаше временно затишие по въпроса, той отново е на дневен ред, защото на 18 февруари тази година Общинският съвет на Сливен е одобрил предложение на кмета на града да бъде предприета процедура по чл. 54 от Закона за държавната собственост за безвъзмездно прехвърляне на парка на община Сливен.

Собствеността заема над 90% от цялата площ от над 11 хиляди хектара на природния парк. Общинските съветници са възложили на кмета на община Сливен да отправи искане до Министерски съвет чрез Областния управител на Сливен за безвъзмездно прехвърляне на „имота”.

Според Коалиция “За да остане природа в България” въпросното решение на Общинския съвет е незаконосъобразно, защото нарушават Закона за защитените територии и Закона за държавната собственост. Посочените текстове разпореждат, че собствеността на държавата в защитените територии е публична и като такава не може да бъде обект на разпореждане. Тоест, по никакъв начин природният парк не може да стане общински.

“Не виждам какво лошо има паркът да стане общинска собственост. Това е законно действие. Паркът е държавна собственост, държавата решава и го продава. Аз не виждам тези хора от природозащитните организации, които само говорят глупости, какво са направили за “Сините камъни”, защото откакто съм кмет, аз съм направил много”, заяви пред “Всеки ден” кметът на Сливен Йордан Лечков. Според него общината ще се грижи много по-добре за парка от държавата.

“Категорично не е законно собствеността на природен парк да бъде променена от държавна в общинска. Единственото, което може да бъде направено по законен ред, е държавата да предостави за ползване парка на общината”, се казва в официално писмо на Изпълнителната агенция по горите, пратено до “Всеки ден”. Според експертите нищо не може да бъде сметнато за решено, докато не се произнесе Министерски съвет по въпроса.

Защитените територии в България изпълняват функция за опазване на биологичното разнообразие не на местно, а на национално и европейско ниво. Неслучайно Природен парк „Сините камъни” е част от европейската мрежа от защитени зони Натура 2000, както по Директивата за опазване на местообитанията, така и по Директивата за опазване на птиците, заявиха природозащитниците. Съгласно българската конституция отговорностите за опазване на биоразнообразието и управлението на националната екологична мрежа е ангажимент на държавата в лицето на изпълнителната власт, а различните собственици (включително общините) носят отговорности само за своята собственост.

“Плановете на кмета на Сливен за Природен парк “Сините камъни” са ясни – бъдещето му е той да се превърне в „селищно образувание” и да се застрои. Не са тайна и амбициите на кмета за създаване на ски курорт в местност „Даулите”, където сега има малка ски писта, в природния парк, който да обслужва Източна България. Комичното е, че най-високата точка в Сливенския балкан, връх Българка, е на едва 1181 метра”, казаха еколозите.

„Държавата трябва да е наясно, че това е опит за местна феодализация, която може да има опасни последици за над 60% от защитените територии в страната”, предупреждават от коалицията.

Паркът Сините камъни не е градска градина, а защитена природна територия по българското и европейското законодателство и не може дължавата да прехвърли безвъзмездно цялата държавна собственост на общината, категорични са природозащитниците.

Освен това, кметът Йордан Лечков казва, че иска парка, за да може да оправи канализацията и пътищата, но за да се поддържат пътищата и за да се изгради канализация, не е необходимо държавата да прехвърля собствеността си на общината. Задължение на общината е да поддържа общинските пътища, без да има значение върху каква собственост се намират, казаха от Коалицията.

вторник, 2 март 2010

(www.vsekiden.com)







Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2480634
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS