Най-четени
1. zahariada
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Постинг
19.04.2008 18:46 -
ХАЙДЕ НА ПРЯСНАТА РИБА или БЪЛГАРСКИЯТ ТЪРГОВЕЦ - ЖИВ ДЯВОЛ
Уникален и находчив начин за продажба на скъпи риби използват някои от родните доставчици. Те слагат офталмосептонекс в очите на рибата и така тя изглежда прясна и ресторантьорите я купуват лесно.
Консумацията на риба в България е под средното европейско равнище. У нас има няколко основни доставчици на риба и рибни деликатеси, които осъществяват внос предимно от чужбина. Рибата е дълбоко замразена в специални контейнери и въпреки това, когато пристигне тук, се използва един странен, находчив и уникално предприемчив начин тя да изглежда и да се предлага на търговците в големите вериги и на рибни ресторанти – в очите на рибата се капват по две капки от офталмосептонекс – капки за очи, а също така се използват и други подобни като тобрекс и овлажняващите капки за очи, съдържащи гелоподобна овлажняваща система SYSTANE. Причината за всичко това е много проста – съдържателите на ресторанти познават дали рибата е прясна по бистрия поглед в очите и когато те не са засъхнали и кървясали. Ако някои иска да зареди ресторанта си с прясна сьомга и държи на реномето си от заможна клиентела, то той знае, че сьомгата трябва да има сочно, плътно, розово – оранжево месо с характерен аромат. И естествено, ако доставките са на цяла, неразфасована риба, то тя трябва да има ясен и бистър поглед. У нас се внася предимно норвежка атлантическа сьомга, която се отглежда в рибовъдни ферми. Известно е, че този вид риба е най- добра за готвене, когато е абсолютно прясна. Именно този факт принудил някои от доставчиците да използват гореспоменатия трик. Подобен трик се прилага и към калкана в търговските вериги, където го продават цял и неизчистен. В София номерът се прилага и за екзотични риби като японската Фугу, която е много скъп деликатес. Рибата се сервира в няколко изискани ресторанта категория лукс и се консумира предимно от чужденци. Фугу се сервира с отвара, приготвена от нейните перки. Интересното при тази риба е, че тя може да се приготвя само от готвач, които има специална диплома за това. Изкушението е огромно, тъй като рибата има неравномерно разпределена отрова в хрилете и при неправилно приготвяне може да окаже наркотичен ефект върху този, който я консумира – да му се вдървят краката например. И ако това трудно ще стане, защото на пръсти се броят нашенците опитвали от тази риба, то доставчиците на рибни продукти в България твърдят, че производствената им база напълно отговаря на всички съвременни изисквания за производство на хранителни продукти като ISO 9001. Този факт е ясен защото санитарния контрол е на добро равнище. Капки за очи се слагат на рибите, които са най- разпространени за консумация по ресторанти и вериги като: сьомгова пастърва, треска, барбун, морски сом, кефал, лаврак, ципура, акула, лефер, пангасиус, червен снапер, писия, сребриста сайда, змиорка и групър. Единственото положително при прилагането на номера с капките за очи е, че той не се отразява на вкусовите качества на рибата по никакъв начин и не е вреден за онези, които я консумират. Но определено е новаторски метод, дело на родното предприемачество, което явно има неподозирани таланти във всяко едно отношение. Frognews.bgСледващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS