Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2010 11:22 - МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН - ТЕЧНОТО ЗЛАТО НА ФАРАОНИТЕ
Автор: condor46 Категория: Технологии   
Прочетен: 8605 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 01.11.2010 22:57


Блогът на СЕЛЕНА Истинската
A  

Масло от черен кимион - течното злато на фараоните

image

Билката Nigella Sativa (бот.), за съжаление слабо известна у нас, има 2500 години история. Черния кимион (Nigella sativa) е растение с височина от 40 до 60 см.

Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион (въпреки, че няма нищо общо с подправката кимион), черно семе, посевна челебитка, полска челебитка, чернушка, къзха, Habbat al-baraka (благословено семе), калонджи, „фараонско масло” –заради намереното флаконче в гробницата на Тутанкамон и др.

Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки датиращи от периода на неолита и мезолита, което показва, че се употребява поне от преди 8 хиляди години.

Древните египтяни са познавали и използвали черния кимион като панацея ( за лечение при проблеми и болести).Известният египтолог Хауърд Картър открива сред вещите в гробницата на фараона Тутанкамон черно масло, което никой не знаел какво представлява. Скоро след това става известно като „масло от черен кимион” или „челебитка”.

Било е известно, че древните египтяни знаели за черния кимион, ала никой не можел да каже точно за какво са го използвали в ежедневието си. Но въпреки това, фактът, че черният кимион е бил сред вещите на младия цар, сам по себе си говори за важността му през онова време.Също така може да се добави, че египетската царица Нефертити, е използвала необикновеното действие на черния кимион върху кожата, за да запази красотата и младостта си, както и за повишаване на тонуса.

В Стария Завет се говори за неоспоримата важност на черния кимион, дори се описва начина за добиването на маслото му.

Растението е било известно и на римляните които го наричали гръцки кориандър. Описано е от древногръцкия лекар от I век Dioscoredes, като лек за общи здравословни проблеми, зъбобол, главобол и основно с диетично приложение.

В книгата на великия арабски учен Ибн-и Сина (Авицена) „Канон на медицината”, се посочва, че черният кимион активира енергията, като по този начин спомага за преодоляването на умората и отпадналостта.

В мюсюлманския свят е добре познато заради думите на пророка Мохамед: „В Черното семе има лек за всичко, освен смъртта” (Sahih Bukari 7:591).

Сведенията от древността за широкото и приложение и съвременните научни изследвания показват, че това растение е един от претендентите за здравеукрепващо средство на хилядолетието.

Днес нейните изключителни лечебни качества са известни и използвани по цял свят. С основно участие на Нигела Сатива в билкови композиции има регистрирани 5 патента в САЩ и Европа: за борба и лечение на астма/алергии (EP 1709995 A1), диабет (US006042834 A), псориазис (US 006531164 B1), а също като антивирусно средство (US 006841174 B2) и имуностимулатор и инхибитор на растежа на ракови клетки (US 005653981 A).

image
Уникалната комбинация от над 100 активни компонента в натуралното масло от семето на Нигела Сатива, получено чрез студено пресоване, има силата да регулира имунната функция и да поддържа доброто здраве на човека още от ранна възраст.
Маслото от черен кимион е богато на незаменими мастни киселини (омега 6 и 9).

Съдържа:
Протеини 208 µg; Тиамин 15µg(вит. В1);
Рибофлавин 1µg(вит. В2);
Пиридоксин 5µg (вит. В6);
Каротен (който се преобразува във вит. А);
Ниацин 57µg;
Фолацин 610 IU/g;
Калций 1.859m;,
Желязо 105µg;
Мед 18µg ;
Цинк 60µg;
Фосфор 5.265 mg мн. др.

Няма никакви примеси и консерванти!

Съдържа също Аргинин, който е есенциална аминокиселина за децата и възрастни хора, претърпяли травми, изгаряния, възпаления (неутрализира свободните радикали и амоняка, стимулира освобождаването на хормон на растежа и синтеза на колаген;

Действа като имуномодулатор; факт е, че епидермисът на заздравяващи рани съдържа високи количества аргинин). Стимулира производството на Простагладин Е1 (регулира нервните импулси и мозъчни функции, редуцира възпаления и кожни екземи, действа съдораширяващо и бронхолитично). 

Една от най-важните съставки – Нигелонът, е ефективен срещу астма, бронхити и респираторни заболявания, като разширява и успокоява брохите и подтиска освобождаването на хистамини. Уникалният за растението Тhimoquinon показва изключителни антивъзпалителни и аналгетични качества; силен антиоксидант е и помага за прочистването от токсини. В помощ на нигелона се проявява и като антихистамин и бронхолитик.

Като въздейства на тимуса, стимулира производството на костен мозък, активира и регулира синтеза на необходимите хормони, унищожава вируси, бактерии, гъбички и паразити, детоксикира и прочиства организма, Нигела Сатива работи за повишаване на имунитета и за активиране на собствените жизнени сили на тялото, което вече мобилизирано, може да се бори и побеждава болестите си самостоятелно. И то безвредно и без странични ефекти!


image

 

Тук са предложени само някои приложения към различни заболявания, които не изчерпват възможностите на маслото. Ако не откриете рецепта за вашият проблем, импровизирайте съобразно вашия организъм в рамките на минималната и максимална препоръчителна доза.


image

Начин на приложение при:

Астма, бронхити, кашлица
- 1) Сутрин, обед и вечер се пие по 1 с.л. масло с до 1/2 ч.ч, хладка/топла вода с разтворена лъжичка мед (може и с лимон), минимум 30 мин. преди хранене или без мед след храна.

- 2) Намазват се с малко количество ноздрите, вдишва се дълбоко няколко пъти. изплюва се секрета 1 супена лъжица от маслото се слага в 500мл. вряла вода с лайка и се правят инхалации 2 пъти дневно ( Препоръчва се и масаж на гърдите и гърба със зехтин или друго масажно масло, смесено с масло от нигела + капки евкалипт/лавандула в съотношение 5:1 (зехтин : нигела).

Синузит
- Прием на 1 с.л. масло за хронични случаи, а при остри случаи до 3 с.л дневно + вариант 1) правят се с инхалации с вряла отвара от лайка + 1 с.л. масло 2 пъти дневно.

- Вариант 2: купува се качествена кубинска или др. пура, надробява се малко количество от тютюна (до 1 гр./1 щипка) в чиста вода, колкото да го покрие и малко отгоре, и се оставя за 1 час да кисне на слънце. С прецедената водичка после се правят промивки на синусите от всяка ноздра ежедневно (до отшумяване или около седмица). Нова настойка се прави всеки ден.

Псориазис
- Дозировка - За възрастни средно по 20мл/ден, при по-упорити случаи до 40мл/ден За деца от 3-5 г. - 1ч.л./ден (5мл); 6-1 1Омл. 2 ч.л./ден; 10-16г - Зч.л./ден. Започва се 10 дена 2 пъти дневно по 1 ч.л.(5мл) - сутрин и вечер на гладно 30-40 мин. преди храна, после количеството постепенно се увеличава на 2-3 пъти дневно по 1 с.л.(Юмл) за още 20 дена. 

- Втора рецепта: След това може да се смеси с ленено масло в съотношение от 1:1 до 1:4 (нигела:ленено) и се запазва същия прием Ефектът започва да се проявява след около 1 месец редовен прием, като се забелязва отлющване на дебелия слой кожа и разкриване на нови розови области кожа (която още няма меланин). Целият курс отнема около 6 месеца, може по-рано или по-късно, в зависимост от индивида.

- Профилактика: При постигане на добри резултати профилактично се пие по 1 ч.л. масло дневно, с кратки почивки от няколко седмици. За по-добър вкус при приемане, маслото може да се смесва със сокове, кисело мляко, негорещ чай, със салати и др. (Препоръчително е да се комбинира с алкализираща диета с много пресни зеленчуци и плодове)

Акне
- По 1 лъжичка сутрин и вечер вътрешно, може смесено с ленено масло. Отделно, една лъжичка масло се слага във купа вряла вода (лайка), главата се покрива с кърпа и предварителното почистено лице се държи на парата. След това се подсушава и намазва с отвара/лосион от невен. Препоръчително е да се засили и приемът на цинк и витамин А.

Главоболие (световъртеж)
- 1 ч.л. от маслото се задържа под езика докато стане леко за преглъщане. 20 мин. преди всяко основно ядене (да не се взима с нищо сладко). Прави се масаж на челото слепоочията и към ушите. При световъртеж се прибавя и разтриване на бузите и задната страна на шията.

Температура
- 1 с.л. се смесва с прясно изстискан лимон и мед.
Болки в ушите - смесват се 1 ч.л. масло и 1 ч.л. зехтин. Сместа се загрява и се капят по няколко капки в ушите. След това се повиват с вълнен шал или шапка. Към сместа може да се прибави счукана скилидка чесън, която да престои в маслото.
Отпадналост - в продължение на 10 дни се пие по 1 с.л.масло с портокалов сок, сутрин.

Нервно напрежение, безсъние
- 1 ч.л. масло, заедно с чай (маточина, мащерка, дилянка, дяволска уста, листа глог) преди сън.

Високо кръвно налягане - сутрин и вечер по 1 лъжичка масло заедно със скилидка чесън преди храна. Пие се с топъл чай.

Ревматизъм, артрит, наранявания и болки в кръста/гърба
- Пие се по 3 ч.л. на ден. смесено с ленено масло. Загрява се малко зехтин, прибавя се от маслото в съотношение 1:5 (нигела:зехтин) и се разтрива болното място.

Лактация
- Маслото от Нигела не трябва да се употребява по време на бременност, но през периода на лактация е отлично средство за увеличаване на кърмата и за прибавяне на имуностимулиращи елементи у детето и майката.

Диария
- 1 с.л. масло с 1/2 чаша качествено кисело мляко 2 пъти дневно, пият се основно течности и се пази диета. После може да се яде сварен ориз с малко кисело мляко, варени картофи, сухари, солети.

Стомашни болки
- Негорещ ментов чай с 1 с.л. масло 3 пъти дневно или до получаване на облекчение. При бебешки колики, 1 с.л. от маслото се загрява в ръце и се обтрива коремчето по посока на часовниковата стрелка.

Глисти и др. паразити
- Взима се през първите 2 дни 1 ч.л. масло с 1/2 ч.л. горчив пелин (сушен или на прах), разтворен в малко вода, през следващите 2 дни дозите се удвояват, на 5, 6, 7 ден дозите се утрояват. След това се приема тройната доза веднъж седмично като профилактика продължително време. Освен това се препоръчват сурови тиквени семки по 100г дневно, червено цвекло, лук и чесън.

Язва
- Смесва се 1/2 чашка тахан с мед и 1 с.л. от маслото. Взима се по 1 лъжица сутрин на гладно и се пие с чаша мляко ежедневно в продължение на 2 месеца. Много добри резултати се получават ако се направи и гладуване само на плодове и вода за минимум 3 дни.

(http://www.sibir.bg/blog/selenita/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=458774)


Тагове:   масло,


Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2480757
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS