2. kvg55
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. missana
7. iw69
8. rosiela
9. wonder
10. planinitenabulgaria
11. getmans1
12. leonleonovpom2
13. kordon
14. hadjito
Колко често консумирате броколи? Веднъж-два пъти седмично? По-често, отколкото краставици? Предлагам Ви да изхвърлите краставицата от диетата си и да заложите на броколито. То има по-голямо съдържание на протеин, витамини и влакна и е близо два пъти по-засищащо. Кратка история на броколито
Броколито е култивирано за пръв път в Италия още от времето на Римската империя. Смята се, че е селектирано и развито като зеленчук от дивото зеле, внесенo в Империята от пътешестващи търговци от Мала Азия. Във Франция, броколито било внесено от Катерина Медичи.
Думата "броколи" (broccoli), произлиза от латинската дума "bracchium", която днес се превежда като "разклонение" или "ръка". Без съмнение наименованието идва от разклонената форма на стеблото.
Видове броколиОбикновено зелено, броколито може да бъде също бяло или лилаво. Сред разновидностите на броколито е карфиолното броколи, което силно напомня за карфиола и брокоцветното броколи, което е кръстоска между броколи и карфиол. Различните сортове броколи, имат различно разклонени стъбла, дължината им често варира в тегловна част, спрямо големината и броя на цветчетата (цветната част).
Видове продукти от броколиБроколи може да закупите в прясно или замразено състояние. Обикновено замразеното е на глави или нарязано на парчета с различна големина.
Хранителен състав на броколитоОриентировъчно съдържание на вещества в 100 гр:
Продукт | вода в % | ккал | белт. /гр | мазн. /гр | всичко въгл. /гр | хол./мг | захари/гр | фибри/гр |
Броколи | 90.7 | 28 | 3 | 0.35 | 5.25 | 0 | - | 3 |
- богатo е на витамините: витамини С, В5, В9 и про-витамин А
- богатo е на минералите: желязо, фосфор, магнезий и калий
Изберете броколи с твърдо стебло и цветчета, с равномерен зелен цвят. Избягвайте броколи с разрошени или цъфтящи цветчета или жълти отенъци. Листата трябва да бъдат тъмно зелени и прибрани към стеблото, а повърхността на последното следва да е гладка без наранявания.
Броколито е много чувствителен към разваляне зеленчук. Старото броколи се познава по меките и спаружени листа, ронещите се отворени или пожълтели цветчета и втвърденото жилаво стебло. Прясното броколи, може да се запази до пет дни в хладилник, ако се постави сухо. Замразеното броколи може да се съхранява във фризер в продължение на година.
Идеи за приготвяне на броколиСурово:
- на дребни парчета в салата
- на резени в сандвич
Варено:
- леко сварено (вари се бързо, за около 5 до 10 минути, според температурата на
- добре сварено на пюре
Печено:
- на фурна в комбинация с меса и сирена
- на скара (шиш в комбинация с меса и сирена)
- на тиган като гарнитура на меса
Подправки:
- сос бешмел
- сос холъндайз
- добре се понася с масло (ако последното се добави след сваряване)
Препоръчваме Ви да опитате Хрупкава салата с броколи и сусам
Идеи за по-здравословна кухня:
Не варете броколито в мазнина, така ще отнемете много от вкуса и витамините му!
Диетолозите съветват да включите броколито в своето ежедневно меню, като ниско калорична храна богата на фибри и витамини, осигуряващи засищане и здраве.
Кулинарите съветват да не преварявате броколито. Най-вкусно е, когато е леко "алангле"!
(Владимир Недков, www.bb-team.org)
Яденето дневно на 70 грама бейби броколи в продължение на два месеца може да защити от разпространен микроорганизъм в стомаха, свързан с гастрита, язвата, и дори с рака на стомаха, твърдят японски учени, цитирани от БГНЕС.
Пресните броколи съдържат голямо количество сулфорафан, естествен биохимикал, който вероятно отключва производството на ензими в стомаха, които защитават от увреждащи ДНК химикали и възпаления.
В статия, публикувана в списание Cancer Prevention Research, учените твърдят, че яденето на 70 грама бейби броколи на ден може да предпази от сериозни проблеми със здравето. "Открихме храна, която, поемана редовно, може потенциално да има ефект върху причинителите на много стомашни проблеми и дори да помага за предотвратяване на рака на стомаха", пише Джед Фахи, биохимик по храните в центъра "Lewis B. and Dorothy Cullman" към Медицинското училище на Университета "Джон Хопкинс".
Яденето на броколи е полезно за стомаха. Снимка: www.sxc.hu.
Известно е, че сулфорафанът е мощен антибиотик срещу хеликобактер пилори, бактерията-причинител на гастрит, язва и на рака на стомаха. Но това е първото изследване, което показва ефектите от това съединение върху хора. Учените са установили, че съдържанието му в малките растения са много по-високи, отколкото в класическите зрели броколи.
По време на изследването, учените давали в продължение на два месеца на 25 души от Япония, инфектирани с Хелкобактер пилори по 70 грама бейби броколи дневно. На други 25 участници било давано същото количество растения, които не съдържат сулфорафан. При първата група се забелязали понижени нива на инфекции и възпаления, което кара учените да смятат, че подобен ефект съдържащата с в младите броколи съставка вероятно оказва и върху гастрита, язвата и рака на стомаха.
Световната здравна организация е определила Хеликобактер пилори като карценогенна бактерия. Тя засяга почти половината от населението на планетата.
(www.zdrave.log.bg)
Съставки за 4 порции:
1 кг. телешки стек
120 ml соев сос
2 с. л. царевичен подобрител
2 с. л. сухо шери
1 парче джинджифил (около 2.5 см.)
2 ч. л. захар
500 гр. броколи
180 ml олио
Чер пипер
Сол
Приготвяне и сервиране:
Месото се нарязва на фини ивици с дължина 7 - 8 см. и се смесва със соевия сос, царевичния подобрител, шерито и захарта. Оставя се да попие добре. Броколито се разделя на "розички", а стъблото се обелва и нарязва на тънки шайби. Джинджифилът също се нарязва на фини шайби. Във вок се загряват 2 с. л. олио, добавя се броколито и се овкусява се със сол и пипер като се бърка непрекъснато докато стане тъмно зелено, но не повече от 2 мин. След това се изважда и се оставя настрани. Останалото олио се добавя в тигана и се загрява. Към него се добавят месото и джинджифилът, като се бърка непрекъснато около 2 мин. След това се добавя броколито, разбърква се добре около 30 сек.
Сервира се веднага горещо.
Продукти:
- 400 г пилешко филе
- 200 г броколи
- 50 г синьо сирене
- 3 с.л. брашно
- 300-400 мл. прясно мляко
- чер пипер
- 3 суп. лъжици соев сос
- 3 суп. лъжици лимонов сок
- 10 суп. лъжици олио или зехтин
Начин на приготвяне:
- Филето се нарязва на кубчета и се маринова за около един час в соев сос, лимонов сок и олио /по 3 суп. лъжици от всичко/, като се разбърква често.
- В по-голяма тенджера загрявате олио или зехтин, в който добавяте месото. Задушавате около 7-8 минутки, колкото да се смени цвета му.
- След това прибавяте натрошеното синьо сирене и бъркате докато се разтопи, тогава поръсвате брашното, също при непрекъснато бъркане.
- Получилата се гъста смес разреждате постепенно с прясното мляко, докато се получи не много гъст сос. Тогава прибавяте броколите.
- Оставяте да поври 2-3 минутки, поръсвате с чер пипер и е готово за консумация.
Внимавайте със солта, че синьото сирене и соевият сос са солени!!!
(http://recepti.rozali.com)
ВЧЕРА НА МИТИНГА НЕ ВИДЯХ НИКОЙ ОТ ТАКАН...
ПРОТЕСТЪТ УМРЯ,НО ДА ЖИВЕЕ– ПРОТЕСТА! ЗА...
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS