Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2009 21:42 - МАРКАТА СВАРОВСКИ - МАГИЯ ОТ КРИСТАЛ
Автор: condor46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 11092 Коментари: 0 Гласове:
4



Половин милион души членуват в клуба на колекциониращите изделия на Сваровски. Кристалните фигурки имат почитатели по целия свят. Всяка година дизайнерите пускат артикули, направени по специална поръчка. Всички инструменти, използвани за тези фигури, се унищожават, за да не бъдат изработени копия.

Бащата на невероятните кристални произведения Даниел Сваровски се родил през 1862 година в горите на Бохемия, която тогава принадлежала на Австро-унгарската империя. Този край бил известен с производството на стъкло. Всеки уважаващ себе си бохемец си имал работилница. Не правил изключение и бащата на Сваровски. Той майсторял бижута, шноли и други аксесоари. Младият Даниел бил в семейния бизнес, а през свободното си време обичал да свири на цигулка. Родният град скоро му станал тесен. С надежда за бъдещето си той заминал за Париж.

Във френската столица той започнал да изучава химия, физика, механика и други инженерни науки. Посетил Световното електротехническо изложение. Там сред тайнствените механизми той се замислил - не може ли електрическият ток да се приспособи за шлифоване на стъкло. Оказало се възможно. През 1891 година той измайсторил първата машина за електрическо шлифоване на материала. Тя му позволявала да обработва солидни количества камъни и кристал с невероятно качество.

Предприемчивият Сваровски открил бърз начин за забогатяване. Започнал да шлифова кристал, имитирайки скъпоценни камъни. Той не криел фалшификацията, тъй като считал бизнеса си за абсолютно законен. Изработките му изглеждали като брилянти. Даниел заложил на стремежа на човека към бляскавото. Много хора от средната класа купували на съпругите или приятелките си фалшивите скъпоценности. Така суетните дами се снабдявали с разкошно украшение на минимална цена.

Фабриката на Сваровски в Тирол била затрупана с поръчки. Наложило се новоизлюпеният бизнесмен да открие 200 работни места. С времето той довел технологията на шлифоването до съвършенство. Оказало се, че само той в целия свят знае как да постигне свръхестествена прозрачност на кристала. Основните конкуренти на хитреца, прочутите стъкларски заводи във Венеция, се оказали на ръба на фалита. Силата на Даниел била не толкова в машината, колкото във формулата, разработена от него.

Ювелирните къщи в Париж и Санкт-Петербург били във възторг, когато Сваровски им изпратил образци на украшения. Минали години и кристалната бижутерия станала забележителен елемент във вечерните тоалети на Марлене Дитрих. Днес тя е актуална в сценичните костюми на Майкъл Джексън, Брайън Фери, Тина Търнър. Шанел и Кристиан Диор обшиват с кристал моделите си. През Втората световна война, когато модните къщи в Европа претърпели крах, хитрият Сваровски изпратил продукцията си в Щатите.

Основателят на фирмата починал през 1956 година като оставил семейния бизнес в разцвет. Състоянието, което бил натрупал от фалшификатите, било завидно. Двайсет години по-късно наследниците му открили нова модна линия за производство, наречена Silver Crystal. Първата фигурка от тази серия изобразявала мишка. Последвали я таралеж, костенурка, носорог, лебед. В момента цената на животинските фигурки варира от 30 до 600 долара.

Тайната на кристала на Сваровски продължава да бъде главният капитал на почтената фирма. Вълшебните изделия са изложени в музей, създаден през 1995 година за 100-годишнината на компанията. Той представлява огромна пещера, на час път от Инсбрук, столицата на областта Тирол. Седемте стаи са свързани с лабиринт от стълби и тесни коридори.

Входът на музея се охранява от изваян в хълма великан с горящи очи. На стените на пещерата са гравирани стихове на Шекспир, Лорка и Гьоте, в които присъства думата "кристал". Там е изложен най-големият в света камък на Сваровски, влязъл и в Книгата на Гинес. Той тежи около 60 килограма. Най-малкият обект пък може да се види само с микроскоп. Диаметърът му е 0,8 милиметра.


 


 

"Сваровски" - потайност и блясък на кристали

Сватбата на богатата наследничка Фиона с финансовия министър на Австрия Карл-Хайнц Грасер отново привлече вниманието към един от най-тайните семейни бизнеси в света

СВЕТОСЛАВ АБРОСИМОВ

Миналата седмица в Австрия се състоя сватбата на годината, след като финансовият министър на страната Карл-Хайнц Грасер, чиито романтични преживявания вестниците следят от месеци, се ожени за Фиона Сваровски - наследница на династията за кристали "Сваровски". Двамата сключиха брак в лозе в градчето Вайсенкирхен на брега на Дунав, на около 60 км от столицата Виена. Мястото за сватбата бе пазено в строга тайна, за да се избегне нашествието на папараци. Това сториха фотографи на Министерството на финансите, които по-късно разпространиха в Интернет снимки на младоженците.
--
Сред гостите на сватбата на Грасер и Сваровски били канцлерът на Австрия Волфганг Шусел, председателят на парламента Андреас Кол и други високопоставени политици. Свидетел на булката бил италианският фотограф на знаменитости Масимо Гати, дългогодишен неин приятел, а на младоженеца - бившият политик от дясната Партия на свободата Валтер Майшбергер. Сваровски и Грасер се венчали в католическата църква на селото, след което отпразнували събитието в ресторант наблизо.
В нито една от информациите не се спомена за присъствието на родителите на младоженците и техните роднини. На пръв поглед това може да се окаже странно. Но този, който познава обгърнатата в тайна фамилия Сваровски, няма да се учуди. От години те

пазят ревностно личния си живот

и не позволяват на много хора да пишат за него.
Хелмут Сваровски се появява само на официални бизнессрещи и преставяне на нови продукти на семейния бизнес. Той почти винаги е придружен от съпругата си Дана. Освен Фиона, те имат още две омъжени дъщери - Ванеса Сваровски-Пиедра и Надя Сваровски-Адамс. Сега кланът им се попълни с още един зет.
Фиона Сваровски обаче се оказва изключение от повечето си роднини и обича светския живот. Тя има многобройни авантюри, цели два брака зад гърба си и три деца от тях. Съпругът й, който от сега нататък вече ще се казва Карл-Хайнц Грасер-Сваровски, също има един брак, издържал едва осем месеца.
Двамата се срещаха тайно в продължение на три години и половина, до април 2004-та, когато избухна истински скандал в Австрия. Проблемът бе, че

младоженецът бил сгоден за друга

36-годишният министър Грасер имал тайна връзка с четири години по-голямата Фиона и в същото време бил сгоден за стажантката от своето министерство Наталия Коралес-Диас, дипломирана икономистка, родена в Аржентина.
Истината излиза наяве, когато група австрийски ученици снимат с мобилен телефон интимни милувки на Грасер с Фиона Сваровски на летището "Шарл де Гол" в Париж. Фотосът със страстната целувка веднага се появи на първите страници на австрийските издания. Грасер, разбрал, че снимките ще се появят в медиите, решава сам да каже истината на годеницата си. Той кани 28-годишната красавица Коралес-Диас в ресторант, за да й обясни за случката. Според свидетел двамата много шумно се скарали и на излизане от заведението тръгнали в различни посоки.
Докато се прибирала с порше за 80 000 долара, взето под наем от чичото на Карл-Хайнц, ядосаната годеница се ударила в крайпътно дърво, съборила пътен знак и блъснала още три коли. След тежкия инцидент тя била приета в болница със счупена гръдна кост, мозъчно сътресение, наранявания и синини по цялото тяло. Междувременно, докато Наталия се възстановяваше, Фиона Сваровски призна, че има връзка с Карл-Хайнц от три години и половина. "Без съмнение

това е мъжът на живота ми

- този, когото винаги съм търсила и с когото искам да бъда в следващите 20 години", категорично заяви тогава богатата наследница.
Карл-Хайнц Грасер е много популярен в Австрия. Той става най-младият министър в историята на страната, след като само на 31 години е назначен на отговорния пост. Много елегантен, финансистът обича да се появява пред телевизионните камери.
Австрийците непрестанно коментират, че двамата не само са много красиви, но и бракът между финансов министър и наследницата на "Сваровски" е много печеливша комбинация.
Смята се, че състоянието на фамилията се изчислява на приблизително 15 милиарда евро. Но дори и тук тайната е пълна. Според австрийски медии богатството само на Фиона е около 270 милиона евро. Тя притежава вила на остров Капри, апартаменти в Париж, Тоскана и други европейски градове. Независимо от това Карл-Хайнц и Фиона търсят жилище във Виена заради служебните ангажименти на финансовия министър.
Семейство Сваровски e

втората по-богатство фамилия в Австрия

след тази на Фон Трап. Основният бизнес на Сваровска е производството на бижута от диаманти и кристални изделия. Негов създател е Даниел Сваровски от Бохемия, която през 1895 година е част от Австро-Унгарската империя. Той създава първото си предприятие за бижута в град Ватенс в Тирол. В основата на успеха на Даниел Сваровски е негово ново изобретение. Той пръв създава нов начин за шлифоване на диаманти и компания за производството на нов вид бляскав планински кристал, който се използва за производството на различни украшения. То също така се пази в дълбока тайна. Сваровски много бързо си създава репутация на истински майстор в този бранш, а неговите скъпоценни изделия стават популярни и търсени по целия свят.
По време на Втората световна война компанията на Сваровски започва да произвежда и оптика с невероятно добро качество за Вермахта. Биноклите и телескопите с тази марка се смятат и досега за едни от най-добрите в света.
Днес фамилията Сваровски е синоним на най-добрите изделия от планински кристал и бижута от диаманти. Много от скъпоценностите се използват в дрехите и колекциите на съвременните модни дизайнери и за мобилни телефони, които са предназначени за дамите.
Сегашният шеф на семейния бизнес Хелмут Сваровски е от четвъртото поколение на фамилията. Заедно с трима свои братовчеди той продължава успешно делото на основателя Даниел Сваровски. Хелмут е изпълнителен директор на компанията, която има около 14 000 сътрудници, разпръснати по филиали из целия свят.
Независимо от опитите на дъщерите, тяхното семейство остава традиционно консервативно. Още когато създал фирмата си, прапрадядото на Фиона разделил компанията между тримата си синове, които да работят в три основни филиала. Първото е "Сваровски кристал", изработващо бижута и кристални изделия. "Тиролит" произвежда режещи елементи за строителната индустрия. "Сваровски оптик" пък прави бинокли и телескопи. Това деление се е запазило и до днес. Трите филиала имат два борда - Изпълнителен съвет на директорите и Семеен съвет. В последния има по двама представители от трите семейни филиала и той изпълнява функцията на Надзорен съвет.

Жени не се допускат до управлението

Това потвърди в едно от малките си интервюта другата дъщеря на Хелмут Сваровски - Надя. "Никой в Изпълнителния съвет не представлява това, което аз правя. А аз представлявам поне 50% от тази компания", оплаква се тя. Според нея баща й също е разочарован, че неговите дъщери не се допускат до управлението на фирмата. По въпроса кой ще наследи Хелмут Сваровски на шефския пост след време, тя се надява, че това решение ще бъде взето внимателно. "Надявам се, че ще изберат най-достойните, и това ще са хора, допринесли за успеха на компанията. За това съм разочароваа, че не съм част от Управителния съвет, напълно ме игнорират", каза още Надя Сваровски-Адамс.
Компанията продължава да е затворен семеен бизнес. "В момента дебатираме

дали фирмата да стане публична

и членовете на семейството да имат право да продават свои акции, особено ако въобще не са въвлечени в бизнеса", разкри дъщерята на Хелмут Сваровски. "Днес има толкова акционери в семейството, че вече се чудя дали все още сме семеен бизнес или не".
Независимо от това тя запази мълчание за процентите на акционерите и кое смята за най-доброто за бъдещето на компанията. "Когато фамилното ти име се асоциира с марката на такъв известен и качествен продукт, гордостта е много важно качество", заяви Надя Сваровски.

 

image

Богатата наследничка Фиона Сваровски се омъжи за най-желания ерген на Австрия - финансовия министър Карл-Хайнц Грасер.

СНИМКА: АП/БТА

 

image

Марката "Сваровски" е известна със своите бижута и кристални изделия, които се използват от модерните дизайнери в техните колекции.

СНИМКА: РОЙТЕРС

 

image

Една от редките снимка на клана Сваровски. От ляво на дясно: Йорг Пиедра, Ванеса Сваровски-Пиедра, Дана Сваровски, Хелмут Сваровски и Надя Сваровски-Адамс.

СНИМКА: АРХИВ

 

image

Другата известна наследничка - Надя Сваровски-Адамс (вдясно), често показва продуктите на компанията по време на модни ревюта, като това на дизайнерката Елизабет Роджани.

СНИМКА: АРХИВ

 


 

(в-к “Сега”)


 

 

Кристалите могат да лекуват
 


Още от древни времена хората са знаели, че кристалите могат да лекуват. Те, заедно с кехлибара и билките, са били използвани при лечение и заклинания. Ето някои от техните свойства:

 

Прозрачните – носят чистота на мислите и откровеност в чувствата.

 

Червените – възбуждат и са подходящи при ниско кръвно налягане.

 

Оранжевите – подобряват дейността на жлезите с вътрешна секреция и помагат на белите дробове.

 

Жълтите – укрепват нервната система и подобряват храносмилането.

 

Зелените – усилват регенерацията на тъканите и образуването на мускулни влакна, успокояват психиката и правят кожата по-красива.

 

Небесно-сините – успокояват.

Тъмно-сините – повишават жизнената сила.

Кристалите Swarovski са продължение на вековните стремежи на човека да овладее съвършенството им и да ги подчини на волята си. Опитите започнали в древен Вавилон, през усъвършенстване на техниката зад стените на Тива, старата египетска столица, до днешният им блясък и красота на съвършеното шлайфане и оцветяване.

Марката Swarovski отдавна се е превърнала в символ на качество, класа и лукс, а това е най-краткият път към сърцето на всяка жена от 1 до 101 годишните.

Кристалните светове на Swarovski Интернет Медия БИГ.БГ 16/7/2006 18:00:00

imageСъвременна приказка в сърцето на Тирол

Сред любителите на красивите предмети и блясъка едва ли ще се намери човек, който да не е чувал за прочутите кристални произведения, носещи името на известната компания Swarovski. Създадена през 1895 във Ватенс, компанията се управлява от четвърто и пето поколение потомци на основателя си Даниел Сваровски. Революционната му технология за рязане на кристали променя из основи ювелирната и модната индустрии. Първата си машина за рязане на кристали Сваровски конструира през 1892.

В края на ХІХ в. рязането на кристали все още е тежък и бавен ръчен процес в родната му Бохемия (Чехия), център на производството на стъкло. За да съхрани откритието си, той напуска дома си през 1895 и основава своя компания във Ватенс, австрийски Тирол. Даниел Сваровски влага своя стремеж към съвършенство и вяра в силата на новата технология, които изграждат огромния успех и популярност на компанията.

image
Днес основният продукт на Swarovski – обработените кристални камъни, се използват в бижутерията, модата, осветлението, интериорния дизайн и козметиката. Компанията става синоним на лукс сред дизайнерските произведения с кристали, ювелирното изкуство и аксесоарите, произвежда също така оптически прибори, инструменти за шлифоване и други индустриални стоки.


image
За стогодишния юбилей през 1995 компанията открива във Ватенс Кристалните светове на Swarovski, мултимедиен парк, създаден по проект на австрийския артист Андре Хелер. За десет години паркът е посетен от 6 млн. души. Символът на парка, Великанът, и Кристалните светове приличат на приказка, където фантазията и красотата оживяват в произведенията на известни художници, скултори, светлинни и мултимедийни артисти. Мотото на това уникално произведение на Swarovski e "Trдume den Traum!" – "Сънувай мечтата!".

Андреас Браун, управител на Кристалните светове от 1994, определя значението на парка за съвременната визия на самата компания: "До известна степен Кристалните светове са причината за трансформацията на Swarovski от изцяло B2B (Business to Business/Бизнес за Бизнеса) в компания, ориентирана към C2C (Culture to Consumer/Култура за Потребителя). В Кристалните светове можете да видите в действителност как материалната природа на кристала може да даде крила на въображението, да покаже наяве удивителните неща, които са в състояние да създадат човешкият творчески потенциал и съвременните технологии."

image
След реорганизацията и разширението през 2003 днес покритата част на мултимедийния парк на Swarovski се състои от синьо предверие; тринадесет Стаи на Чудесата; кафе ресторант; VIP салон за колекционерите на произведения Swarovski; пространство, обособено за специални изложби; най-големият в света магазин Swarovski; виртуален музей - thecrystalwebo; творческа лаборатория за децата, където могат да се забавляват, създавайки свои собствени произведения на изкуството от кристали.

В огромното пространство около Великана и езерото са разположени градина за децата, изложбена площ за скулптури, алпийска градина и Ръката – зеленият лабиринт на Андре Хелер от жив плет. Обсерваторията на открито предлага изключително красиви гледки на тиролските Алпи.
image
Великанът дължи успеха си като културна сцена на "Музиката във Великана" – ежегоден концертен фестивал, превърнал се във важна част от културния живот на Австрия и организиран съвместно с Томас Ларчер, творческият инициатор на фестивала "Klangspuren" (Следите на звука).

От ноември 2005 посетителите на Кристалните светове на Swarovski имат възможност да видят една особена инсталация. В бял куб, разположен пред Великана, е представен полярният феномен, известен като whiteout – пълна неразличимост на релефа поради атмосферни условия (особено в полярните области). Инсталацията представя еднакви отражения на сняг и облаци, които карат очертанията да се разтварят и изчезват. Идеята за тази инсталация идва от един от отличените проекти в студентския конкурс "Арктика", който компанията Swarovski организира през пролетта съвместно с Института за експериментални изследвания в архитектурата. Концепцията и дизайнът на инсталацията са на Урсула Ендер и Алберт Елменрайх.

Градинското изкуство е една от страстите на Андре Хелер, по чийто проект е създаден Паркът на Кристалните светове. Край изкуствено езеро е разположена огромната глава на Великана. Очите му са направени от големи кристали Swarovski.

Алпийската градина е дело на Бари Фланаган и Алоис Шилд и представя редки растителни видове, халактерни за региона.

image

"Изтичащото време" е 3D интерпретация на един от най-известните мотиви на Салвадор Дали.

Най-големият кристал на Swarovski, създаден за 100-годишния юбилей на компанията, е Centenar. Кристалът има около 100 фасети (стени), диаметърът му е 40 см, тежи 62 кг, което се равнява на 310 000 карата. Компанията създава и най-малкият кристал, чийто диаметър е 0.8 мм и има 17 фасети (стени) и който също е изложен в Кристалните светове.

Зад стъклената стена, висока 11 м, блестят 12 тона кристали.

Планетата на кристалите е космическа 3D инсталация, проект на Андре Хелер и студио 3deluxe.

Кристалната катедрала представлява сребрист глобус. По стените й са разположени 590 огледални фасети, които създават акустичен и визуален калейдоскоп, където светлина и звук екслодират върху кристални фасети. Музиката е на композитора Браян Ено, а светлинното представление е на Сюзан Шмьогнер.

Планетата на кристалите е комбинация от 3D изображения и архитектурни елементи.


image
Кристалоскопът е създаден чрез checkpoint-media, в основата му е идеята за лечебната сила на кристалите. Дело е на немския учен и терапевт Петер Мандел.

Инсталацията Зимна мечта препраща към едно от основните значение за кристал: лед. Изключителното творение е дело на модния дизайнер Алекзандър МакКуин и светлинния артист Тоорд Бонтий.

Кристалният театър е създаден от Сюзан Шмьогнер, художник, сценограф и писател. Блестящите фигури на героите са направени от различни материали, обработени с кристали.

Калиграфия от кристали е дело на американския майстор на стъклото Пол Сейд. Светлинната инсталация в синьо-зелена светлина е вдъхновена от творчеството на австрийския експресионист Георг Тракъл и от мисълта му: "човек живее в син кристал".

Кристален Сфинкс пази входа към ледения пасаж. Проектът е на Хуберт Аратим, изработката е ръчна и следва класическата френска традиция в създаването на гоблени. Специална техника усилва звука от стъпките на посетителите в пасажа, дава им различни форми и цветове.

Стаята на Ено. Браян Ено реализира идеята си за "Тиха стая" с инсталация, която предразполага посетителя към медитация и самовглъбяване чрез взаимодействие между светлина, звук, цветове и форми.

В новооткритата Стая на Чудесата са изложени аксесоарите на великана, създадени от Андре Хелер – огромен акордеон, бастун, ръкавици и пръстен. Музиката за акордеона е на композитора Роланд Нойвирт.

Стихотворението без начало и без край е светлинна скулптура на Ханс Магнус Енценбергер.

Кристалната гора е уникална композиция от естествени и изкуствени материали, събрала в едно темите за огъня, водата и кристала. Дело е на Фабрицио Плеси, един от най-нашумелите напоследък видео артисти.

Световната мрежа. Високият 4 м, въртящ се глобус е проектиран от студиото Bettelheim und Christen и пресъздава духът на кристала и световната мрежа на компанията Swarovski.

Sign Cafй благодари на Мария Лигес, PR Swarovski Kristallwelten, за предоставената информация и снимков материал.


Десислава Недялкова, Sign Cafй


 

Swarovski - кристали за всеки вкус

imageСваровски е луксозна марка за кристали произвеждани от Swarovski AG. През 1892 г. Даниел Сваровски изобретява машина за автоматично рязане и я патентова. През 1895 г. той създава своя семейна фирма с помощта на Франц Вайс и Арманд Косман.

За да постигне отражение с цветовете на дъгата, при някои от своите кристали Сваровски използва специално метално химическо покритие. Кристалите Swarovski съдържат 32% олово, което подсилва отражението им. Aurora Borealis или "AB" е едно от най-използваните от него покрития, създаващо отражение с цветовете на дъгата. Други покрития, които се ползват са Volcano, Aurum, и Dorado. Облицовката се поставя върху 50% от кристалите. В някои случаи се прави двойно покритие. През 1999 г. Сваровски представя кристалните си татуировки, които могат да бъдат поставени директно върху тялото. Интересът към тези скъпоценни камъни, както и към останалите продукти на Сваровски нараства с все по-бързи темпове.

През 1995 г., по случай 100 години от основаването на фирмата, Сваровски откри “Swarovski Kristallwelten”, където могат да бъдат видяни най-магнетичните творения от скъпоценни камъни.

imageОригиналното лого на Сваровски е еделвайс, но през 1988 г. то е заместено от ново лого, изобразяващо лебед.

Кристалите на Сваровски са широко използвани и от българските дизайнери на официални тоалети. Един от булчинските шедьоври на модна къща "Ирида" е роклята, ушита специално за сватбата на мениджъра на “Ирида-арт” Зара Ангелова. В нея топът е бродиран с 669 кристала “Сваровски”, като малки капчици роса. Шлейфът на полата е една невероятна розова градина, изработена ръчно от естествен шифон. Листенцата и розичките са обшити с над 1300 камъчета “Сваровски”.

В най-новата колекция на Виргиния Здравкова - Silk Touch, допълнителен блясък внасят комбинациите от коприна с кристали Swarovski. Истинска атракция е една от сватбените рокли с широк бордюр от бели пера и бродерия от сребърни маниста и кристали Swarovski. На модното шоу на Виргиния Здравкова блестят кристали Swarovski върху дългите обеци и гердани, падащи върху бюста или на гърба. В Silk Touch всяка рокля е с подходящи обувки на Virginia Shoes. Те са като „малки бижута”, ръчно направени от кожа и коприна с апликации от пера и кристали Swarovski. На финала на ревюто топ моделът на Visages Румяна Кръстева дефилира в изящна кринолинена сватбена рокля, ушита от копринена тафта в цвят екрю и обсипана с 4500 ръчно нашити кристали Swarovski с различни големина и форма. Тоалетът е създаден след 150 часа ръчен труд.

Много актуални напоследък са и украшенията за мобилни телефони с камъни Сваровски.

Снимки: Swarovski.com


image


























image


 


 


 


 


 


 


 





image
 
























image


























image
































Мерцедес" SL 600, украсен с 200 000 кристала "Сваровски".


image


 


 


 


 

Aurora Borealis или "AB" е едно от най-използваните от него покрития, създаващо отражение с цветовете на дъгата. Други покрития, които се ползват са Volcano, Aurum, и Dorado.

Облицовката се поставя върху 50% от кристалите. В някои случаи се прави двойно покритие. През 1999 г. Сваровски представя кристалните си татуировки, които могат да бъдат поставени директно върху тялото. Интересът към тези скъпоценни камъни, както и към останалите продукти на Сваровски нараства с все по-бързи темпове.

През 1995 г., по случай 100 години от основаването на фирмата, Сваровски откри "Swarovski Kristallwelten", където могат да бъдат видяни най-магнетичните творения от скъпоценни камъни.

Оригиналното лого на Сваровски е еделвайс, но през 1988 г. то е заместено от ново лого, изобразяващо лебед.

Кристалите на Сваровски са широко използвани и от българските дизайнери на официални тоалети. Един от булчинските шедьоври на модна къща "Ирида" е роклята, ушита специално за сватбата на мениджъра на "Ирида-арт" Зара Ангелова.

В нея топът е бродиран с 669 кристала "Сваровски", като малки капчици роса. Шлейфът на полата е една невероятна розова градина, изработена ръчно от естествен шифон. Листенцата и розичките са обшити с над 1300 камъчета "Сваровски".

В най-новата колекция на Виргиния Здравкова - Silk Touch, допълнителен блясък внасят комбинациите от коприна с кристали Swarovski.

Истинска атракция е една от сватбените рокли с широк бордюр от бели пера и бродерия от сребърни маниста и кристали Swarovski.

На модното шоу на Виргиния Здравкова блестят кристали Swarovski върху дългите обеци и гердани, падащи върху бюста или на гърба. В Silk Touch всяка рокля е с подходящи обувки на Virginia Shoes. Те са като „малки бижута", ръчно направени от кожа и коприна с апликации от пера и кристали Swarovski.

На финала на ревюто топ моделът на Visages Румяна Кръстева дефилира в изящна кринолинена сватбена рокля, ушита от копринена тафта в цвят екрю и обсипана с 4500 ръчно нашити кристали Swarovski с различни големина и форма. Тоалетът е създаден след 150 часа ръчен труд.Swarovski - кристали за всеки вкус

image


 


 

 

Дата : 17 Юни 2007 г. 15:51 ч.

Последна редакция : 17 Юни 2007 г. 21:01 ч.


 

image

image


 


 


 


 


 

fash

image


 


 

 


 

image

image


 


 


 


 


 


 


 


 


 







 


 


 


 


 

 

Дата : 17 Юни 2007 г. 15:51 ч.

 


 


 


 

 



 

 
 

Дата : 17 Юни 2007 г. 15:51 ч.

Последна редакция : 17 Юни 2007 г. 21:01 ч.


 

fas


 

 
 


 


image


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



 

Дата : 17 Юни 2007 г. 15:51 ч.

Последна редакция : 17 Юни 2007 г. 21:01 ч.


 


image


 


 


 






Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2480518
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS