Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2010 13:51 - ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ КНИГА - "ГРАДОВЕ ОТ ЖЕНИ"
Автор: condor46 Категория: Изкуство   
Прочетен: 3305 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 30.10.2010 13:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ КНИГА - „ ГРАДОВЕ ОТ ЖЕНИ“ от МУРАТХАН МУНГАН, Издателска къща ПАМЕТ

 

Вече повече от 50 години, от момента в който прочетох първата си книга в детството, най-голямо удоволствие за мен си остава откриването на нови автори от световната литературна съкровищница. Ползвам всички съвременни интернет-услуги, но нищо не може да замени физическия досег до живата, истинска книга!

Благодарения на любезното посредничество на издателска къща ПАМЕТ, съвсем наскоро открих за себе си (и бързам да споделя откритието си с вас!) един талантлив турски писател – Муратхан Мунган. Неговата книга „ГРАДОВЕ ОТ ЖЕНИ“ вече е в книжарниците.

 

Надарен с тънка чувствителност и остър поглед за нещата от живота, Мулатхан Мунган ни поднася шестнайсет майсторски написани разкази за събзите на различни жени и чрез тях ни „потапя“ в атмосферата на шестнайсет различни града в Анадола.“

 

С завидно майсторство и проникновено познаване както на женската душа, така и на традициите в различните области на Турция и характерните за различните съсловия норми и приоритети, Муратхан Мунган ни рисува една пъстра палитра от образи, страсти и мечти...Героините оживяват пред нас в различни етапи от жизнения си път – търсещи и губещи, напористи и предпазливи, обичащи и обичани, суетни и утвърждаващи се...С много топлота и обич писателят ни води по трънливия, но и прекрасен път на тяхното битие...

В последната глава на книгата си авторът събира своите героини на автогара Есенлер – входната – изходна врата на Истанбул, този невероятен град, трети по големина в света.

„Всеки ден сред хаоса от хора и машини на автогарата се преплитаха пътища, истории, съдби. Едни слизаха от автобусите и се изгубваха в огромния град, други се качваха от Истанбул и се пръскаха по всички краища на Турция, и така пътищата, историите, животите на хората се омесваха, а може би и променяха.

Едни идваха в града, други си отиваха, и така мечтите, ндеждите, приключенията, се пръскаха в различни посоки. Съдбата, седнала на този огромен кръстопът, плете тънките си нишки...“

 

Срещи и раздели, сватби и погребения, деца и родители, вековни традиции и бурен вятър на промяната – всичко това е поднесено с един великолепен език и проникновен психологизъм.

 

„Опряла глава о стъклото на прозореца, Зозан мислеше за всички автобуси, които бяха на път, за различните градове, за различните животи, в които откарваха пътниците си. Колко ли пътници в тази нощ не ги ловеше сън и гледаха през прозореца пътя, колко ли сънуваха хубави или лоши сънища? Отиващи по родните места, пътуващи в командировка, амбулантни търговци, инспектори, изпратени по разпределение млади специалисти, младоженци, тръгнали да получат благословия от възрастните, напуснали родното огнище, за да търст късмета си в големия град, ненамерили късмета си в града, връщащи се отново в бащиния дом, заточеници от място на място, пенсионери, желаещи да изживеят старините си на срокойствие, разведени, прибиращи се при семействата си, отиващи войници и прибиращи се от служба, бягащи от нещо и спуснали се по следите на нещо, бързащи да пристигнат час по-скоро за където са тръгнали, и други, искащи да видят още веднъж родната земя преди да умрат, отиващи да искат булка, и избягали от къщи „пристанали“ булки, страхуващи се от паспортните проверки по пътищата, излизащи в отпуск и връщащи се от отпуск, пътуващи, пътуващи просто така...Изброявайки всички, Зозан неусетно се унесе.

Автобусът от Истанбул за Тунджели се носеше по пътя си през пранини и равнини. Бягащите край прозорците му облаци, дървета, храсти, реки,гледки оставаха назад, за да дойдат следващите.“



image

 

МУРАТХАН МУНГАН е роден на 21 април 1955 г. в Истанбул. Средното си образование завършва в Мардин. След завършването на отдела по Театър към Факултета по литература, история и география на Анкарския университет работи като драматург в Държавен театър- Анкара, а по-късно – и в Градски театър – Истанбул.

 

Поет, писател и драматург, сред по-известните му произведения са поетичните сборвици „Пясъчен часовник“, „Минава лятото“, „Метал“, сборниците с разкази „Последният Истанбул“, „Историите на Дженк“, „Четиридесет стаи“, „Седемте печата“, романите „Високи токчета“, „Чадор“ и др.

 

Негови произведения се четат в Германия, Франция, Италия, Австрия, Холанзия, Дания, Швеция, Финландия, Босна и Херцеговина, Гърция, а сега - и в България.

 

Прочетете тази книга!И пред вас ще се разтвори един нов свят, населен с жени, ту слаби, ту силни, отстояващи всяка по своему своето място в света, управляван от мъжете!

 

Ружа Велчева

 







Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2480155
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS