Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2008 11:24 - Бисерите на България - Триград
Автор: condor46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 18373 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Триград е село в Южна България. То се намира в община Девин, Област Смолян.

География
Село Триград е разположено в Западните Родопи, недалеч от Българо-гръцката граница. Отстои на 26 км южно от общинския център - гр. Девин и на около 40 км западно от областния център – гр. Смолян. Намира се на 1240 м. надморска височина.

Къщите са накацали по скалисти възвишения, заобиколени от внушителни скални масиви. През селото минава р. Триградска, която заедно с р.Буйновска дава началото на р. Въча. Населението на селото е около 850 души.

История
В околностите на с.Триград има многобройни археологически находки - пещерни жилища и тракийски некрополи, които говорят за древния му произход. Предполага се, че води началото си от три по-малки селища, откъдето идва и името му – Триград или Триибрия.

Икономика
Развитието на курортно-туристическата дейност, базираща се на природните дадености и ресурси, е безспорно най-перспективно развиващият се отрасъл в местната икономика. Наблюдава се целогодишен туристически поток от български и чуждестранни туристи, привлечени от уникалното съчетание на девствена природа, запазени традиции, богато културно наследство и традиционно родопско гостоприемство. Сред атмосферата на селския живот и домашия уют в с.Триград функционират семейни хотели, къщи за гости и частни квартири.

Селото предлага на гостите си много атракции и възможности за активна почивка: функционира конна база, предлагаща коне за езда и обучение с инструктор, организират се походи с мотори „Ендуро“ с водач, съществуват възможности за скално катерене и делтапланеризъм.

Културни и природни забележителности
Местното население е съхранило богато културно-историческо наследство. Интересна туристическа атракция са изпълняваните от векове „Прогонване на змията/зимата“, „Предсой“, „Сределето“ и честването на фестивала „Орфически мистерии“.

Край Триград се намират три от Стоте национални туристически обекта - Ягодинската пещера, пещeрата Дяволското гърло и Триградското ждрело.
Село Триград е отправна точка на много туристически пътеки и маршрути, водещи до природни, културни и исторически забележителности. Такива са маршрутите: х.Ледницата – с.Мугла – Чаирски езера; с.Триград – с.Ягодина-Ягодинска пещера (Буйновско ждрело) и др.
image

Триградският карстов район е един от най-големите карстови райони в България. Тук има над 150 пещери, като седем от тях са били праисторически обитания. По поречието на р. Триградска, по пътя Девин-Триград, на 1,5 km от селото е разположено величественото и впечатляващо с красотата си Триградско ждрело, което е обявено за защитена местност. Триградското ждрело представлява дълбок пролом по течението на р.Триградска, чиито отвесни мраморни скали на места достигат височина 290 m над сухото речно корито.

image

Величествената гледка на отвесните скали, върху които на места растат смърчове и борове, придават особена стойност на този природен паметник. Варовитите скали на ждрелото са сред най-богатите местообитания на ендемични, редки и реликтни растителни видове в България. Също така гнездят и много редки птици, като скалната зидарка, различни хищни птици, кълвачи и др.
image


Един от феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера Дяволското гърло. Водите на р.Триградска навлизат в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 m (един от най-високите в Европа) и се появяват отново след 530 m като буен карстов извор. Местните жители разказват, че нищо, влизащо в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея. Съществува легендата, която разказва, че от пещерата Орфей проникнал в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика.
image                                                                                   image

В землището на с.Триград се намира Харамийската пещера, която е пещера от пропастен тип, предлагаща атракция на границата между класическия и екстремния туризъм. Тя е една от седемте пещери в района, които са били обитавани в древността. Първобитният човек е намирал в нея сигурно убежище още през енеолита. На 8 km от селото се намира Ягодинската пещера, която е най-дългата в Родопите и е прочута със своята красота и наличието на сталактити, сталакмити и сталактони.

Защитена местност „Чаирите“ се намира на 19 km източно от с.Триград. Тук са се запазили от квартернера шест причудливи естествени свлачищни езера, сред които е и феномена „Пияната гора“. На 25 km югоизточно от селото се намира резерват „Шабаница“, където се опазва вековна буково-смърчова гора на възраст над 200 години, а на отделни смърчови екземпляри и над 350 години.

Районът се характеризира с изключително разнообразна флора и фауна. Тук се срещат родопско великденче, родопска теменуга, венерина пантофка, пирински чай, персийска морина, родопска ръж, родопска песъчарка, сръбска минкомия, жълта и македонска каменоломка, гръцки кимион, родопски скален копър, благороден лопен и други балкански ендемити и реликти. Много известен е родопският силивряк, който е рядък реликтен ендемит за Балканите, сравняван с митичната амброзия.

Местна легенда разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата, сякаш заслушан в неговата музика, птиците спирали във въздуха и животните спирали по горските пътеки, а зверовете укротявали. Когато Бакханте разкъсал певеца и го хвърлили в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красиво планинско цвете, наречено силивряк, чиито нежни цветове са разпръснати по планинските поляни.

Редовни събития
В Триград от 2003 година в началото на август се провежда Фестивалът на Орфическите мистерии.



Тагове:   България,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. sisithebest -
28.10.2008 11:41
супер :)
цитирай
2. rumila - :) Много стойностен пост
28.10.2008 14:14
За мен е най - екзотичното място на България!
цитирай
3. condor46 - Sisithebest,привет!
28.10.2008 17:10
радвам се,че ти е харесало!Невероятна е българската природа!...ще се радвам пак да ме посетиш - ще продължа тази поредица,защото 23 месеца вече как съм далече от България и душата ми е зажадняла за нейната хубост!Трябва да си далече от родината, за да я почувстваш истински!Сърдечен поздрав-Ружа Велчева
цитирай
4. condor46 - Здравей Rumila!
28.10.2008 17:13
Бях в командровка там през лятото на 2004 г. и останах поразена от магическата красота на природата там, както и от невероятната душевност на родопчаните!...Бог да ги благослови и пази!Сърдечен поздрав-Ружа
цитирай
5. sandyrs - невероятно е в Триград
28.10.2008 19:46
Навяха ме спомени,преди години в Триград се ходеше само срещу открит лист.Това място е уникално.Благодаря за пътеписа и снимките
поздрав
цитирай
6. condor46 - Привет,sandyrs !
28.10.2008 20:02
Хубаво е,че съм ти доставила радост! И аз с вълнение си спомнях това богоизбрано място,когато подбрах материалите за поста. Светла нощ ти пожелавам-Ружа
цитирай
7. pocahontas - Хубаво е в Триград.
06.11.2008 19:20
Снимките ме върнаха няколко години назад, особено тази с пътя, по който може да мине само една кола. В Родопите всичко е недостъпно и диво. Май че в това им е чара.
цитирай
8. condor46 - Здравей pocahontas!
06.11.2008 19:28
И аз бях там през 2004- моята последна командировка преди пенсионирането ми.Три седмици,в които имах възможност да обходя всяко селце в Смолянска област.Невероятно преживяване - не бих заменила Родопите за всичките красоти на Южна Калифорния,където се намирам в момента!...Сърдечен поздрав- Ружа Велчева
цитирай
9. анонимен - za6to ne vzemete da mahnete tezi ...
07.11.2008 17:27
za6to ne vzemete da mahnete tezi poma6ki glupusti
цитирай
10. анонимен - EVREDIKA
07.11.2008 17:31
МАХНЕТЕ ТЕЗИ ПОМАШКИ ГЛУПОСТИ,ТАМ ЖИВЕЯТ В 18 ВЕК ОЩЕ И СЕ ПОЗДРАВЯВАТ СЪС:,,САЛЯМ АЛЙКУМ,,ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ДА ВИДИТЕ??? ТОВА ЛИ Е БЪЛГАРИЯ???
цитирай
11. condor46 - Анонимни(9 и 10),
07.11.2008 18:47
не знам дали си бил наистина там,пък и от къде такава злоба към родопчаните?!!!...Българомохамеданите изповядват исляма,но езикът им е български!!!Говорят един мелодичен,невероятен БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!
Поздрав-Ружа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2469414
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS