Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2010 21:39 - Продължание на темата за опасните и вредни "Е"-та
Автор: condor46 Категория: Технологии   
Прочетен: 2164 Коментари: 0 Гласове:
0



Гост
image Re:Подобрители, консерванти, оцветители - т.на « Отговор #7 -: Януари 29, 2010, 16:54:15 »  

Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
Номер Наименование Коментар
E300 Ascorbic acid аскорбинова к-на, "vitamin C"; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E301 Sodium ascorbate натриева сол на Е300
E302 Calcium ascorbate калциева сол на Е300
E303 Potassium ascorbate калиева сон на vitamin C
E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
E306, E307, E308, E309 Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- vitamin E"; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E310 Propyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E311 Octyl gallate виж 310
E312 Dodecyl gallate виж 310
E315 Erythorbic acid получава се от sucrose
E316 Sodium erythorbate получава се от E317
E319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) виж E320
E322 Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E325 Sodium lactate получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E326 Potassium lactate виж 325
E327 Calcium lactate виж 325
E328 Ammonium lactate виж 325
E329 Magnesium lactate виж 325
E330 Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
E331 Sodium citrates Натриева сол на Е300
E332 Potassium citrates Калиева сол на Е300
E333 Calcium citrates Калциева сол на Е300
E334 Tartaric acid Винена киселина; без странични ефекти
E335 Sodium tartrates виж Е334
E336 Potassium tartrates виж Е334
E337 Sodium potassium tartrate виж Е334
E338 Phosphoric acid фосфорна киселина; без странични ефекти
E339 Sodium phosphates mineral salt, used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing; high intakes may upset the calcium/phosphorus equilibrium
E340 Potassium phosphates виж 339
E341 Calcium phosphates минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
E343 Magnesium phosphates основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
E350 Sodium malates без странични ефекти
E351 Potassium malate без странични ефекти
E352 Calcium malates без странични ефекти
E353 Metatartaric acid без странични ефекти
E354 Calcium tartrate без странични ефекти
E355 Adipic acid киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
E357 Potassium adipate без странични ефекти
E363 Succinic acid забранена в някои държави
E365 Sodium fumarate сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)
E366 Potassium fumarate без странични ефекти
E367 Calcium fumarate без странични ефекти
E370 1,4-Heptonolactone забранена в някои държави
E375 Niacin vitamin B3;
E380 Tri-ammonium citrate може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
E381 Ammonium ferric citrates сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули
E385 Calcium disodium EDTA забранен в някои страни
E297 Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
 
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 04:03:39 от graveo_lens » image Активен
7dc Гост
image Re:Подобрители, консерванти, оцветители - т.на « Отговор #8 -: Януари 29, 2010, 16:54:53 »  

Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)


Тагове:   Опасните,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2477013
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
Номер Наименование Коментар
E400 Alginic acid извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E401 Sodium alginate виж 400
E402 Potassium alginate виж 400
E403 Ammonium alginate виж 400
E404 Calcium alginate виж 400
E405 Propylene glycol alginate няма данни за странични ефекти
E406 Agar получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите
E407 Carrageenan извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E410 Locust bean gum извлича се от Ceratonia siliqua - растение от семейство рожкови; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E412 Guar gum извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола
E413 Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката
E414 Acacia извлича се от Acacia Sengal;
E415 Xanthan gum
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS