Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2010 08:51 - ТОВА ЧУДОДЕЙНО СЕМЕНЦЕ СУСАМ
Автор: condor46 Категория: Технологии   
Прочетен: 18564 Коментари: 0 Гласове:
5



Сусамът това 2 милиметрово семенце е:

"за здрави кости, коса и дълголетие

Между лечебните му свойства може да се съобщят:
- допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.), също образуването на кръвта (при анемия), повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете), повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха
- профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица
- сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост
- при жени с преждевременна и силна менструация
- при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми
- външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
- увеличава продължителността на живота


Модерната диетология:

Сусамът съдържа тези най-важни вещества:

20% белтъчини
50% растителни масла
захариди 16%
9 % влакнести вещества

витамини – тиамин (В1),
рибофлавин(В2)
ниацин(В3)
каротени

минерални съставки – сусамът е отличен мултиминерален природен продукт-
в 100 гр. сусам има:

калций до 1500 мг. !!!
магнезий -350 мг.
желязо – 10 мг.
цинк – 10 мг.
калий – 410 мг.
фосфор – 890 мг.

този състав го прави подходящ при лечението на :

високото съдържание на олганичен калций, магнезий, фосфор – при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени

високото съдържание на желязо – подходящ при жените и при анемичните хора
високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор – подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози. По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд
високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий - подходящ при сърдечно-съдови заболявания

високото съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма в организма

високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк са лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите

сусамовото мляко може да замести кравето мляко при хора с непоносимост към лактозата

Най-добре е да се консумира природен необелен сусам, защото състава на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето.

Колко е впечатляващо – толкова малко семенце, а може да помогне при твърде големи проблеми.............


....една вкусна, лечебна чаша сусамово мляко дневно при много здравословни проблеми вкл. и фрактури:

100 гр. сусам
200 гр. вода
1 лъжица мед

всичко това се слага в подходящ съд и се размиксирва (с този миксер, който има перка на края), докато се получи бяла течност (бяла, защото при разкъсването на сусамовата обвивка се излива маслото, което с водата образува емулсия)
По желание може да се прибави и един банан на парченца и да се разбие с миксера - получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция между лекарствата и "хранителните добавки"

Сусам при бременни, кърмачки, малки деца, подрастващи, активно спортуващи, млади и порастнали, здрави и болни, за здраве, красота и дълголетие!


Пилешки хапки със сусам и мед
рецепта за хрупкави хапки пиле с мед и сусам

500 г пилешко филе
1 ч л сусамово олио (при възможност)
1 ч л “пет подправки” – продава се в китайските магазини, но и са само джинджифил ще свърши работа
2 с л царевично нишесте
олио за пържене
3 с л мед
2 с л сусам
1 с л лимонов сок

за панировката
2 с.л. царевично нишесте (или брашно)
100 г брашно
1 ч л бакпулвер
300 мл вода
1 белтък

Филето се нарязва на хапки. (Ако е леко замразено се режи много по-леко и на прафилни форми)
Месото се смесва със сусамовото олио и подправката “пет подправки” и се оставя за 15 минути.

Приготвя се псанировката – царевичното нишесте, брашното и бакпулвера се пресяват в купа. Добавя се водата и се размесва до получаване на еднородно смес. Белтъкът се разбива на пяна и се прибавя внимателно към тестото.
Налива се и се загрява мазнината в уока, до пушек.
(това е много характерно за китайската кухня пържи се на много силен огън за много кратко време)

Всяка хапка се потапя в царевичното нишесте и се изтупва от излишното. Потапя се в тестото и се пържи в сгорещена мазнина до златисто.
Пилешките хапки се поставят върху салфетка да се отцедят .

Мазнината от уока се излива или могат да се задушат зеленчуци.

В уока се слага меда, лимоновия сок и се подгрява на умерен огън. Постепено се добавя изпърженото месо. Когато месото бъде покрито изцяло с меда внимателно се изважда и се нарежда в чиния.

Поръсва се обилно със сусам.


Халва от грис с бадеми и сусам

image

Когато бях малка, редовно прекарвах летните ваканции на село, в безгрижие и много игра. Tичайки в градината с боси крака, се хвърлях от едно стръкче цвят на друго, правих си букети, събирах камъчета. Дядо беше през целят ден на полето, а баба шеташе из къщи и се грижеше за животните в двора. Тази баба, на която съм кръстена, правеше най-хубавите селски пити и най-хубавата домашна халва. Приготвяше я с масло, захар, брашно и орехи. Обожавах да ям от тази халва, топяща се в устата. Така и не се научих да я приготвям. Нямам рецепта за нея, а баба вече я няма за да ми каже как се прави. Ще си остана с вкусният спомен за бабината халва.

 

Приготвих, обаче друга халва. Не искам да я наричам грис-халва, защото много хора си правят лоша асоциация със спомени от детската градина, където на децата се даваше сварен грис с мляко.

image

Халвата наистина се приготвя с грис, но в нея има и бадеми и сладък ароматен сироп. Подправките в сиропа са канела, кардамон и цитрусови кори. Изпеченият сусам, с който се покрива халвата е завършекът на този постен и лесен за приготвяне десерт.

image

Реших, че ще е по-добре да нарежа халвата на малки кубчета и след като ги овалях в сусам, ги поставих в хартиени чашки за бонбони. По този начин десерта е лесен за пренасяне и удобен за поднасяне.

image

Другият начин да се поднесе е да се нареже на по-големи порциони парчета. Направих няколко такива във форма на цвете (с форма за сладки), като овалях в сусам само външните стени на „цветето“, а в средата подредих няколко опечени бадема в кръг. Това е само като идейка да сервираш халвата като десерт, на всеки индивидуално.

Продукти:

  • 400 гр. пшеничен грис
  • 60 гр. сурови бадеми
  • 700 мл. вода
  • 340 гр. мед
  • 150 гр. кафява захар
  • 100 мл. олио от гроздови семена или от рапица
  • 1 пръчка канела
  • 1 зрънце кардамон
  • 1 ч. лъж. прясно настъргана лимонова кора
  • 1 ч. лъж. прясно настъргана портокалова кора
  • 100 гр. сусамово семе

На среден огън се нагрява широк тиган с незалепващо покритие. В него се изсипва сусамът и се запича за няколко минути, докато придобие златист цвят. Разбърква се често за да не загори и да се опече равномерно. В тигана не се слага мазнина.

Опеченият сусам се изсипва в дълбока чиния и се оставя настрана, докато дойде ред да се използва.

Подходяща тава се покрива с хартия за печене, като краищата и остават да стърчат навън. Използвах тава с размери 30Ч23 см., но може да се използва и друга, според желаната дебелина на халвата.

В тенджера се смесват водата, медът, захарта, подправките и цитрусовите кори. Сиропът се оставя да заври, след това температурата се намаля и сиропът се оставя да къкри 10 минути.

Бадемите се смилат фино и се смесват с грисът. Изсипват се в дълбок тиган и към тях се добавя олиото. Сместа се разбърква и се слага на умерена температура на котлона. Грисът трябва да се запече, докато стане златист. Разбърква се често. Това отнема около 15 минути.

Готовият сироп се прецежда през фина цедка и се добавя към бадемите и грисът. Всичко се разбърква много добре (все още на котлона), докато се получи еднородна консистенция.

Сместа се изсипва в подготвената тава, разпределя се равномерно и се заглажда на повърхността. За да не лепне докато се изравнява се използва лъжица или шпатула намокрена с вода.

Халвата се оставя да изстине.

image

Нарязва се на кубчета или други форми и се овалва в опеченият сусам.

Забележка: Бадемите, които използвах за допълнителна декорация са запечени за 6-7 минути във фурната на 180°C. Разбъркват се през 1-2 минути, за да не загорят и да се опекат равномерно. Оставят се да изстинат напълно преди да се използват. Стават леко хрупкави, не прекалено изпечени и са превъзходно допълнение към халвата.

Йоана Петрова 16 март 2009





Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476333
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS