Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2008 21:54 - Внимание - ОПАСНОСТ " ГЕННО-МОДИФИЦИРАНИ ХРАНИ !!!"
Автор: condor46 Категория: Технологии   
Прочетен: 3619 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 22.01.2008 21:55


Пет мултимедийни компании в 6 държави по света произвеждат генно-модифицирани храни, стана ясно на семинар по темата, организиран от Университетския еко клуб – UNECO. Това са Монсанто, Дю Понт, Синджента, Байер и Кроп Сайънс.

Генните „подобрения” се правят основно върху 4 растения – царевица, соя, маслодайна рапица и памук.

Най-широко разпространение генно-модифицираните храни имат в САЩ - 54%, Аржентина - 18%, Бразилия -11 %, Канада - 6 %, Индия - 4 %, Китай - 3 %. Това бе съобщено по време на проведения в СУ семинар под наслов „Храните на бъдещето. Био фермерство, генно-модифицирани организми и проблеми пред съвременното агробиоразнообразие”, който е част от проекта Зелен университет. Освен основните четири растения, по-малко застъпени от модификации са картофите, които са устойчиви на колорадски бръмбар, тютюнът, който не се поддава на вирусни заболявания, доматите, които могат да престояват по-дълго време на щанда, тиквичките, папаята.

„Целта на големите мулти компании, занимаващи се с генно-модифицирани организми (ГМО), е да продават заедно със семената и съответните подходящи пестициди”, каза един от координаторите на неправителствената организация „За земята” Ивайло Попов. Той представи данни, които доказват изключителната заплаха за здравето на човека при употребата на такъв вид продукти. Последствията от тях водят до алергии и имунна недостатъчност, токсикация на организма, която спира развитието на мозъчните клетки, предизвикват аморфия на бъбреците, увеличава се панкреасът. Появяват се и още заболявания, които са устойчиви на антибиотици, а някои продукти водят и до хранителна недостатъчност при разграждане на веществата в тях.

image

В резултат от взаимодействието на ГМО с околната среда се замърсяват органичните растения (получени по естествен начин, опирайки се на натрупания научен опит), разрушава се балансът в природата, а някои гени от изменените растения могат да „прескочат” в други и да създадат организми с нови характеристики.

В България са забранени основно 5 вида генно-модифицирани продукта – памука, лозата, царевицата и всички видове плодове и зеленчуци. Решението е взето от Министерството на здравеопазването през 2004 г., след 4-годишното засяване с „подобрени” култури на хиляди декари експериментални полета.

„Съществуват и други начини за производството на храни, освен чрез методите на генното инженерство”, поясни Светла Иванова, председател на сдружение„Агролинк”. Първият е най-старият и широко известен начин - естественият растеж, за който човек е трупал опит през вековете от наблюденията си и отглеждането на различни култури. Вторият -  конвенционалният, обаче не е съвсем безвреден, защото е свързан с добавянето на минерални торови и пестициди в почвите, с което се цели по-висок добив от културите, а от там - и увеличаване на продажбите на компаниите. Последствията от използването му са замърсяването на почвите и водите с химикали и намаляването на биоразнообразието в природата. Като алтернатива на този вид стопанство, се прилага органичното земеделие, основаващо се на достиженията на човечеството и разработките на съвременната наука. През последните години то придобива широко разпространение в САЩ.

Милена Иванова, преподавател в Лесотехническия университет, посочи, че страната ни ще има огромно преимущество, ако се занимава с този вид стопанство, тъй като „имаме плодородните почви и изключително благоприятните климатични условия за отглеждането на многообразни продукти”.  

(публикациия в Frognews.bg  )

 



Тагове:   внимание,   опасност,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - bravo za dobrata statiq i dano nqma ...
20.02.2008 18:02
bravo za dobrata statiq i dano nqma GMH v Bulgaria :)))
цитирай
2. condor46 - Радвам се,
20.02.2008 18:13
че приемаш сериозността на проблема!
цитирай
3. анонимен - сори за закъснялото мнение, но в...
24.07.2008 16:12
сори за закъснялото мнение, но всеки "узрява" по различно време - има грешка в статията - у нас са разрешени, или по-скоро - няма никакви ограничения и изисквания за ГМ храните. подозирам, че се правят изследвания само върху царевица и соя, никой не проверява краставици, домати, чушки и т.н. и друг е въпросът какви резултати се отчитат чрез дарената ни от ГМ фирмите апаратура!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476911
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS