Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2009 10:41 - Директори на три природни парка - на прицел!
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 1210 Коментари: 0 Гласове:
0



(препечатано за вас от в. Дневник) Директорите на три природни парка - на мушката От Екип на "Дневник"  70 коментара image

В края на 2008г. машините на "Витоша ски" започнаха разчистване на път между 2 писти. Работата им беше спряна след сигнала и протестите на екоактивистите.

Фотограф: Надежда Чипева

Агенцията по горите се отказа да уволнява директорите на паркове

Плугчиева ще помирява екоактивистите с агенцията по горите

Зелената партия е против уволненията на директори на природни паркове

Природозащитници протестираха заради кадруването на агенцията по горите

Операция "Брутално"

Агенцията по горите подготвя уволнението на директорите на природните паркове "Странджа", "Витоша" и "Врачански Балкан", съобщиха пред "Дневник" екоактивисти. Шефът на агенцията Стефан Юруков отрече да има подобно намерение. Стефан Златаров, Тома Белев и Николай Ненчев обаче потвърдиха, че имат информация за такова готвено решение, но не са получили заповеди за уволнение. "В момента съм в болничен отпуск и следващата седмица, когато се върна на работа, ще стане ясно дали ме махат", каза Белев.

Стефан Златаров е противник на новия устройствен план на община Царево, който отрежда 9000 дка от територията на парк "Странджа" за застрояване. През 2006 г. дирекцията на парка алармира за незаконно строящия се комплекс "Златна перла" на фирма "Краш 2000". Тома Белев се обяви против изграждането на нови ски писти на Витоша, заради което влезе в конфликт със собственика им "Витоша ски". Чрез свързани лица фирмата е близка до концесионера на ски пистите на Банско "Юлен". Единствено към парк "Врачански Балкан" засега няма официално обявени инвестиционни намерения.

В края на 2008 г. и трите паркови дирекции са били проверени от Държавната агенция по горите (ДАГ). Според Стефан Юруков проверките са редовна практика и се правят към края на всяка календарна година. От агенцията обаче отказаха да съобщят има ли и къде други проверки. Допитване на "Дневник" сред други шефове на природни паркове показа, че нито един от тях не е бил проверяван през последните две-три години.

Според агенцията ревизиите в трите дирекции са установили пропуски в работата им. Златаров, Белев и Ненчев не са водили изрядно административната документация. Нарушение на дирекцията на парк "Витоша" например е липсата на регистър на сключените договори. "Всъщност такъв регистър никога не е бил изискван от нас - нито по нормативни актове, нито от ДАГ; договорите се съхраняват в съответната папка - имаме списък с тях в електронен вид, просто го нямахме на лист", коментира Тома Белев. И тримата директори са порицани, че не попълват редовно пътни листи за служебните автомобили. "Те са вторичен счетоводен документ и отдавна не се изискват от счетоводния закон. Разходите на гориво и масла се отчитат по фактури от бензиностанциите, а пътният лист е една архаична формалност, която трима души трябва да подпишат при тръгването на автомобила и при връщането му", обясни шефът на "Врачански Балкан" Николай Ненчев. Неговата дирекция разполага с 2 джипа - стар УАЗ и "Лада Нива".

Тримата директори смятат, че смяната им се готви по други причини. "Трите дирекции управляваме около 1/3 от защитените територии в България," каза Ненчев. "Пропуските ми са несъществени и бяха отстранени по време на самата проверка. Недоумявам, че за тях ще ме накажат с уволнение - освен всичко в края на 2008 г. годишната оценка от атестацията за работата ми беше отлична, за което получих финансова награда от агенцията", заяви Тома Белев. Миналата година шефът на парк "Странджа" Стефан Златаров получи приз за най-добро управление на защитена територия в България от Българска фондация "Биоразнообразие". Николай Ненчев има подобна награда от Испания от 2006 г.

В защита на тримата в петък екоактивистите готвят протест от 17 ч. пред паметника на патриарх Евтимий в София.
Казусът "Витоша"

Тома Белев е един от най-активните екоактивисти в България. Освен директор на парк "Витоша" той е и председател на управителния съвет на "Зелени Балкани". Дейността му го въвлече в конфликт с фирма "Витоша ски", собственик на ски съоръженията в планината над София, която има мащабен проект за разширението на ски зоната. В момента планът за нея се преработва. "Не сме се отказали от намеренията си да инвестираме, ще продължим да работим въпреки кризата", каза изпълнителният директор на "Витоша ски" Костадин Костадинов. Според плана за управление на парка на Витоша е забранено строителството на нови писти и съоръжения. В края на 2008 г. дирекцията на парк "Витоша" сигнализира, че фирмата извършва незаконно разчистване на морени, за да свърже със ски път две от съществуващите писти. От компанията отрекоха, показвайки разрешение за премахване на ерозирали скали, но от проверката стана ясно, че са излезли извън обхвата на разрешението.

Наскоро в интервю за "Дневник" главният архитект на София Петър Диков обяви, че новият устройствен план на общината "ще се опита да реши" и проблема с Витоша. "Не мога да приема, че ски зоната толкова години стои в това безобразно състояние. Ще направим всичко възможно в рамките на закона да я върнем на софиянци. Ще стане трудно заради екстремистката позиция на екоорганизациите," каза Диков.
Казусът "Странджа"

Шефът на парк "Странджа" Стефан Златаров е противник на новия устройствен план на община Царево. Той предвижда застрояване на черноморското крайбрежие между Царево и Малко Търново и за целта ще "отхапе" 9 хил. дка от сегашната територия на парка. При гласуването на плана от експертен съвет на екоминистерството единственият "против" беше представителят на парковата дирекция. Проверката в дирекцията на парк "Странджа" е назначена по сигнали на кмета на община Царево Петко Арнаудов и на община Малко Търново Иван Иванов. През 2006 г. пак Златаров и колегите му първи съобщиха за комплекса "Златна перла" на фирма "Краш 2000", който се строеше незаконно на територия на парка. Едва след това строителният контрол забрани строежа. В отговор инвеститорите и кметът на община Царево атакуваха като нищожна заповедта за обявяването на парка. След като ВАС се произнесе в тяхна полза, се наложи екоминистърът да издаде нова заповед за защита на тази територия.
Казусът "Врачански Балкан"

Единствено към парк "Врачански Балкан" за момента няма мащабни инвестиционни намерения. Подозренията на Николай Ненчев за евентуалното му отстраняване са свързани с добрите финансови приходи на парка. "Това ни прави относително независими - само от входни такси от пещерата "Леденика" например миналата година събрахме 107 хил. лв." "Другата възможна причина е, че в края на миналата година открихме посетителски център на парка в старата врачанска джамия, а това е трън в очите на Главно мюфтийство и по всяка вероятност на ДПС", смята той. Разрешението за информационния център е на Националния институт на паметниците на културата, но мюфтийството оспорва собствеността на НИПК върху джамията, обясни Ненчев. Възможно е идеята за смяна да идва и от факта, че дирекциите на парковете са бенефициенти по две оперативни програми - за околната среда и за административния капацитет, по които могат да усвояват средства.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2477409
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS