Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2008 07:15 - Какво ни донесе отиващата си политическа 2008 ?
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 876 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.12.2008 07:21


Hi, Обама! Adios, Кастро! image Снимка: DeltaNews

Сериозни промени в политическата карта на света настъпиха през 2008-ма година. Водещите световни сили-Съединените щати и Русия се разделиха с дългогодишното управление на Джордж Буш и Владимир Путин. Фидел Кастро вече не е президент на Куба. Косово пък обяви независимост, приета от Запада и редица други страни. България беше сред тях.

Окончателния разпад на Югославия
По смисъла на хронологията именно действията на Прищина „събудиха" света от зимния сън. На 17-ти февруари премиерът Хашим Тачи обяви, че Косово вече е независима държава. С тържествена церемония в местния парламент сръбската провинция стана най-младата страна в света. Водени от Съединените щати и Европейския съюз(с някои изключения) множество правителства се втурнаха да признават независимостта на Косово. В същото време Русия зае твърда позиция „срещу", а редица отцепнически региони в целия свят поискаха автономия. Сърбия се разбунтува, имаши улични протести, но всяка чудо за три дни. Косово стана държава.

Обама дойде, видя и победи
Друго събитие обаче разтърси планетата из основи. Съединените щати за първи път в своята история избраха афроамериканец за президент. Барак Обама първо пребори Хилари Клинтън на първичните избори на демократите, а след това със завидна лекота и съкрушителна преднина размаза републиканеца Джон Маккейн. Обама обеща промяна, обеща светло бъдеще, обеща идеалите на Мартин Лутър Кинг за равноправие и справедливост. Времето ще покаже. Но първите впечатления са, че вече бившият сенатор от Илинойс попада в мрежите на сложни задкулисни игри. Очевидно е наличието на огромен брой приближени на Бил Клинтън в администрацията на Обама. Неслучайно редица анализатори наричат бъдещото президентство на афроамериканеца „трети мандат на Клинтън".

Майка Русия не обича промените
Време за промяна настана и в Русия, макар и била тя фиктивна. Владимир Путин сдаде президентския пост след два мандата(така повелява Конституцията) за сметка на приближения си Дмитрий Медведев. Самият Путин зае премиерския пост и за всички е ясно, че именно той е силният човек във федерацията. Тандемът Медведев-Путин се изправи пред сериозно изпитание още в началото на съвместната си работа. Двамата поведоха Русия към военен конфликт с Грузия. Москва се обяви в защита на автономиите Южна Осетия и Абхазия и ги защити от грузинските войскови части. Убити, разрушения и хуманитарна криза е резултатът от няколкодневната война. Южна Осетия и Абхазия пък обявиха независимост, но тя беше призната само от Русия.

Тибет вкуси свободата, но за съвсем малко
Въоръжен конфликт имаше и в будисткия рай-Тибет. Китай направи всичко възможно да тушира незабелязано брожения за независимост сред монасите, но все пак се появиха сведения за множество убити жители на Тибет при китайските усмирителни операции. Последва остра международна реакция, протести в редица държави, заплахи за бойкот на Олимпиадата в Пекин. Но и това премина.

В Близкия изток, Ирак и Афганистан почти нищо не се променя
И като стана въпрос за военни конфликти няма как да подминем традиционните горещи точки. Нищо ново в Близкия изток. Израелци и палестинци продължават да не могат да разделят Обетованата земя. Тази година поне нямаше много кървави терористични атаки. Израелската армия също стоеше на страна от Западния бряг и Ивицата Газа. Премиерът Ехуд Олмерт пък е пред затвор заради корупционен скандал. В Афганистан продължава безуспешното търсене на Осама бин Ладен, а талибаните все още са неразрешим проблем за местносто правителство и натовските сили. За Ирак може да се каже, че липсата на новини е добра новина. Постепенно страната се завръща към нормалния начин на живот, а парламентът гласува за изтегляне на всички чужди войски(с изключение на американските) от страната до края на годината. Презрението към чуждото присъствие в страната пролича ярко при последната визита на Джордж Буш в Багдад. Държавният глава беше замерен с обувки от местен журналист в знак на силно презрение. Изстрелите бяха силни и точни, но Буш демонстрира завиден рефлекс.

Комунизмът си отива?
Десетилетия наред завидни рефлекси в политиката демонстрираше Фидел Кастро. Революционер по душа и призвание кубинецът беше президент близо половин век. Времето обаче си каза своето. Здравословни проблеми приковаха Фидел към леглото и длъжността държавен глава на Куба беше поета от брат му Раул. Сходна ситуация и в друг комунистически бастион. Ким Чен Ир вече месеци наред не се показва на обществени места. Северна Корея отрича информациите за тежък инсулт и дори смърт на своя лидер, но вятърът на промяната задуха и в Пхенян.

Беглецът Караджич беше разкрит
След близо 14 години живот извън закона една от ключовите фигури в Босненската война беше заловен. Радован Караджич беше политическият лидер на сърбите в Босна и под негово ръководство беше проведена военната операция срещу босненските мюсюлмани. Оказа се, че дълги години Караджич е живял като доктора по алтернативна медицина под името Драган Дабич в самата сръбска столица Белград. След като беше арестуван от сръбските тайни служби, Радован беше изправен пред Международния трибунал в Хага по обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Полицейски куршум запали Гърция
Иначе и тази година не мина без сериозен конфликт на Балканите. В Гърция убийството на 15-годишния Алексис Григоропулос отприщи нестихваща вълна от насилие. Младежът беше застигнат от полицейски куршум и въпреки че експертизата показа рикошет, гръцките улици станаха арена на кървавите протести срещу правителството. Петролни бомби, сълзотворен газ и запалени магазини. Това беше ежедневната картина в южната ни съседка в последния месец от годината. Като по чудо жертви нямаше. Убийството на тийнейджъра стана катализатор на нарастващото недоволство към икономическата политика на премиера Караманлис и неговия кабинет.

Ирландия каза „не" на общото бъдеще
Недоволни от цялостната политика на Европейския съюз ирландците казаха „не" на Договора от Лисабон(практическата общоевропейска конституция). Дъблин хвърли съюза в нова управленска криза с негативния референдум. Все по-отчетливо се чуват прогнози за край на Обединена Европа. Въпреки всичко Ирландия обеща да проведе нов референдум, ако бъдат внесени значителни корекции в текста на документа.

Нов вид тероризъм удари Индия
Десетина, въоръжени до зъби терористи акустираха с открадат кратер в индийската финансова столица Мумбай. Оттам започна терора. Атаки в най-оживените места. Взимане на заложници в най-големите хотели в града. Близо 200 убити, над 300 ранени. Обсадата на Мумбай продължи няколко дни. С изключение на един, нападателите бяха убити от спец-частите. Оказа се, че се подготвяли в тренировъчен лагер на неизвестната досега организация „Легион на правоверните" в Пакистан. Оказа се, че са се подготвили добре... Да бъдат убийци на невинни хора!

(www.deltanews.bg)





Тагове:   Какво,   отиващата,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2469256
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS