Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2008 23:11 - Спешна акция за спасяване на българската гора!
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 1449 Коментари: 1 Гласове:
0



Спешна акция за горите!
Здравейте, приятели!
Отново ви молим за масово и бързо подкрепяне и разпространение на подписка (http://forthenature.org/petitions/8 ) – този път относно Закона за горите, който в момента е в процес на променяне от Парламента. Разглеждат се и се засягат заменките на гори, но за жалост проблемите с тях не се решават, даже се отварят по-големи дупки в закона.

Главните проблеми на проектозакона за горите са:
За първи път се въвежда продажба на гори, като Председателя на Държавната агенция по горите ще може еднолично да решава какво и къде да продава;
За първи път се разрешава продажбата на гори ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ – това е правен парадоск, противоречи на редица закони и даже на Конституцията!
Променя се тълкуването на ски съоръженията и така дефакто се подкрепя изграждането на ски курортите в условията на финансова криза. За изсичането на гори за изграждане на ски писти и съоръжения повече няма да се изисква промяна на предназначението на горите. Така инвеститорите няма да плащат на държавата такси за промяна на предназначенито на горите и съответно ще си спестят над 250 милиона лева от тази такса, както и залесителните мероприятия за компенсиране на изсечените гори (повече: http://forthenature.org/news/554 )
замените ще бъдат ограничени в известна степен, но след довършването на всички започнати замени. До този момент не се приема нашето предложение заменените гори да не могат да бъдат прекатегоризирани в строителни терени за срок от 20 години!


Само вашата активност може да спаси българските гори. Моля подпишете и препратете подписката:
http://forthenature.org/petitions/8


Важна бележка: Все още в България се заобикаля обществено мнение и обществения интерес всеки път, когато е възможно, но от нас зависи до кога и колко това ще бъде възможно. Цитираните по-горе промени на Закона за горите бяха приети на първо четене от Комисията по земеделие и гори тайно, без да бъде обявено в дневния ред. След това приоритетно бяха гласувани и одобрени от целия Парламент на първо четене (повече тук: http://forthenature.org/news/553 ). Възможно е второто четене да мине още тази седмица. В случай, че Комисията по земеделие и гори приеме на второ четене закона в този вид идните няколко дни, ще ви прозовем за участие в уличен протест в София, за да дадем бърз и ясен знак на управляващите за общественото мнение за горите.


Няколко все пак добри новини: Парламента изобщо нямаше да разглежда и да променя частта на Закона за горите, отнасяща се до замените, ако я нямаше кампанията срещу заменките и вашата подкрепа за нея!
Благодарение на вашата подкрепа в Закона на лова отпадна удължаването на ловния сезон за водоплаващи птици с един месец, което спомага за запазването за световнозащитени видове, мигриращи през България! Повече за резултатите от петицията за лова вижте тук: http://forthenature.org/petitions/6
Благодарение на кампанията за Рила и петицията, подкрепена от повече от 170 000 граждани, Комитета по петициите към Европейския парламент дойде на посещение в България и сега очакваме много критичен доклад до Европейската комисия и забързване на действията от нейна страна!

Кампания "За да остане природа в България!"
http://forthenature.org/



Тагове:   гора,   акция,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. krassko - С най голямо уважение съм Вас
19.12.2008 01:31
Но съм върл противник на такива кампании. Крайно време е да се научите да уважавате специалистите в тази държава. Не мога за разбера противниците на ски пистите, лифтовете и строителството в планините. Колкото до спасяването на Българската гора трябва да знаете, че тя се спасява и сама. Огромни площи от селскостопанския фонд, които са били ниви и пасища се самозалесяват през последните 25 - 30 години. И площа на горите се увеличава за сметка на селскостопанския фонд. Ако има някакъв проблем в гориге, това е липсата на пътища. В Австрия и Швейцария има 6 пъти повичи горски пътища. У нас огромни количества дървесина остават неоползотворени поради липса на пътища. Това са над 1 000 000 куб.м иглолистна дървесина ежегодно и над 500 000 широколистна. Давате ли си сметка какви загуби са това?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2468953
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS