Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2008 19:57 - НАДЕЖДАТА МИ Е В МЛАДИТЕ - ТЕ ЩЕ СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 909 Коментари: 0 Гласове:
0



Вело и пешеходно шествие от над 1500 природозащитници заля София вчера в Деня на Земята в знак на протест срещу незаконното  свръх презастрояване на Рила и проекта „Супер Паничище”.

С призиви и скандирания „Не искаме багери и бетонни лагери” и „Рила ни е мила” за пореден път младите хора се обединиха вчера във вело и пешеходно шествие, за да се противопоставят на 8-те проекта за мега ски курорти в цялата Рила планина - в района на Седемте езера, Национален парк „Рила” и зона „Рила-буфер”. Те образуваха дълга редица от единия до другия край на „бул. Витоша” и после по бул. „Граф Игнатиев” като носеха изписан на плат целия чл.15 от Конституцията, който гласи: Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната. Акцията продължи с 5 минутен престой на Попа, където велосипедисти вдигнаха във въздуха колелата си в знак на протест. Междувременно ораните на реда вървяха плътно с екоактивистите без да се намесват, като единствено регулираха трафика. Трамваи спираха движение за около половин час, а случайни минувачи заинтересувани гледаха шествието. „Никой не иска да чуе природозащитниците. Дори някой да го направи, този, който нарежда да се вършат подобни безобразия из цялата страна, е толкова силен и има власт, че имам чувството, че призивите им остават като „глас в пустиня”, обяснява Георги, пенсионер на 69 години. Според него трябва да се правят все по-големи протести. „Младите хора трябва да разтърсят тази страна, която се управлява от безкрайно нечестни хора”, обяснява още той. Друг случаен свидетел на шествието, сподели, че много се радва на инициативите на екозащитниците и обясни защо застава зад тях: „Все пак Иван Рилски е живял там и се е хранил с корени от тази планина, а това е повече от достатъчно, за да искам  Рила да остане непокътната...”

image
image
image
image
image

Акцията завърши в Борисовата градина, където се състоя концерта „Музика за Земята” в чест на „Деня на Земята – 22 април”. Част от изпълнителите бяха „Root Souljah, Арабел Караян, Попара, Гологан, И футбол И Шахмат” и „Гласове на ветровете”. За пръв път беше изпята и песен за планината - „Не мога да се разделя с теб”, в която се включиха всички присъстващи.  

Вчера офшорната фирма „Рила Спорт”, инвеститор на проектите,  извести на пресконференция, че за 80 % от ски зоната „Супер Паничище” се планира да навлезе в Национален парк Рила”. Законът за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Рила" обаче не разрешават строителство на нови ски съоръжения. За изграждането на седалковия лифт от хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера” и пътя от Паничище до хижа „Пионерска” са установени нарушения на общо 9 закона, а отделно са изсечени множество вековни гори за три от ски пистите. До този момент природозащитниците са показали на българските институции с множество писма и подписки, включително и до Европейския парламент, че повечето хора са против безразборното застрояване, но те все още нямат подкрепата от нито една институция у нас.

image
image
image
image
image
 снимки Вяра Йовева

                                              (Йочка Димитрова- www.frognews.bg) 




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476808
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS