Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2008 08:23 - ГОРАНИТЕ В КОСОВО ОЩЕ МИЛЕЯТ ЗА МАЙЧИЦА БЪЛГАРИЯ!
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 1957 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2008 08:40


Шест звезди ще има върху знамето на Косово и всяка от тях ще сочи една от етническите групи, които живеят там - горани, албанци, сърби, цигани, турци и бошняци. Гораните всъщност са българи-мюсюлмани.

Географската област Гора е разположена между планините Шар, Враца, Кораб и Коритник. Тя е влизала в границите на Първото и Второто дунавско царство. След четиринайсети век остава извън пределите на България, а българите в областта са ислямизирани. Процесът на приемане на мюсюлманството започва през ХVI век. Точно това вероизповедание е една от причините при очертаване на държавните граници през по-миналия и миналия век това население да остане извън България, по-късно и извън Македония.

image19 села са в Косово, 9 - в Албания и 2 - в РМакедония. Поради особената географска затвореност между планините населението на Гора, независимо от това, в коя държава живее, образува усамотена демографско-етнографска цялост. Най-известните села са Брод, Бачка, Вранища, Глобочица, Диканце, Драгаш, Зли поток, Крушево, Любища, Рапче и др. 

По сведения на Васил Кънчов в края на ХIХ век в 40 села от областта се е говорел български език. В годините на Първата световна война тя е била посетена от видни български учени като Йордан Иванов, Стефан Младенов, Михаил Арнаудов, Атанас Иширков, Беньо Цонев, Любомир Милетич, Димитър Геджанов и други.

Всички те пишат за "задшарската българска покрайнина", където се говори български диалект. За българския език на гораните пишат още френският учен Пукевил, немският Густав Вайганд и руският изследовател Селищев, които са едни от най-големите лингвисти на своето време.

Даже някои сръбски учени с половин уста признават типичните български особености в езика на гораните, но предпочитат да ги обясняват с гурбетчийството в мъжете на България. Плоско, като се има предвид, че по-скоро жените са пазителките на родния език.

След Първата световна война връзките на гораните с България са прекъснати, а след Втората никой у нас не благоволява да се сети за тях. За сърбите тези българи бяха югославяни, а сега в духа на крайния сръбски шовинизъм ги обявяват направо за сърби.  

Никой не пита самите горани, защото те дефинират езика си като "нашински" и са категорични, че най-добре се разбират с българите. Въпреки че нямат български училища и учат в сръбски, те не се признават за сърби или македонци, а се наричат горани или горанци. Езикът им запазва най-важните и характерни общобългарски граматични, речникови и звукови особености. Диалектът общо взето е единен за всички села. Говорът на Гора е от типа на крайните югозападни български говори, разположени по линията Струга - Охрид - Гостивар - Тетово, но има и отделни форми на централните а-говори, с които се намира в непосредствена териториална близост. Българска е и фолклорната основа на говора, а в редица песни се пее за "бугари", които са "глава дигнале" и за "бела София", както и за "Йа не ти идем во Турско/не знаем турски да зборим". В Сборника "Народната песна на Гораните" от 2001 г. дори най-беглият поглед върху песните дава съвсем ясна представа какво е народностното съзнание на гораните. (Освен това много показателен е и още един факт - песните издават съществуването на фонема Ъ, която е последователно скривана и прогонвана от сръбската и македонската лингвистика като белег за българщина.)

Най-големият празник на гораните (мюсюлмани) е християнският Гергьовден (Гйургйев ден), който се празнува три дни. Тук наричат баницата със сирене витканица, а зелника - зеляник.

В село Брод има хора, които вече са подали молби за българско гражданство. Може и да го получат. Проблемът обаче не се състои в това, а във факта, че държавата ни (за кой ли път) се прави, че "такова животно нема" - сега и по отношение на българите в Косово.

Да им се чудиш на българите, останали вън от държавните ни граници, как все още питаят безгранична любов към майката Родината! Всъщност и при тях, може би, без да го осъзнават, работи принципът "Обичам родината, не и държавата!" Поне докато тя не се събуди и не започне да отстоява българските интереси и в континуума, и навсякъде по света, къде се говори български език. А тези места не са никак малко!

                                     (публикация в www.frognews.bg)

филми за гораните -

http://www.jumpcut.com/view?id=39A056F641AA11DCBF96000423CEF5B0

http://www.jumpcut.com/view?id=0FB6A2F4415611DC8CC4000423CF381C

                          



Тагове:   още,   косово,   милеят,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - www.geocities.com/goranite
19.05.2008 04:58
www.geocities.com/goranite
цитирай
2. анонимен - Крайно време е да дадем отпор на сърбомакедонизма
01.07.2010 12:53
Българското правителство има морален дълг към изоставените от толкова години наши сънародници в Косово, Черна Гора и Албания. Трябва да бъде максимално поощрен достъпът им до Българските университети и да бъде улеснено за тях получаването на българско гражданство ! Защото управляваните от Белградските служби сърбомакедонисти, които наметнаха върху бълтгарите в БЮРМ народността "македонец", се напъват от години да сторят същото и с нашите сънародници в Албания, Косово и Черна Гора. А представяте ли си, ако станат членове на ЕС, какви уста ще отворят ? Те още от сега се опитват да инспирират техния "македонизъм" дори на територията на България !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476827
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS