Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2011 16:45 - СЕВДАЛИНА
Автор: condor46 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2128 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 27.06.2011 17:06


1 Братие, ако и впадне человек в некое прегрешение, вие духовни поправяйте таковаго с дух на кротост; но пази и себе си да не би и ти изкушен да бъдеш. image2 Един другиму теготите носете, и така ще изпълните закона Христов. image3 Защото ако мисли некой себе си че е нещо, като не е нищо, лъже се с ума си. image4 Но всеки да изпитва своето дело, и тогаз ще има похвала само в себе си, а не в другиго; image5 защото всеки своето бреме ще понесе. image6 А този който се учи на словото Божие нека направя участник във всите си добрини тогоз който го учи. image7 Недейте се лъга: Бог поругаем не бива; понеже каквото посее человек това ще и да пожъне; image8 защото който сее в плътта си от плътта си ще тление да пожъне; а който сее в Духа от Духа ще живот вечен да пожъне. image9 Да не ни се додева да правим добро; защото ако се не уморяваме, на време ще пожънем.


 

Галатяни, глава 6




 

04 часа



 

С Е В Д А Л И Н А



 

Севдалина, седнала в единия край на полупразната бинго-зала, разтриваше с уморени пръсти отеклите си крака. Оставаше още час докато ударят ключа на входната врата.

Вече четвърта година работеше тук. Започна още когато се записа в първи курс на университета. Обичаше психологията, а работата тук й даваше широко поле за наблюдения върху глъбините на човешката душа. Болшинството от посетителите бяха жени и Севдалина винаги се удивяваше на многообразието от съдби и типажи, събрани на едно място.

 

На шега споделяше със състудентите си, че работи в морга за изгубени души.“А защо морга“ питаха те. „Защото моргата е място, в което обявените за мъртви престояват 24 часа, преди да се обявят за действително мъртви. Има много случаи, когато „мъртвите“ възкръсват...“ - сериозно им отговаряше Севдалина. „Нещо като Чистилището...“Преди да се отправят душите към Рая или Ада престояват там, да се отсеят страстите, постъпките и греховете...Едно безвремие от 24 часа, в което душата търси своя път към доброто и светлината или към вечен мрак и Геена...“

 

Севдалина обичаше своята работа, въпреди гъстия тютюнев дим в залата, минималната заплата и безконечното тичане между масите. Обичаше тези жени – богати и бедни, млади и стари, интелигентни и неуки...Съчувстваше им, когато губеха, радваше се с тях, когато спечелеха...Бяха толкова различни и същевременно еднакви с тази необяснима самота в очите, с жаждата за значимост и признание, в търсенето на обич и съпричастност. Тук идваха със своите болки и страсти, сприятеляваха се тук и се подкрепяха...Безтегловни души, търсещи надежда, макар и понякога изгубили вярата си...

 

Повечето оставяха бакшиш, малко тяха тези, които си искаха дребните печалби до стотинка. А нали младите момичета и момчета тук най-вече за бакшиша се задържаха.

 

Севдалина несъзнателно докосна корема си. От няколко месеца в него растеше едно малко, крехко семенце, заченато с толкова любов и надежда. Колегите й в залата знаеха, но на шефовете още не беше казала. Все още не й личеще, но се страхуваше, че ще я уволнят. Така щесе да се окаже без работа и пари за майчинството. А времената са трудни. Не се гледа дете без пари! Колегите й в залата знаеха и й помагаха кой както може. Сменяха я по-често, караше по-малко нощни смени...

 

Оставаха още няколко игри преди последната. Севдалина едва издържаше тези последни минути. Искаше час по-скоро да излезе навън. Чистият въздух да близне лицето й. Вятърът да разроши косите й, хванати в тежка пшеничена плитка. Да върви пеша по смълчаните улици на града и да се моли Бог да пази нероденото й още момиченце далече от тази Морга за изгубени души, защото животът е хубав, животът е любов и илюзиите, заблудите и напразните насежди само ни отделят от пъпната връзка с него.

Сега повечето маси са празни.

Васила днес спечели дребна сума и сега сигурно спи щастлива, прегърнала петте си деца.

 

Мария както винаги бди край леглото на болната си майка. Тук идва понякога да вземе глътка спокойствие.

 

Феята ще е някъде, с някого, прегърнала богатството си като защитна броня.

 

Лили Звънчето непременно ще се усмихва в съня си.

 

Че Гевара непременно ще работи над новата си книга. Тук за нея е място, където тя преди всичко открива бъкещите си героини.

 

Старицата дреме на крайната маса и чака последната игра с надежда,че този път ще удари заветната печалба от 50 лв.

 

Велика в отсрещната дискотека сигурно почиства вече тоалетните и се готви да се прибере с пълно портмоне дребни стотинки.

 

Мария...

Говорителят в бинго-залата обяви края на работния ден.

 

Севдалина всезе в съблекалнята и бързо се преоблече.

 

Скоро натежалите й от умора стъпки се провлякоха покрай охранителя на входа и тя с удоволствие пое първата свежа глътка въздух.

 

През сиво-черните облаци на изток вече прозираше зората.

 

Новият ден идваше.

 

А в това има неповторима красота.

 

И Севдалина закрачи към дома си с усмивка.



 

Ружа Велчева


(из „Морга за изгубени души“)










Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2468893
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS