Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 20:37 - ПОСМЪРТЕН ЮБИЛЕЙ НА ПОЕТА РАДКО РАДКОВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Автор: condor46 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2588 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 03.04.2010 07:05


ОБЩИНСКИЯТ КОМИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ИСКА РАДКО РАДКОВ ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ПОСМЪРТНО ЗА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. „Това засега е само идея, която предстои да бъде обсъдена, преди да внесем предложение за това. Може обаче да мислим и върху възможността да именуваме улица на негово име”, каза вчера секретарят на комитета Станка Палазова. На последното си заседание членовете на организацията са решили и да внесат предложение в общинския съвет за поставяне на паметна плоча на Радко Радков в Алеята на славата във Велико Търново.
Кампания за набиране на средства за преиздаване на книгата на поета „Всенародно бдение за Апостола” е другата инициатива, която общинският комитет е започнал. Първите 300 лв. в дарителската сметка са внесени от печатница „Абагар”.Представител на Ротари клуб в старата столица обяви,че даряват 500 лева за тази инициатива. Цялата сума, нужна за издаването на книгата, е 3000 лв. Комитетът набира средства и по сметката BG35UNCR75271040043410.
Дарителница беше поставена на 01.02.  в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”, където се проведе възпоменателна вечер за търновския поет. - на 31 януари той щеше да навърши 70 години. В нея участваха хор „Царевец”, проф. Николай Даскалов, който говори за поета, актьорът Сава Димитров, Иван Петров,управител на издателство "Абагар", Венци Боранов, които разказаха спомени за Радко Радков, рецитираха негови стихове. Във фоайето на библиотеката бяха изложени костюми от постановки на пиеси на Радко Радков, афиши за постановките, витрини със снимки и книги на поета.
Една незабравима вечер, която върна за час на приятелите и почитателите на Радко Радков живото, безсмъртно слово на поета !

ОТПЪТУВАНЕ

автор: alkaltchev

http://www.youtube.com/watch?v=9mlC51F-Bbw


 





Тагове:   юбилей,


Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Поклон пред паметта му!
02.02.2010 22:27
Радко Радков не можеше да бъде друг, освен поет и Човек! Бог беше го създал такъв и той винаги ще бъде един от най-добрите български поети на миналото столетие, пък и в историята на българската поезия въобще. Винаги ще помня този мъдър и земен човек, който живееше в свой свят, непригоден донякъде за този, реалния, около него.. Но той успяваше да го надхитри, да извлече максимума и да го вплете в поетичните си пориви. За него нямаше време, той гледаше поетично на всяка епоха, родила човешкия възторг и мъдрост, на всичко, запечатано върху платното, върху белия лист, на всяка управленска далновидност дори, стига да е в полза на хората. Спомнете си с какъв възторг посрещна демокритчното начало на страната ни! Той беше един от моите любими преподаватели във Великотърновския университет, макар че ни учеше на "трудната наука" старогръцки език...
Наистина Радко Радков ще остане завинаги в "нежната страна на словото", защото всяка дума в поезията му сътворяваше нежност, красота и мъдрост!
Видях го преди шест години, след толкова време... Не аз бях студентката, а моят син, който беше приет право във ВТУ. Беше в едно студентско кафене при общежитията, естествено със своята муза...него любовта не го напускаше, макар че беше обречен на една жена до края на дните си сигурно... Може би защото го гледах с радост, той ми даде знак, галантен, както винаги... Запозна ме с приятелката си и... ме попита още ли пиша стихове!!! Беше ме познал след толкова години!!! Помня, на изпита по старогръцки ме видя, че подсказвам на другите, седнах и той каза: "Щом подсказваш на другите, значи знаеш... Я кажи последното стихотворение, което написа." Тогава му рецитирах "Диалектика", едно стихотворение, което много си обичам и до днес. Естествено, че по старогръцки имам шестица... Такъв беше той, земен, пречистен, близък до всеки един от нас и толкова далече като ум и възможности!
Поклон пред паметта му!
Той заслужа да бъде почетен гражданин на Велико Търново и търновци ще се гордеят с това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476421
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS