Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 18:17 - ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ - ИРФАН
Автор: condor46 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2881 Коментари: 0 Гласове:
3




Irfan /Ирфан/ "Irfan" е сравнително нова и малко позната в родината си, но за това пък високо оценена от меломаните в Европа, САЩ и Япония българска музикална формация. Групата е създадена през 2002 г. като страничен проект на музиканти от формации като "Исихия", "Ом" и "Заратустра", но скоро след това се превръща в нов, самостоятелен и обещаващ музикален екип. През лятото на 2003 г. групата сключва договор с френския музикален лейбъл "Prikosnovenie", който обявява българите за "свое откритие и откровени за 2003 г." и скоро след това, през декември същата година, реализира дебютния едноименен албум на "Irfan" на световния пазар (Европа, Азия и Австралия). През есента на 2003 г. "Irfan" има успешнто турне в Швейцария и участва в програмата на първата "Седмица на българската култура" в гр. Берн. През есента на 2004 г. формацията сключва договор с американския лейбъл "Noir Records", който реализира първия им албум на територията на САЩ през февруари 2005 г. Световната критика се колебае в стиловото категоризиране на музиката на "Irfan" (Neoclassical/World Music/Sacred Music/Etherial Music), но не и в обективана оценка за българите, които са сравнявани с Dead Can Dance, Vas, Ensemble Sarband и Seur Marie Kayrouz. Музиката на "Irfan" е силно повлияна от сакралните и фолклорни музикални традиции на Балканите , Мала Азия, Кавказ, Близкия Изток, Персия и Северна Африка, както и от музикалното и духовно наследство на средновековната и ренесансова Европа, и въпреки това тя запазва своя собствен оригинален облик. Музикантите използват традиционни и старинни инструменти и вокални техники от същите легиони и исторически епохи, умело вплетени в деликатен електронен саунд. Музиката на "Irfan" е покана за едно мистично пътешествие във и отвъд времето, едно послание, поетично отправено на езика на сърцето. Името на групата е заимствано от терминологията на суфизма и може да бъде преведено от персийски и арабски език като "гносис", "мистично познание" или "откровение".

(Asmodeus)

"Ирфан" - втори албум и ново начало

От Цветан Цветанов

всички статии от този автор  
image
var banarr = new Array(5,6,7); vbaneritxtcapital(banarr,"Спонсорирани връзки
    ","
","
  • ","
  • "); vbaneri2(42,"Фокус Еврофинансиране
      ","
    ","
  • ","
  • ");  Макар да не са непознати на българската сцена за интересна авторска музика през последните години, "Ирфан" имат всичко на всичко три-четири концерта в София от основаването им през 2001 г. до днес. Не защото музиката им е прекалено елитарна - на концертите им във Франция, Швейцария, Холандия (откъдето се завърнаха преди две седмици) публиката им варира от почитатели на етно-уърлд сцената до хора с интереси към средновековна и старинна европейска и ориенталска музика и готик- и даркуейв-фенове. Така че проблемът може би пак се свежда до прогресивно занижаващите се музикални вкусове у нас. Хубавото при "Ирфан" обаче е, че въпреки това те продължават да създават хубава музика, без претенции за откривателство и без излишно оригиналничене.

    Както и дебютният им албум отпреди 4 години, така и новият ("Серафим") излиза с марката на френския лейбъл "Прикосновение". По-късно тази година той ще бъде издаден и в САЩ от Noir Records. "Горгон Фест"-ът в кино "Люмиер", където "Ирфан" ще свирят на 14 октомври рамо до рамо с "Мизар" от Македония, Daemonia Nymphe от Гърция, Rose, Rovine e Amanti от Италия и българските групи Kayno Yesno Slonce и "Войвода" е просто щастливо съвпадение с излизането на албума. Концертът им ще е смесена програма от песни от двата албума и някои нови неща с новата им вокалистка Владислава Тодорова, която има твърде различен маниер на пеене от този на предишната - Деница Серафимова. Разговаряме с Калин Йорданов (вокали, ударни, основател), Кирил Бакърджиев (клавири, сантур, основател) и Владислава. Липсват Ивайло Петров (уд, саз и други струнни) и Петър Тодоров (перкусии), но на концерта няма как да не усетите присъствието им.


    И така, концертът в неделя не е премиера... 
    Калин: Не, нашето участие ще е един вид миниконцерт, а скоро смятаме да направим една по-сериозна серия от представяния на новия албум. А и репертоарът ни занапред ще се различава малко, защото вече работим с новата ни вокалистка, а албумът е записван с Деница.

    Тогава да попитаме нея за спецификата на пеене и партиите на Деница от албума.
    Владислава: Аз се опитах да пресъздам нейната идея и емоции, защото това са нейни авторски партии, измислени сякаш единствено за нейния глас. Прекарахме доста време двете заедно и тя много ми помогна в разучаването на песните. Какво мога да добавя от себе си, ще се види на концерта - дано съм успяла. В албума участвам в една от песните, но вече имаме и нови, които съответстват повече на моето пеене. Все пак Деница е учила класическо пеене, а моята база си е фолклор. Цял живот съм пяла това, дано съчетанието да се получи.

    А инструментариумът на концерта?
    Кирил:
    Утре ще сме малко по-електронни, защото ги няма традиционните ни гост-музиканти на цигулка, чело и виола да гамба, и всички тези звуци ще са качени на синтезатора. Ще звучим и по-ударно, защото в тази ситуация и при този баланс двамата ни перкусионисти ще излязат на по-преден план.
    Калин: А броят и видът на инструментите непрекъснато се увеличава и ще се увеличава - различни струнни, ударни, а и духови - с подкрепата на гост-музиканти. Предимно народни инструменти от цял свят, но както се очертава при нас, май най-вече от Ориента, Средиземноморието и Балканите.

    Срещу името на всеки от вас стоят по няколко инструмента...
    Калин: Да, давам си сметка, че може да звучи претенциозно. Но ние нямаме самочувствието да сме някакви изящни музиканти - никой от нас няма музикално образование с изключение на двете ни вокалистки. На практика всеки от нас се е ориентирал основно към един или два основни инструмента в своята си област и гледа да задълбочава познанията си по тях...
    Владислава: Чарът на използването на многото инструменти е, че всеки от нас прави това от сърце и душа. Не е необходимо да си някакъв виртуоз или мултиинструменталист, за да се получава интересна музика.

    Често се впускате в музиката на западното Средновековие, но с източни музикални инструменти.
    Калин:
    Да, това се получи естествено покрай общите ни интереси - от една страна, към фолклорните традиции на света, и от друга - към средновековната, ренесансовата и бароковата музика, пък ако щеш и към по-модерните им адаптации в лицето на едно готик-звучене. Може би това е просто свободата да експериментираме с различни музикални стилове, течения, традиции... За в бъдеще ще развиваме и връзката си с българския фолклор, като ще търсим някои негови по-малко популярни измерения.

    Кое е нещото, което ви липсва в света на музиката днес?
    Кирил: О, на световната музикална сцена има толкова много неща, че със сигурност нищо не би могло да ни липсва...
    Владислава: В музиката днес всеки може да открие това, което да му харесва. Има толкова много нови авангардни групи - не мога да говоря за липси...
    Кирил: По-скоро имаме липса на познания за този океан от музика. Днес в света има ужасно много музика, за която дори не знаем.

    Може би точно от пренаситеност хората в един момент ще спрат да слушат и да измислят музика...
    Кирил:
    Е, не, това го разправят от звукозаписните компании, които не могат да си пласират продуктите и страдат финансово от това.
    Владислава: И музиката, и информацията за музиката са страшно много, има и много хора, които творят. За мен по-важното е дали човек намира себе си в тая музика.
    Кирил: В момента много музиканти се ориентират и към самиздат. Наскоро се запознахме с една холандска група, "Омниа" се казва. Последният им албум е издаден от самите тях и е перфектен продукт, даже художникът е човекът, който прави илюстрациите за "Властелинът на пръстените". Могат да си го позволят хората и го правят по най-добрия начин, а и не им излиза толкова скъпо... Всичките тези скандирания, че музикалният бизнес западал, ги измислят издателите, за да поддържат изкуствено напрежение. Все повече групи се ориентират в правилната посока и скоро и на хората ще им е ясно как стоят нещата.

    Във връзка с вашата музика доста често медиите прибягват до клишетата "уърлд мюзик" или "в стила на "Дед Кен Денс"...
    Владислава:
    Нашата музика малко или много не е популярната, която можеше да видиш на клип всеки ден по телевизията. Всеки, като чуе за "Ирфан", иска да му бъде обяснено какво ще слуша...
    Калин: А музиката ни е най-доброто обяснение сама по себе си.
    Владислава: Музиката е, за да се слуша, а не да се облича в изречения.


    (в. Капитал)





    Гласувай:
    3



    Следващ постинг
    Предишен постинг

    Спечели и ти от своя блог!
    Няма коментари
    Търсене

    За този блог
    Автор: condor46
    Категория: Изкуство
    Прочетен: 2474906
    Постинги: 585
    Коментари: 1138
    Гласове: 10084
    Календар
    «  Април, 2024  
    ПВСЧПСН
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930
    Блогрол
    1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
    2. Paulo Coelho's Blog
    3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
    4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
    5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
    6. Блог на Венцеслав Велчев
    7. Литературна мрежа Литернет
    8. Блог на Ваня Гущерова
    9. Хубава си,моя горо!
    10. Любим линк
    11. Блог на Дора Господинова
    12. Блогът на Оги Ковачев
    13. Двери на православието
    14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
    15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
    16. Черен списък на унищожителите на българската природа
    17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
    18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
    19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
    20. Блогът на Букет
    21. Блогът на Климент
    22. Facebook.com
    23. Империята на инките
    24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
    25. Български национален съюз
    26. Nikolay's blog
    27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS