Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2009 11:05 - In memoriam - Виктор Пасков ни напусна завинаги
Автор: condor46 Категория: Изкуство   
Прочетен: 3088 Коментари: 4 Гласове:
0



Почина писателят Виктор Пасков
Свещено, свещено, свещено е изкуството, което бе, което е и което ще бъде! Алелуя!
image
Виктор Пасков (1949-2009)


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

Почина писателят Виктор Пасков

Писателят Виктор Пасков е починал в Берн, Швейцария вчера вечерта от рак на белите дробове. Тялото ще бъде пренесено в България и погребано тук.

Виктор Маринов Пасков е роден на 10.09.1949 г. в София. Завършва гимназия в София и консерватория в Лайпциг (1976). Свири в джазови формации; до 1980 работи като композитор, оперен певец и музикален критик в Германия.
 
Литературен и музикален редактор към Агенция "София прес" през 1980-1987. От 1987 е редактор и кинодраматург в Студия за игрални филми "Бояна". През 1990-1992 живее в Париж.

Пасков е автор на книгите „Невръстни убийства" (1986), „Ций Кук" (1991), „Германия - мръсна приказка" (1992), „Алилуя" (Събрани произведения, 2001), „Аутопсия на една любов" (2005), „Гледната точка на Гоген. Разкази" (2008).

Втората книга на Виктор Пасков "Балада за Георг Хених" е публикувана във Франция (1989) и е преиздадена от изд. Seuil през 1990. За нея получава Голямата литературна награда на Бордо (Франция). Преведена е също в Англия, Германия, Испания, Полша, САЩ, СССР, Чехия, Словакия, Швейцария.

Автор е на киносценариите "Ти, който си на небето", "Индиански игри", "Пльонтек" и "Духове".


◊ ДУМИ ЗА ВИКТОР ПАСКОВ

"Виктор Пасков умее да разкрива рефлексиите и психологическите бездни в съзнанието на съвременния човек - и ги рисува с език, в който ироничното отстранение, сарказмът, сардоничните нотки, сленгът омесват врящата амалгама на отрицанието, озарена изрядко от светкавици или от лунната светлина на любовта."

Иванка Денева. Дуендето на музиката и обичта в „Аутопсия на една любов” от Виктор Пасков


"Виктор Пасков е определено сред най-добрите съвременни български белетристи и заема водещо място сред своите връстници. Неговите книги се раждат от обществените недъзи и от тънката чувствителност на словото на писателя, който не иска да се примири с тях и да ги отмине. Този писател е сред малцината съвременни наши автори, които се отличават с проникновен до болезненост психологически анализ, със способността да разказва с психологически финес. В прозата на Виктор Пасков конфликтността много рядко е външна, защото тя е преди всичко в духовния свят на героите му. Той навлиза фино в съкровените импулси на психиката на героите. Това забележително умение на този творец ни дава възможност да усетим социалния, политически и морален климат на времето, пречупен през една дълбоко чувствителна интимна човешка призма. В книгите си Виктор Пасков мечтае и търси равновесие и баланс на социума в един универсален свят. Сложните тоналности са част от него. Дори абстрактните внушения са обозрими за читателя. Прозата му внушава доверие, излъчва особена нега, примесена на места с меланхоличност, на други - с фанфарен звън, и ние изпитваме неизмеримото удоволствие от съприкосновението си с нея. Той ни кара да се чувстваме комфортно с богатата палитра на творбите си, да търсим смисъла на всяка негова творба, да откриваме своите сънища в тях.

В известен смисъл прозата на Виктор Пасков е в една по-нетипична проблематика и стилистика за нашата литература. Става дума за традицията на писатели като Светослав Минков, Георги Стаматов, Димитър Димов и Павел Вежинов, за които е типично онова сложно, изискващо голяма литературна култура изследване на "душата на художника", на съдбата на таланта, на съдбата на творческата личност. Той е "градски" писател. Неговите книги ни представят един творец, който следва сърцето си, който претворява сънищата си в магическия калейдоскоп на времето и върви по пътя на неговия кръговрат."

Никола Иванов. Баладата на Виктор Пасков


◊ ИЗ "БАЛАДА ЗА ГЕОРГИ ХЕНИХ"

"А аз - ще робувам в моето царство на занаята и може би някой ден ще стана майстор. Тогава - тогава ще седна и ще напиша една последна книга. И знаеш ли каква ще бъде тя? - най-обикновен буквар. Няма да му направим живота лек! Не трябва майсторите да търпят невежество и грубост!

Георг Хених, ти, който си на небето!

Цар Виктор говори!

Аз не бързам, но ти не забравяй какво си ми обещал. Ще чакам да пристигнеш някоя вечер с небесната каляска - ти там сигурно си на почит и уважение - тогава дръпни юздите пред някогашния публичен дом, спри конете и извикай:

- Майстор тръгва! Време няма! Господ моли - книга не забравя!

Тогава ще седна от дясната ти страна, ние ще препуснем с всички сили към небесата, около нас ще гърми и трещи, ще святка и ще проблясва, а ние с теб ще викаме, колкото ни стига гласът:

- Свещено, свещено, свещено е изкуството, което бе, което е и което ще бъде!

Алелуя!

Алелуя!

Алелуя!"

---------------------
Из "Балада за Георг Хених". Виктор Пасков

(препечатано от www.liternet.bg|

 




Тагове:   талант,   писател,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Поклон!
18.04.2009 15:34
Харесвах го, а казват, че стойностните хора си отиват на Светли празници...
цитирай
2. kosara2008 - ...
21.04.2009 13:42
Бог да го прости!

прекрасен автор!
цитирай
3. анонимен - evala
22.04.2009 17:16
evala
цитирай
4. анонимен - от любовта
26.04.2009 11:49
Виктор ,не мога да пиша за него в минало време,е най нежния и грижовен мъж Четеше ми материалите си преди да ги пусне по мейла си за вестниците или списанията Търсеше мнението ми Имам незабравими преживявания с него и той ще си остане винаги част от мен
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2477398
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS