Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2008 18:18 - Жан-Мари Льо Клезио - новият лауреат на Нобелова награда за литература
Автор: condor46 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2531 Коментари: 0 Гласове:
0



image

68- годишният френски писател спечели най- голямото отличие в света на литературата заради новите направления и поетическите приключения като изследовател на човечеството.

 

Жан- Мари Густав Льо Клезио става известен през 1963 година, когато публикува своя дебютен роман "Протокол". Книгата му носи номинация за престижната награда Гонкур. Френският писател е превеждан на български език от Златко Стайков, когато излиза книгата "Мексиканската мечта", която разказва за една от най- ужасяващите авантюри в световната история- пристигането на Ернан Кортес и унищожаването на индианската цивилизация в Мексико.  На 10 декември в шведската столица Стокхолм Льо Клезио ще получи освен Нобеловата награда за литература за 2008 година и чек на стойност от 1,02 милиона евро. Правилата на Шведската Кралска академия, които определят лауреата на Нобеловата награда забраняват оповестяването на имената на останалите участници. Нобеловият комитет гласува за един от петима кандидати. Този, който печели става известен, но имената на останалите четрима се пазят в тайна и не се споменават дори и в частни разговори. Миналата година Нобеловата награда за литература бе спечелена от Дорис Лесинг. Frognews.bg

Жан-Мари Гюстав льо Клезио е един от най-ярките представители на съвременната френска проза. Роден е в Ница през 1940 г. Семейството му емигрира на остров Мавриций през XVIII в. Учи във висшия литературен колеж в Ница, защитава докторат по литература, след което преподава в САЩ. Пише от седемгодишен. Прочува се с романа си “Протоколът” (1963), преведен и на български, за който получава награда “Рьонодо”. Оттогава е публикувал повече от 30 заглавия – романи, есета, разкази, два превода на индиански митологии, множество статии и предговори. Льо Клезио е първият писател, удостоен с наградата “Пол Моран” на Френската академия за целокупното си творчество и в частност за “Пустинята” (1980). През 1994 г. е обявен за най-големият жив френскоезичен писател.

imageimage

В “Африканеца” (2004), кратък автобиографичен разказ, Ж.-М.Г. Льо Клезио възкресява епизоди от детството си, прекарано в Африка и повлияло на целия му житейски и творчески мироглед. След войната, придружен от майка си и от по-големия си брат, той отива при баща си, лекар в Нигерия. Там авторът, оставен да расте на воля сред необятните диви простори на Африка, открива свободата на телата, магическата същност на една страна, където всичко е в излишество – слънцето, бурите, растителността, дъждовете, насекомите.

С тази твърде съкровена книга писателят изразява преклонението си пред двойната среща – с непознатия баща и с африканския континент, от който е запазил за цял живот опиянението от близостта с природата.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Льо Клезио или, ако разшифроваме всички инициали на името му, Жан Мари Гюстав Льо Клезио, е писател с интересен и динамичен живот, протекъл в пътувания между Европа, Африка и Америка. Той е роден през 1940 г. Льо Клезио всъщност е фамилията на майка му - французойка, чието семейство е преселено на остров Мавриций през 18-и век. Баща му е англичанин, също от Мавриций. Льо Клезио за цял живот запазва това тройно “гражданство” - френско, британско, маврицианско. Пише само на френски език в знак на протест срещу колонизацията на остров Мавриций от англичаните.
Льо Клезио вижда за пръв път баща си, който работи като лекар в Нигерия, чак на 8-годишна възраст. Пътуването през Африка и едногодишният му престой там оставят трайна следа у него: “Имам чувството, че в живота ми е имало само едно пътуване - онова” - казва писателят години след това…
В търсене на непокварени от западната цивилизация светове, Льо Клезио се озовава в Мароко, където среща Жемия - млада жена, чиито предци са от пустинните номадски племена. Той се жени за нея и открива омагьосващия свят на пустинята, където намира покой и помирение с модерния свят, срещу който винаги се е бунтувал.
Романът “Desert” - “Пустинята” излиза през 1980 и спечелва на автора си голяма литературна награда, както и известност сред широката публика. Както подсказва заглавието, романът възпява пустинята, простия изначален свят, в който видовете и формите още не са обособени, човекът и природата са едно цяло. Тази първична хармония определя и стила на автора, в който се сливат повествование, речитатив и поезия.

imageЧуйте целия урок тук.

Урок 4
Продължаваме с романа на Жан Мари Льо Клезио “Desert” – “Пустинята”, издаден през 1980 г., в който той разкрива омагьосващия свят на пустинята и нейните горди обитатели. Льо Клезио разказва историята на номадските племена, обречени на гибел от нашествието на западните колонизатори в началото на ХХ век.
“Сините хора” - воините на пустинята до последно се бият, за да защитят свободата и традициите на своя свят, подвластен единствено на ритъма на природата и повелите на вярата. Свидетел и участник в драматичните събития е едно младо момче - Нур - историята е видяна през неговия поглед. Това е едната нишка в романа, като разказът е в минало време.
Второто повествование е в сегашно време и разказва личната история на Лала - момиче, родено в пустинята в наши дни, потомка на воините номади, което израства в бедняшко предградие на границата с пустинята, а по-късно се озовава в голям европейски град, където се сблъсква с най-грозните страни на западната цивилизация. В края на романа Лала се връща в местата на своето детство, където намира сила и надежда за живот. Там тя ражда и своето момиченце, което ще носи името на майка й, името, което се предава от майка на дъщеря - Ауа.
С това име се представя пред хората и самата Лала, когато става фотомодел, случайно открита от един фотограф. Откъсът от романа, който ще чуем, е от този момент на внезапна известност. Лала е интервюирана като звезда, но журналистката едва ли ще разгадае нейната тайна.

imageЧуйте целия урок тук.

( уроци ро френски на Българското национално радио)

image
image image
image
image
image






Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2477568
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS