Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2008 19:09 - ”Ако има на нещо да благодаря в живота си, то е само на страданията. " Дора Габе
Автор: condor46 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2267 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 23.04.2008 09:29


ПРОПУСНАТО ЩАСТИЕ Драгни Драгнев

Женитбата на Дора Габе и Боян Пенев е към края на 1908 година. Но семейният им живот започва няколко месеца по-късно. В това време, докато са далече един от друг, от София в Добрич и Кардам долитат неговите писма. Тя още не може да се оборави от някакси прибързания брак, а той й пише всеки ден. Обяснение в любов е всяко писмо. Обич, отдаденост, страст лъха от всеки ред. Пламенен изблик на чувства струи във всяка мисъл. Боян рисува своите блянове, гледа в бъдещето. Признава колебанията и страховете си. Изповядва радостта, възторга, самотата, мъката си. Всичко наведнъж.
Две години, 1909 и 1910, когато вече са заедно в София, Дора и Боян живеят на улица “Дунав” 1. Това са години на опознаване, на растеж, на сближаване. Съпружеството ги обвързва здраво и безвъзвратно. Въодушевява ги за труд, за творчески изяви. Животът ги откъсва от техния интимен свят, открива им други светове. Най-напред посещават Бетховеновите вечери у пианистката Маргарита Стойчева. В същото време Дора и сестра й Бела вземат уроци при нея. На тези вечери идват Пенчо Славейков и Мара Белчева. Текат разговори за литературата, най-вече за музиката, за великия композитор. Боян Пенев знае много за Бетховен, пише и книга за него. А вкъщи говори на съпругата си:”Най-големият български поет е Пенчо. Яворов е след него.” Но Дора Габе вече е отсъдила – Яворов.
По-късно, през 1911 година, начеват пътуванията им из Европа. Ту заедно тръгват, ту спират някъде и поемат в различни посоки. Първо са във Варшава и Краков, сетне – в Мюнхен. Отдъхват месец-два в София – и подир туй – заминават отново за Краков, а оттам – в Прага, в Швейцария...Това продължава до 1914 година. Време трудно и мъчително за двамата. Те странстват из Европа заради Боян, заради неговите дирения из славянската литература и култура. Той обикаля книгохранилища и библиотеки, изучава полски, немски, чешки и руски език. Обогатява своите знания, разширява отношенията си с учени, философи и поети. В същото време Дора Габе е негова първа помощница. Обречена е да му посвети живота и таланта си – да учи полски език и да превежда Адам Мицкевич, Словацки, Каспрович... Заедно с това да осъди на мълчание поетичния си порив, осенен от предсказанието на Яворов. Да го заключи в сърцето си и да не му дава простор да лети. Години наред Дора служи предано на съпруга си и гласът й отеква единствено в избраната от него мисия.
Все пак това е гласът на поета...
Но и в този техен скиталчески живот, често пъти суров и едва поносим, има много красота и полезни уроци. Преди всичко – духовен подем. В Мюнхен, например, в продължение на няколко месеца редовно ходят на концерти, на опера. Слушат предимно Вагнер, неговите опери. Боян издълбоко познава композитора, който сам си е писал текстовете и музиката. Изучава партитури, навлиза в тъканта на всяка творба, наслагва я в паметтта си. Едновременно увлича и Дора, насърчава я да опознае Вагнер, да го разбира и обикне. Така и тя се привързва към неговата музика и особено към операта “Тристан и Изолда”... В Мюнхен през май 1912 година Боян и Дора получават телеграма от Мара Белчева за кончината на Пенчо Славейков в Комо Брунате, Италия. Той заминава начаса, цяла нощ бди над ковчега му в малката църквица и на другия ден го погребва. Подир туй го призовават да замине като кореспондент в Балканската война...
Когато са разделени в чужбина, Дора в Швейцария, Боян в Прага, например, между тях отново прелитат писма. Боян е в Прага заради работата си, а Дора боледува на път за Женева, където е брат й Сеня. Писмата на Боян са сърдечни, изпълнени с нежност и тъга, с обич и загриженост. Напомнят първите му любовни писма:”В главата ми няма по-трайна и постоянна мисъл от мисълта за теб и когато се събуждам, и когато заспивам, и когато работя, и когато почивам – аз мисля за теб”. Далеч от Дора Габе, когато е в Женева, а тя е някъде другаде на лечение заради болки в ставите, Боян Пенев й пише:”Понякога ми се струва, че съм изхвърлен на края на света и ми се иска да плача. Не мисли за мен нищо лошо и ме обичай толкова много, колкото те обичам аз...”
Накрая, завърнали се в България през есента на 1914 година, заживяват при родителите на Дора в къщата на улица “Цар Борис” в София. Но остават там по-малко от година, пренасят се в нает апартамент на “Патриарх Евтимий” 51. Трогната от неимоверното трудолюбие на Боян, младата невеста удвоява грижите си за неговия уют и спокойствие, най-вече за здравето му. Защото е слаб, изнемощял и посърнал. Десет-дванайсет часа в денонощието е зает с лекции и наведен над книгите си... Грижи, грижи до всеотдайност. До деня, в който Боян й изменя. “Това беше една от дъщерите на Любомир Милетич” – отбелязва мимоходом нейде из спомените си Дора Габе. Обидена, огорчена, изтерзана. 1917 година – двамата се разделят.
Разделят се, живеят отделно, но не скъсват връзката си. Боян отново й пише, където и да се намира тя – във Виена, във Варшава, в Краков или Закопане. Когато се завръща от Виена например, той пръв я посреща сърдечно и със сълзи на очи й говори:”Всичко това, което се случи, е недоразумение. Ти си ми най-скъпият, най-близкият човек...” Така приятелството им, както казва Дора Габе, а не съпружеството, макар и засегнато и ранено, оцелява. Освободени, свободни, независими, при все това не могат да живеят един без друг. Събира ги общият труд, поезията на Полша, на която посвещават години, държи ги здраво в обятията си милосърдието. Нещо повече – никой от двамата не предприема дори крачка за разтрогване на брака.
През 1927 година, когато Боян Пенев умира внезапно в болница, Дора Габе се завръща от Брюксел на другия ден след погребението му. Поразена, съсипана от мъка. Не може месеци наред да се съвземе. Смъртта му за нея е трагедия... А десет години по-рано, преди да се разделят, той й казва:”Когато сме заедно, ти живееш моя живот, ти трябва да си сама, за да твориш...” Вече в старостта си, в самотата си, Дора Габе ще изповяда:”Ако има на нещо да благодаря в живота си, то е само на страданията. Те ми помогнаха. Щастието не ми помогна, въобще не съм го имала. У мен щастието е винаги пропуснато. Така се случи с Яворов, така и с Боян...”
image

                                              Портрет на Дора Габе от Мария Столарова
                                             


                                   (публикация във в."Антимовски хан"- Добрич,бр.4/2008)
                                    http://antimovski-han.org/index.php?id=&yr=2008&mo=4



                                                         

image


Раздяла

От очите ми съня изсмука

тая дълга нощ, тъй неспокойна.

Няма на стената да почукам -

тя е вече помежду ни двойна.

 

Чувам само писъка на трена,

в тъмнината остър и тревожен.

От света съм вече уморена,

а пък ти си моя спомен тъжен.

 

Тежката завеса на живота

ще се дръпне нявга за минута,

да те видя млад и свеж, и бодър,

без да бъда видена и чута.

 

Колко много най-човешка мъка

безвъзвратната вълна отвлече.

Няма близост, няма и разлъка,

а светът е все голям и вечен.

 

1925


 






Тагове:   Дора,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. martiniki - ...
22.04.2008 20:45
Интересно беше за мен да прочета, портрета е много добър, кой е художника?

поздравите ми!
цитирай
2. condor46 - Мила Марта,
23.04.2008 02:22
мой пропуск е-портретът на Дора Габе е дело на художничката Мария Столарова.Поздрав-Ружа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476786
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS