2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
Да поизляза до кварталната зарзаватчийница и да си закупя малко Шийтаке, които да сложа в нискокалоричната си пица. Уви, все още е само мечта в България. Въпреки това преди дни видях гъбата сушена на един щанд с азиатски подправки. "Защо ми е да ям тази гъба? Нямаме ли си достатъчно в страната?" ще се запитате. Абстрахирайки се от екзотичния й вкус, добра причина да я включа в менюто си е научно потвърдената й способност да намаляват риска от развитие на ракови образувания.
Какво е Шийтаке (Японска гъба, Хуанг Мо)?Дивата гъба Шийтаке (Lentinus edodes) е обичайна за Япония, Китай и други азиатски държави, където тя обикновено расте по мъртвата дървесина на повалени дървета. Днес Шийтаке се смята за ценна култура и се култивира в много страни по света, включително и в Европа. Освен вкусна храна като алтернатива на обикновените култивирани гъби, Шийтаке притежава и медицинска стойност. В историята на традиционната Японска медицина се разказва как през II-III век от новата ера император Чуай получил Шийтаке и знанието за употребата й в дар от коренните жители на древна Япония. Гъбата Шийтаке обаче била позната в Китай още преди това, там тя се нарича Хуанг Мо.
Какво трябва да знаем за активните съставки на Шийтаке?Най-ценната съставка в японската гъба е полизахаридът лентинан. Това е 1-3 бета глюкан, който показва обещаващи анти-ракови резултати при изследвания с лабораторни мишки. За разика от много други анти-ракови агенти, лентинанът не атакува директно раковите клетки, а настройва имунната система срещу вредните тъкани. Друга интересна съставка в Шийтаке е лентионинът: веществото, на което се дължи екзотичния вкус на гъбата.
За какво се използва и какви здравословни ползи носи Шийтаке?Освен в ядлива форма Шийтаке може да се приема под формата на сухи екстракти, тинктури. Лентинанът се продава отделно от Шийтаке екстракта, като специализирано лекарство за борбата с раковите заболявания. Всички проблеми, при които Шийтаке е доказала ефективността си, са свързани по някакъв начин с човешката имунна система. Резултатите от повечето проведени изследвания затвърждават имуностимулиращия и имуномодулиращия имидж на японската гъба.
Доказани ползи от приема на Шийтаке:- Антираково въздействие: Японските лекари отдавна използват усилващия ефект, който лентинанът оказва върху имунната система в борбата и с туморите. По-специално, установено е, че полизахаридът стимулира имунните клетки да произвеждат интерлевкин (подобно на Рейши) и т.нар "тумор некрозен фактор". Различните видове рак се повлияват в различна степен от лечението с лентинан, но дори и при летален изход живителният полизахарид удължил живота на третираните пациенти с повече от 150%.
- Адаптоген, възстановяваща агент: Японските физиолози използват екстракт от Шийтаке в борбата със синдрома на хроничната умора, когато последният се дължи на ниското ниво на специфични, цитотоксични левкоцити, наречени с интересното име "естествени клетки убийци".
- Имунен модулатор, имунен стимулатор: Шийтаке е известна и с благотворното си действие в борба с настинки. Гъбата стимулира производството на интерферон, който има противовирусен ефект.
- Анти-холестеролен ефект: Опитите, проведени с животни, показват намаляване на общия холестерол за сметка най-вече на „лошия" LDL холестерол с до 25% в рамките на седем дни. Наблюдавяният ефект бил по-силно изразен при диети с висок прием на мазнини в сравнение с диети с нисък прием на мазнини. Механизмът на въздействие тепърва трябва да бъде обяснен.
Шийтаке се използва широко в Японската и Китайската кухня от преди повече от 3000 години. Засега няма установени сериозни странични ефекти. Някои хора могат да изпитат стомашно-чревен дискомфорт след консумацията й.
В комбинация с какво не бива да приемаме Шийтаке?Няма данни за лекарствени взаимодействия. Доказана е безопасността й при прием от здрави хора. Няма данни за безопасността на въздействието, което оказва гъбата върху здравето на кърмещи жени, бременни жени и плода им.
Какви дози е нужна и как се взима?Няма точно установена дневна доза. Най-добре е да следвате указанията на продукта, съдържащ Шийтаке. Обичайно се вземат 6 до 16 гр. сушена гъба от Шийтаке дневно или доза от 1 до 3 гр. сух екстракт до три пъти дневно, в продължение на дълъг период от време.
В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?Освен в самостоятелна формула, можете да срещнете Шийтаке в комплексни адаптогени, профилактични анти-ракови добавки, имуностимулатори и имуномодулатори с билков характер и др.
Ресурси- wikipedia.org
- healthlibrary.epnet.com
- "Prescription for Herbal Healing: An Easy-to-Use A-Z Reference to Hundreds of Common Disorders and Their Herbal Remedies ", Phyllis A. Balch, CNC. ISBN: 0-89529-869-4
Източник: Шийтаке http://www.bb-team.org/articles/2847/#ixzz10ZGJvy26
Почивка на море в Ахтопол. Вила Жани Ахт...
Наш професор по икономика: Светът фалира...
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS