Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2010 10:41 - ПЕРУАНСКОТО ЧУДО КИНОА
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 20398 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 26.08.2010 10:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Киноа-златото на инките

Растението киноа (Chenopodum qunoa) се смята за свещено и е с древен произход(според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10000 години). В цивилизацията на инките е една от трите основни култури наравно с царевицата и картофите. В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню. Според легендата засаждането на полето с тази култура се превръщало в празник, а първите семена,които се съхранявали в специален златен съд, хвърлял вождът на племето.

image

Едногодишното растение е с широки листа, които могат да се използват за приготвяне на салата. На пръв поглед семената му приличат на пшеница или кускус, но са несравнимо по-пълноценна храна от тях. Отглежда се по склоновете на Андите, където я наричат дребен ориз. Използват я не само за храна, но и като лекарство – за облекчаване на болки и за по-бързо зарастване на рани. От нея произвеждат и алкохолна напитка, която по вкуса си прилича на бира.

Семената на растението са богати на белтъчини – 16,2%. Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен чист белтък в тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Освен на белтъчини семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.Чаша суха киноа съдържа 318 калории.

Няма съмнение за ценността на този продукт и не е удивително, че диетолозите я уважават и препоръчват за консумация при хора с проблеми в храносмилането, спазващи диети,спортуващи , малки деца и бременни жени. По хранителните си качества се доближава до млякото.Половин чаша киноа осигурява денонощната порция от протеини, необходима на децата.

image

Киноата е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен и е идеална за всички, които са алергични към него.

Иначе вкусът на семената е неутрален, с лек орехов аромат. От тях се приготвят различни блюда, сервират се като гарнитура, основно ястие и десерт.

Преди употреба зърната трябва да се измият добре под течаща вода. Варят се като ориза – заливат се с вода в съотношение 1:2 и след като водата кипне, се оставят на слаб огън 15-20 минути. При варене киноа увеличава своя обем 4 пъти, като в средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче. Всички рецепти с ориз, кускус или булгур могат да се приготвят и с киноа.Използва се вместо макаронените изделия, пекат хляб от него, приготвят се разнообразни блюда. Освен това може да се добавя и в супи вместо ориз или фиде-в Колумбия, Еквадор и Перу например са популярни бургери от киноа с орехи. Класифицират ги като бърза храна и местното население с удоволствие ги хапва на обяд. Бургерите се приготвят от киноа, лук, моркови, слънчогледово семе, бадеми, целина и се пържат в зехтин.

image

Био киноа от Тен Сенсис - България

 

Някои казват, че за да свикнете с нова храна, трябва да я опитате около 10 пъти. Киноа може би ще ви допадне още след втората порция. Особено, като имате предвид колко полезни вещества съдържа.

Може да я добавяте в зеленчукова салата, да я хапвате подправени със соев сос, балсамов оцет и чесън.

ТАБУЛЕ С КИНОА(ЗА ДВАМА):

1ч.ч.сварена киноа

2 връзки магданоз;2 домата;1 глава сух или 2 стръка пресен лук

1 лимон(сока);зехтин и сол на вкус

Сварете киноата във вода в съотношение 1:1 и я оставета да изстине.Нарежете на дребно магданоза,доматите и лука.Сложете всичко в голяма купа,добаветв лимоновия сок,зехтина,солта и разбъркайте добре. Може да прибавите и парченца козе сирене.

image

САЛАТА КИНОА С 3 ВИДА ЧУШКИ(ЗА ДВАМА)

1 чаша сварена киноа

1 червенв,1 зелена и 1 жълта чушки

1 скилидка чесън или 2 стръка пресен чесън

1 връзка копър

1 лимон(сока);зехтин и сол на вкус

Сварете киноата във вода в съотношение 1:1 и я оставете да изстине.Изпечете чушките и ги обелете.Нарежете на дребно чушките,копъра,чесъна и ги прибавете към киноата.Добавете лимоновия сок,зехтин и сол на вкус.Разбъркайте добре. Може да прибавите и парченца козе сирене.

Рецепта за суровоядци: Лесна салата от киноа

3 чаши накисната(покълнала) киноа

1 чаша нарязани домати

1/2 краставица нарязана на кубчета

1 зелен лук

сока на 1/2 лимон

Разбъркайте всичко в купа и се насладете:)

image

Салата с покълнала киноа

 

 

Как да си приготвяме покълнала киноа:

Взимаме необходимото количество киноа, измиваме я обилно с вода, поставяме в буркан или купа, като заливаме с двойно повече вода, защото тя ще увеличи размера си. След няколко часа (4 например) я отцеждаме и измиваме обилно с вода. Така сме сигурни, че ще изхлърлим сапонините (вещество, с което е покрито зрънцето, горчиво на вкус и слабо отровно) и инхибиторите (които всъщност се съдържат във всички зърна, ядки, бобови култури). Така вече подготвена е готова за консумация. Може да я слагаме във всякакви салати, да си правим вкусни плодово-зърнени закуски, да си правим сурови хлебчета, а и може да пробвате мляко от киноа. Вариантите са хиляди, всичко зависи от вкусовите ви предпочитания. (източник:земя на заем)

Мляко от киноа:

1/2 чаша киноа
4 чаши вода
щипка хималайска сол
за подслаждане: мед, агаве, стевия
1/2 лъжица ванилия екстракт (по избор)

Приготвяне:
1.Сложете киноата в купа и покрийте с вода. Трябва да престои една нощ.
2.Измива се добре с вода.
3.Сложете всичко в блендер с 1/2 вода и разбийте на висока скорост за най-малко минута.
4.Прибавете вода до получаване на желаната консистенция.


 

Рецепта за тези, които обичат месо:)

АРОМАТНИ ПИЛЕШКИ ШИШЧЕТА И КИНОА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

2 бр. пилешки гърди

1 каф.л. хариса

сока от 1 лайм

сол,прясно смлян черен пипер

250 гр. киноа

1/4 червена зелка, нарязана на ситно; 1 голям морков, настърган на ситно; 1 шепа печурки

100 гр. зелен боб, нарязан на тънки ивици

Нарязваме пилешките гърди по дължина, на тънки ивици. В купа смесваме солта, черния пипер, харисата и сока от лайм.Прибавяме пилешките жулиени, разбъркваме добре и оставяме в хладилника за 30 минути.В малко олио запържваме за 2 минути зелето, гъбите и зеления боб. Сваряваме киноата според указанията на опаковката. Нанизваме пилешките жулиени на шишчета и ги пържим с малко олио в незалепващ тиган.В купа смесваме киноата, запържените зеленчуци и настърганите моркови.Сервираме веднага.

Къде можем да похапнем вкусно приготвена БИО киноа?

Любимото ми ястие е „Патладжан Кус-ку“ ( патладжан върху канапе от киноа и зеленчуци). Приготвя се в вегетариански ресторант Dreamhouse.

Друго любимо ястие е вегетарианското суши. Завито с киноа, вместо с бял ориз и с плънка  - авокадо, домат и кълнове. Страхотно е!

Крокети от киноа, моркови и тиквички, поднесени със сос от кокосово мляко, лайм и джинджифил (като предястие) приготвят и в ресторант Кибея

Статията е публикувана със съдействието на Ten Senses – Bulgaria      




Тагове:   чудо,


Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. bven - Много хубаво изглежда на снимките -
26.08.2010 10:49
сигурно е и вкусно! :):)
цитирай
2. condor46 - Днес за първи път чух за него!...
26.08.2010 13:02
Звездев приготви по БТВ салата с киноа...Впечатли ме и се порових в Чичко Гугъл-изненадах се,че има толкова много за това фантастично злато на инките!...Само не знам откъде може да се купи?!...
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Тази година мой братовчед ми говори ...
28.08.2010 23:07
Тази година мой братовчед ми говори за Кинуа, но такава подробна информация за първи път виждам. Слагам те в моята блогвълна "Полезни съвети от различно естество"
цитирай
4. condor46 - Радвам се,kasnaprolet9999,
29.08.2010 00:39
че съм ти полезна!...Сърдечни поздрави-Ружа Велчева
цитирай
5. yotovava - Стана ми
07.09.2010 16:40
много интересно, определено ще отделя време да прочета всичко от теб.
Поздрави :)
Валя
цитирай
6. condor46 - Здравей Валя!
07.09.2010 21:44
Това е целта,която си поставям в моя блог!Да събера на едно място интересни и преди всичко,полезни теми!...А вместо "лични дневници"-пиша поезия и проза!!!
Сърдечни поздрави-Ружа Велчева
цитирай
7. анонимен - ivanka_b0gdanova
22.09.2010 08:42
condor46 написа:
Това е целта,която си поставям в моя блог!Да събера на едно място интересни и преди всичко,полезни теми!...А вместо "лични дневници"-пиша поезия и проза!!!
Сърдечни поздрави-Ружа Велчева

Здравейте.Вчера за пръв път опитах киноа.Бях истински впечатлена и определено,ще отделя по специално внимание на този зеленчук.
цитирай
8. condor46 - Драга Иванке!
22.09.2010 11:03
Аз още не съм открила във В.Търново това перуанско чудо,но непременно ще го търся!...Радвам се,че ти е харесало!...Да ти е сладко!!!
цитирай
9. анонимен - eko note
06.10.2010 14:00
Zdraveite,
prosto iskam da vi pripomnia, che v balgaria rastat dostatachno
polezni rastenia i ne e nujno da se hranim s produkti koito patuvat hiliadi km, izrazhodvaiki golemi kolichestva prirodni goriva, za da stignat do nashata trapeza. Inache izglejda che se grijim za nashteto zdrave, no ne i za zdraveto na planetata, a te sa svarzani. Narushavaiki poslednoto okazva vlianie varhu parvoto.
цитирай
10. анонимен - копылова история фамилии
03.10.2011 06:30
история фамилии коваленко можно ли поменять фамилию родословная книга рода елизаровы фамилии от названия животных фамилия летучий как склоняется происхождение фамилии жарков происхождение фамилии на букву г родословная капетингов толкование фамилии червонная муж берет фамилию жены что значит фамилия тихонов фамилия актрисы в фильме нина генеалогия саратовская губерния единая родословная ркф фамилия горст

дукач еврейская фамилия [url=http://raftranbeba.h12.ru/cat8/rasshifrovka-familii-tochilin.html]расшифровка фамилии точилин[/url] рязанские фамилии скорописцев [url=http://reomamorbe.h12.ru/cat3/familiya-kokov.html]фамилия коков[/url] родословная царя николая ii [url=http://prodlineden.h12.ru/cat2/vse-po-familii-saliy.html]все по фамилии салий[/url] долинские фамилия [url=http://plotuntrelin.h12.ru/cat1/familiya-rotar.html]фамилия ротарь[/url] меняйлов происхождение фамилии [url=http://lagardffenus.h12.ru/cat2/tatarskaya-familiya-barhatov.html]татарская фамилия бархатов[/url]

универмаги распродаж фамилия настоящяя фамилия поэт андрей белый имена и фамилии китайского корня лошадиная фамилия сценарий поиск телефонного номера по фамилии найти людей по фамилии фамилии воевавших в чечне мысник значение фамилии двойная фамилия скачать фильм бесплатно значение имени фамилии отчества

родословная семьи скорых [url=http://concomttahi.h12.ru/cat3/gorkiy-na-dne-govoryashie-familii.html]горький на дне говорящие фамилии[/url] фамилия бунт иван иванович [url=http://arextobu.h12.ru/cat6/familiya-kiselev-proizoshla-ot.html]фамилия киселев произошла от[/url] евсеев фамилия род происхождение гениология [url=http://isicalmi.h12.ru/cat8/zakusilov-istoriya-familii.html]закусилов история фамилии[/url] родословная научного понятия общество [url=http://casicusoft.h12.ru/cat9/istoriya-familii-kolosova.html]история фамилии колосова[/url] гитлера фамилия [url=http://aldisvigin.h12.ru/cat6/vse-odnofamiltsi-po-familii-belokurets.html]все однофамильцы по фамилии белокурец[/url]

фамилия садков как произошла фамилия ковязин родственники по фамилии алещенко родословная людей сидоренко евгения донецк. значение фамилии берналь
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2469034
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS