2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. deathmetalverses
14. samvoin
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
Обикновената смокиня (Ficus carica) е голям храст или малко дърво, срещащо се в Югозападна Азия и Източното Средиземноморие (от България до Афганистан на изток). Растението не е взискателно към условията на средата, издържа на горещини и бедни почви, което го прави лесно за отглеждане. Израства до 3-10 метра височина и има гладка сива кора. Листата на смокинята се сменят и са 12-25 см дълги и 10-18 см широки. Плодът, наричан също смокиня, е 3-5 см дълъг, на цвят зелен, когато е неузрял и морав, когато е узрял. Мъзгата на ствола на дървото дразни човешката кожа.
Смокинята е едно от най-нетипичните овощни растения. Среща се навсякъде в страната, но най-много по Черноморието и почти в цяла Южна България. Известна е отпреди 4000 години. Описана от Омир и Плиний, тачена като свещено растение.
Кому не е познат символът "смокинов лист"! Плодовете са богати с хранителни, лечебни и диетични вешества: свежите съдържат до 25%, а сушените - до 75% захари (90% от тях са монозахариди), имат много минерални соли -К, Са, Fe, P, Mn (0.5-1.1% в свежите и до 3% - в сушените). Богати са и на витамините А,В1, В2 и на много пектин. Смокиновите плодове са полезни за храносмилането, за сърцето, а сушените - особено благотворни за децата. Всичко това е причина широко да се използват плодове. Японски изследвания установиха ролята на млечния сок за лечение на лъчевото раково заболяване на кожата.
Смокинята се отнася към семейство Черничеви - род Ficus, където са включени над 1000 основно тропически вида. От тях само няколко листопадни растат в по-хладни райони - сред тях е и познатата ни Ficus carica.
Растението има някои архаични органи. Особеност, почти непозната при други видове, е сложната биология, устройството и развитието на «плода». Защо в кавички? Защото това, което виждаме да се появява и нараства в основата на листа, не е типичен плод, а съцветие, което по-късно става съплодие. Плодоподобието е една "торбичка" (сиконий) с малък отвор на върха. По вътрешните й стени са разположени женски, а около отвора - тичинкови цветчета - те са бъдещите сочни плодчета, достигат до 2000 на брой.
Смокинята има уникално развитие и оплождане. Тя е разделнополово растение: с мъжки "каприфики" и женски "фиги" растения. Всъщност, и двата типа имат различно устроени мъжки и женски цветчета, но само "фигите" дават сочни ядливи плодове. Мъжките служат за зимен дом на едно дребно насекомо (бластофага), което през една от фазите на своето развитие извършва пренасянето на прашец за оплождане на женските цветчета на фигите. Това насекомо е в неделима симбиоза със смокинята - то снася яйцата си само в женските цветчета на капрификите, там става оплождането на женските осички и от там те излитат, натоварени като мелничари с полепналия по тях прашец, за да оплождат съцветията на женските дървета. Зрелите "плодове" на мъжките растения са негодни за ядене, но зелените са отлична суровина за оригиналното българско сладко от зелени смокини.
Три различни типа женски сортовеСмирнски - плододават само при оплождане, без което съплодията пожълтяват и опадат.
Адриатически - раждат партенокарпно - без оплождане, но при оплождане плодовете са по-едри и по-вкусни.
Междинен тип - плодовете от първия (юлски) добив са неоплодени, а от летния (август-октомври) се развиват само ако са оплодени.
При мъжките (капрификите) има и трета (зимна) генерация плодове - в тях зимува бластофагата. Мъжките дървета се познават лесно по обилието от пролетна генерация плодове - наредени са като броеница по едногодишните клончета - цъфтят през втората половина на май - тогава се берат за преработка.
Смокинята е невзискателно южно растение. Неслучайно в Египет я сравняват с "трудолюбива селянка". Може да расте добре на различен тип почви, но предпочита по-леки, богати, слабо алкални почви. Не се плаши и от открити отвесни скали, като в района на с. Влас и Созопол, Бургаско. Не понася близки подпочвени води. Тя е топлолюбиво растение. Благоприятни за нейното развитие са районите със сухо и топло лято, с мразове до -11° -13°С. Дървета, отглеждани на бедни, сухи почви, на открити на север участъци, без резитба, без изрязване на издънките измръзват по-често. Значение има трайността на мраза и на зимните затопляния.
За Мичуринска 10 няма празна годинаИздръжливостта е и сортов признак. У нас най-устойчива е Мичуринска 10. И най-разпространена. Отличава се и с това, че плододават и едногодишните издънки, затова при нея няма "празна година". Сравнително устойчиви са Ахтополска 17, Поморийска 17, Созополска 10, Финикова. Те са от адриатическата група. По Черноморието се отглеждат предимно сортове от същата група, докато в Югозападна България преобладава смирнската група - със задължително оплождане. Много стопани предпочитат сортовете с едри плодове, но това не е за препоръчване, защото при тях узрелите плодове са по-често с отвор, през който влиза оцетната муха и предизвиква ферментация. Повреждат се и от валежите.
Хваща се от резници
Дръвчета се хващат от резници с дължина 20-22см, от едногодишни клонки, събрани през март и веднага поставени за вкореняване. За предпочитане е да се засаждат през март.
Естественото развитие на смокинята е храстовидно. Правилно е да се оставят само 3-4 стъбла, а всички издънки да се изрязват през лятото - не по-късно от края на август. Короната редовно се просветлява. През юни се съкращават силните леторасти с цел разклоняване. Напролет се премахват повредените. След сурова зима обаче трябва да се изчака средата на юни - след като се появи растежът. Така се спасяват цели дървета.
За по-студените райони се препоръчва формировка "стелеща корона": през октомври се навеждат една или две издънки на 10-15 см от земята, закрепват се с дървени колчета и през ноември се загърлят с почва - 15 до 30 см. През пролетта почвата се снема. Всяка година се разреждат новите и повредените клонки. За тази формировка са подходящи сортовете Далматинска и Брунсвиг.
Обикновено при представяне на смокинята много рядко се отбелязва една твърде важна съставка - млечният сок. Съдържат го всички части на растението. Млечният сок има в състава си фицин, флавонолови и други вещества. Използва се за лечение на някои лъчеви заболявания. Според изследвания на японски учени този сок задържа растежа на раковите клетки на кожата. Млечният сок съдържа и специфични пептиди, които са виновни за появяването на болезнени "изгаряния" с обезпигментяване на кожата при непредпазливо късане на недозрели плодове и листа. В хранителната промишленост фицинът се използва за обработка на пресни меса, те стават по-лесноусвоими.
СМОКИНЯТА: ПЛОД, ЧИЕТО СЪВЪРШЕНСТВО БЕ ОТКРИТО ЕДВА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ
„Кълна се в смоковницата и в маслината.” (Сура Тин, 1)
Това, че в първият айят от сура Тин Аллах е използвал израза „Кълна се в смоковницата” е изключително проницателно от гледна точка на ползите на този плод.
Ползите на смокинята за човешките същества
Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация. Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система и също така помагат за намаляване на риска от някои форми на рак. Специалистите по хранене описват яденето на смокини, които са богати на фибри, като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри.
Хранителните продукти с фибри се разделят на два вида: разтворими и неразтворими. Храните богати на неразтворими фибри улесняват преминаването на веществата, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото през червата, като прибавя към тях вода. По този начин те ускоряват храносмилателната система и осигуряват правилното й функциониране. Също така е установено, че храни, които съдържат неразтворими фибри имат защитно действие срещу рак на дебелото черво. Храните богати на разтворими фибри от друга страна пък е разкрито, че намаляват нивото на холестерол в тялото с повече от 20%. Следователно те също така са и от жизнена важност за намаляване на риска от сърдечна недостатъчност. Прекомерното количество на холестерол в кръвта се събира в артериите, втвърдява ги и ги стеснява. В зависимост от това в кръвоносните съдове на кой орган холестеролът се натрупва, уврежданията свързани с този орган започват. Например ако холестеролът се натрупва в артериите, които снабдяват сърцето, то ще възникнат проблеми като сърдечна недостатъчност. Натрупването на холестерол във вените в бъбреците може да доведе до високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност. Нещо повече, поемането на разтворими фибри е важно от гледна точка на регулирането на кръвната захар чрез изпразването на стомаха, защото внезапната промяна в кръвната захар може да доведе до опасни за живота увреждания. Всъщност, установено е, че в обществата, чиято храна е богата на фибри, има много по-малко случаи на заболявания като рак и сърдечна недостатъчност.
Също така, много голямо здравно предимство е разтворимите и неразтворими фибри да се съдържат по едно и също време. Установено е, че когато присъстват едновремено, те са много по-ефективни в предотвратяването на рака, отколкото, когато са по единично. Присъствието и на двата вида фибри, разтворими и неразтворими, в смокинята я прави едно от най-значителните хранителни продукти в това отношение.Д-р. Oливер Алабастър, директор на Институтът за Борба със Заболяванията в медицинския център на университета Джордж Вашингтон, се обръща към смокините със следните думи:
“… Ето една възможност да прибавите една наистина здравословна, високо фибридна храна към вашето хранене. Избирайки по-често смокинята и останалите високо фибридни храни означава, че вие всъщност избирате по-рядко потенциалните вредни храни, а това е отлично за вашето пожизнено здраве.”
Според Калифорнийският Смокинов Консултативен Борд се вярва, че aнтиоксидантите в плодовете и зеленчуците предпазват от редица заболявания. Антиоксидантите неутрализират вредните вещества (свободни радикали), които се появяват в резултат на химичните реакции в тялото или са приети отвън, и по този начин предотвратяват разрушаването на клетките. В едно проучване проведено в университета Скрантон бе установено, че изсушените смокини имат много по-високо ниво на фенолово съдържание, което е богато на антиоксиданти, отколкото другите плодове. Фенолът се използва като антисептик за убиване на микроорганизмите. Количеството фенол в смокините е много по-голямо от това в останалите плодове и зеленчуци.
Друго проучване проведено от университета Рутгерс в Ню Джърси разкрива, че поради основните мастни киселини oмега-3, oмега-6 и фитостерол, които се съдържат в изсъхналите смокини, те могат да играят значителна роля в намаляването на холестерола. Известно е, че омега-3 и омега-6 не могат да бъдат произведени в тялото и за това трябва да бъдат приемани заедно с храната. Нещо повече, тези мастни киселини са крайно необходими за нормалното функциониране на сърцето, мозъка и нервната система. Фитостеролът позволява на холестерола от животинските продукти, които имат потенциал да втвърдят сърдечните артерии, да бъдат изхвърлени от тялото без да се смесят с кръвта.
Въпреки че е един от най-старите плодове известни на човека, смокинята – описана от Калифорнийският Смокинов Консултативен Борд като „почти най-съвършеният плод в природата” – бе преоткрита от производителите на храни. Хранителната ценност на този плод и неговите ползи за здравето му позволиха да придобие едно напълно ново значение.
Смокинята може да бъде част от всяка една специална диета. Тъй като смокините по природа не съдържат мазнини, натрий или холестерол, но притежават голямо количество фибри, то те са идеална храна за тези, които се опитват да намалят от теглото си. В същото време смокините имат по-високо минерално съдържание от всички известни нам плодове. Четиридесет грама смокини съдържат 244 мг калий (7% от ежедневната потребност), 53 мг калций (6% от ежедневната потребност) и 1.2 мг желязо (6% от ежедневната потребност). Нивото на калций в смокините е много високо: Смокинята се нарежда на второ място след портокала от гледна точка на съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява същото количество калций, колкото една купичка с мляко.
Смокините също така са приемани като лекарство, което дава сила и енергия на дълго боледувалите пациенти, които трябва да се възстановят. Те отстраняват физическите и душевни затруднения и дават на тялото сила и енергия. Най-важният хранителен компонент на смокините е захарта, която обхваща 51-74% от целия плод. Нивото на захарта в смокините е едно от най-високите. Смокините също така са препоръчвани при лечението на астма, кашлица и простуда.
Илюстрация: shutterstock
Забравете Dot-coms, забравете BRIC (Бразилия, Русия, Индия, Китай) и разни други абревиатури на успеха. За инвеститорите следващото десетилетие ще се върти около едни други буквички. Те се намират в добрата стара Европа, в автомобилите или частните острови например. Вкусът на времето принадлежи на Франция, Италия, Германия. Това е предвиждането на Матю Лин от "Блумбърг": бъдещето е във F.I.G. - сигурно най-вкусната абревиатура, която познаваме досега.FIG, или Ficus carcia - смокинята. В топлите страни е един от стълбовете на храненето, в по-студените страни е луксозен, екзотичен плод, който най-често се среща сушен. Независимо дали са перленозелени, кървавочервени, тъмнолилави или черни, смокините навяват хубави и носталгични спомени и асоциации: може да събудят образа на ведър и слънчев ден някъде на Средиземноморието, поднесени с няколко капчици зехтин и листенца босилек. Те носят спомена и за едни по-добри времена на Южното Черноморие, когато бабичка в черни дрехи, седнала пред къщата си, ги продава в буркани с най-вкусните сладка. Те може да са уханно листо, топла вечер, сбогуване с лятото, тайнствен и дълбок вкус. Най-старите следи от смокинови дървета са открити сред руините на Йерихон и учените твърдят, че това не е само най-старата смокиня, но и най-старият култивиран плод - нещо като предвестник на земеделието. Освен това може да сме сигурни, че това е най-древното споменато библейско дърво, първото бельо на човеците в Райската градина, че ги има изрисувани в пирамидите в Гиза, че Солон, управлявал от 639 до 559 пр.Хр., забранил износа им от Гърция, че най-старите олимпийци освен лаврови венци получавали и шепа смокини, че са голяма награда в 1001-та нощи на Шехеразада или че просто Плиний ги препоръчвал като най-доброто средство срещу бръчки.Няма съмнение - от най-дълбока древност хората оценили смокинята като разслабително, пречистващо, изобщо като най-полезното нещо, което расте по дърветата. В древна Гърция средностатистическият по-заможен селянин отглеждал смокинови, маслинови дървета, ръж или пшеница и няколко прасенца. И още оттогава се е появило класическото меню: чиния, пълна с няколко цепнати на две зрели смокини, черни маслини, тънко нарязано прошуто или хрупкав бекон и резен хляб. Въпреки че едва ли има по-голямо удоволствие от това да ги наберем - напечени от слънцето - направо от дървото, ролите на смокинята в кухнята са много повече от очакваното. Прибавени към всяко сотирано ястие или в гъст винен сос и много важно - в последния момент, те оставят нежни и неочаквано сладостни следи, които по никакъв друг начин не могат да се постигнат. Правилото е, че зелените подхождат на по-леки меса и на десертите, а черните се прибавят към сосовете, придавайки им гъстота и плът. Освен с прошуто те са прекрасни и с пушена сьомга, повечето видове сирена, орехи и ядки, а сушените участват в класически рецепти с патица. Най-добри са при стайна температура - още по-добре при залез слънце, след като ги е огрявало цял ден.
Салата от смокини и круши за 6 души
2 лъжици балсамов оцет
1 лъжица лимонов сок
2 лъжици горчица
една трета чаша зехтин
черен пипер
4 круши - почистени и разрязани на тънки ивици 1 маруля, накъсана на едри късове
50 г сирене фета, натрошено
1 чаша смокини, нарязани на четвъртини
четвърт чаша орехи, леко запечени
В съд разбъркайте лимоновия сок и горчицата. Бъркайте, като бавно прибавяте зехтина, прибавете и черния пипер. В отделни чинии наредете марулята, отгоре наредете резените круша. Полейте с дресинга. Разпръснете сиренето фета, смокините и орехите.
Запечени смокини с козе сирене за 4 души
8 зрели смокини Четвърт чаша козе сирене
1 лъжица мащерка с розмарин сол и черен пипер
8 смокинови или лозови листа
8 готварски клечки (може да се използват и стеблата на розмарина)
1 чаена лъжичка соев сос
1 чаена лъжичка балсамов оцет
Разрежете смокините на четири до средата откъм тънката им част, така че да заприличат на цветя. На дъното на всяко "цвете" сложете сирене, подправките, сол, черен пипер. Завийте листата около основата на всяка смокиня и я забодете с готварските клечки. Печете ги, докато сиренето омекне, и леко покафенеят. Преди поднасяне ги поръсете със соевия сос и оцет.
Къйпириня със смокини
Това е националният бразилски коктейл, подобрен с няколко резена смокини. 50 г кашаса, 1 нарязан на осем парчета зелен лимон, 15 мл захарен сироп, 1 обелена и нарязана смокиня. Сложете всичко в шейкър заедно с лед, бъркайте, поднесете.
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS