Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 23:46 - ПОМЕЛО - КИТАЙСКИЯТ ПЛОД НА КЪСМЕТА
Автор: condor46 Категория: Други   
Прочетен: 11987 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 23.02.2010 23:54


image

текст: Борислава Рогева

 

 

 

Китайците казват: „Първо – късмет; второ – съдба; трето – фен шуй; четвърто – добродетели; пето – образование.“ Може би всички почитатели и последователи на фен шуй в България ще бъдат очаровани от екзотичния плод и ще го превърнат в символ на добрата съдба.

 


В Китай помелото отдавна вече е станало символ на късмета. От ноември до март то е особено популярно и купувано заради китайската Нова година. Местните вярват, че този възхитителен плод е знак за богатство, просперитет и късмет.

Кората и листата на помелото се варят и така се приготвя церемониалната баня, използвана за ритуално пречистване на човека и прогонване на злите сили. Тези любопитни данни и фактът, че 100 г от сочния плод съдържат само 22 ккал, моментално изкачват помелото на върха на хранителната пирамида и съм сигурна, че ще привлекат изцяло и женската половина.

 

 


Помело, китайски грейпфрут или шадок

 


Помелото принадлежи към семейство на цитрусите. Нещо повече – това е най-големият екзотичен цитрусов плод (Citrus grandus, както се нарича на латински) и се приема за предшественик на обикновения грейпфрут. Плодът идва от Югоизточна Азия и Малайзия. Донесен е в Китай през 100 г. пр.Хр. Отглежда се най-вече в Южен Китай, по бреговете на река Та, както и в Южен Тайланд. Расте и в други източни държави, като Япония, Индия, островите Фиджи, Малайзия, Индонезия. Днес се среща и на Карибите, и в САЩ, по-точно във Флорида и Калифорния.

Това сигурно е плодът с най-много имена. Наричат го още китайски грейпфрут или шадок. Последното наименование е дадено по името на английския мореплавател капитан Шадок, който от Малайския архипелаг представя помелото на Западните Индии още през 17. век.

 



Intro

 


Ако досега не сте имали честта да се сблъскате отблизо с този екзотичен плод, ето няколко негови характеристики, които ще ви помогнат да го разпознаете отраз.

 

1. Тегло/размер. Обикновено достига от 12 см до 30 см в диаметър и тежи от 900 г до 6 кг. Прилича по големина на пъпеша, а някои по-големи представители достигат големината на по-едрите дини.

 


2. Цвят. Помелото има много дебела, но сравнително лесна за белене ароматна кора. На цвят може да бъде зелена, жълта или розова. А самият плод вътре е светложълт или кораловорозов на цвят.

 


3. Форма. Плодът може да бъде кръгъл или леко заострен в горния край. В повечето случаи формата му варира от приблизително кръгла до сплескана или крушовидна.

 


4. Вкус. От сочен до леко сух и от сладък до остър и тръпчив. Някои видове са почти без семки, а други – с много семки. По-сладък е от грейпфрута и също като него може да се яде суров, въпреки че мембраните около парченцата трябва предварително да се отстранят. От него се правят и отлични сокове, мармалади и желета.

 


5. Съхранение. При покупка търсете плод, който има светла и еднакво оцветена кора, без забележими дефекти и петна. Важно е да бъде тежък. Може да се съхранява на стайна температура или в хладилник. Помелото става още по-сладко, когато се остави на стайна температура в продължение на един-два месеца.

 



Още причини да се влюбите в помелото

 


Като всеки друг плод то също е изследвано подробно, за да се установи как въздейства на човешкия организъм. Проучванията показват, че помелото е идеално за пречистване. Съдържа 90% вода, богато е на витамини C, P, B1, B2, на микро- и макроелементи – калций, фосфор, калий, магнезий, желязо, сяра, хлор, мед.

 

Консумацията му спечели популярност преди няколко години, когато стана основна храна в диетите за отслабване. Това се дължи на диуретичните му и прочистващи качества. Помелото помага за отстраняването на токсини и активира функционирането на бъбреците, храносмилателната система и черния дроб. Стимулира образуването на белите кръвни телца, сваля високото кръвно налягане. Ако страдате от белодробни проблеми и дихателни смущения, това е вашият плод. Не го пренебрегвайте и когато сте преуморени и защитата на организма е слаба, при кръвотечения или когато често ви се образуват синини, при хранителни отравяния, артрити, анорексия и проблеми със затлъстяването.

 

Архив сп. "Бон Апети", 2007






Тагове:   късмет,


Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - ..
23.02.2010 23:50
Много са вкусни, редовно си купувам от хипермаркета...Прилича на голям грейпфрут, но е сладък...
цитирай
2. condor46 - Скоро го открих за себе си и наистина ...
24.02.2010 00:03
Скоро го открих за себе си и наистина е много приятен и много полезен плод!...Твоят ник ми спомни най-силното и ароматно кафе "експресо",което съм пила в Калифорния в кафенетата на веригата "Starbuck"...
цитирай
3. natali60 - И аз го харесвам,
02.03.2010 13:49
приятен е на вкус. Тук, в Китай, много се купува.
Поздрави! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2469153
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS