Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2008 23:43 - Бисерите на България - Биорезерват БОАТИН
Автор: condor46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1664 Коментари: 0 Гласове:
0



Резерват Боатин се намира в най-западната част на национален парк Централен Балкан, северно от връх Тетевенска Баба, в землището на село Черни Вит. Обявен е за резерват на 12 юни 1948 г. Обявен е за биосферен резерват по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО. Разположен е в долината на река Боатиница, която извира от връх Баба и дава началото на река Черни Вит. Резерватът се простира от 800 до 2000 м надморска височина.

//

Флора 

Почти цялата площ на резервата е заета от гори като от особена важност са чистите букови гори, защото са най-добре запазените на Балканския полуостров. Тези гори заемат по-ниските части на резервата. Средната възраст на горите е 130 години, но има дървета на възраст над 200 години и високи до 50 метра. Освен бук се срещат габър, шестил, явор, трепетлика и др. На по-голяма надморска височина, в иглолистния пояс, се срещат чисти смърчови гори и малки групи от обикновена ела. На територията на резервата се намира и компактно находище на клек.

Фауна 

Има голямо разнообразие от пойни птици. В резервата могат да се наблюдават почти всички видове кълвачи, които се срещат в България. Повечето от тях присъстват в Червена книга на България. Срещат се също и сови. На територията на резервата живее и кафява мечка.

Вижте също

Външни препратки 



image   image   image
 
image   image   image
Свърталище на горските мъдреци
image
Нощем приказната гора се изпълва с тайнствени звуци

Орнитологичен резерват Боатин е обявен на 12 юни 1948 г. за запазване на находищата на редки и застрашени животински видове, като уралската улулица и пернатоногата кукумявка. Намира се в землището на с. Черни Вит – Тетевенско, северно от връх Тетевенска Баба, обхваща площ от около 16 квадратни километра и се простира от 800 м до около 2000 м надморска височина.

На площ от 1597.2 ха са съхранени едни от най-впечатляващите на Балканския полуостров букови гори на средна възраст 170–220 години. Боатин е скрит в дъното на една от приказните долини, прорязали цялата северна част на Стара планина. Тук е царството на бука. Може да видите най-високите букови дървета в България. Огромни дървета покриват голяма част от резерватната територия. Някои от тях са истински патриарси, на възраст от сто и седемдесет до двеста и двадесет години. Това е и един от най-обширните в Европа защитени букови масиви. Устремените към небето прави стволове са по-високи от 40 метра. В непосредствена близост до резервата се намира единственото находище на клек в Средна Стара планина. Над този класически и уникален образец на зряла широколистна гора се простира поясът на иглолистните.

Животинският свят е много разнообразен. Включва целия биотичен комплекс, характерен за планинската зона на умерения пояс с представители: мечка, вълк, лисица, дива котка, бялка, златка, благороден елен, сърна, дива свиня. В недалечно минало рисът също е обитавал тези гори. Тук са установени 64 вида гнездещи птици, сред които малка и полубеловрата мухоловки, южен белогръб и черен кълвач, сокол скитник и др.

Богатството на птичия свят е огромно. Освен десетките видове пойни птици тук могат да се видят почти всички български кълвачи. Повечето от тях са включени в Червената книга на страната ни и са много ценни от природозащитна гледна точка. Най-интересен от тях е южният белогръб кълвач. Той е намерил у нас подходящи условия и се е заселил след последните заледявания. В праисторически времена, при последните заледявания, той намира убежище у нас. Ако наистина имате късмет, можете да зърнете и Уралската улулица за пръв път установена в България, именно тук, в Боатин. А нощем приказната гора се изпълва с тайнствени звуци, това са мъдрите сови, разказващи вечната приказка за дивата гора.

Резерватът Боатин е част от Национален парк “Централен Балкан”. Сред високите смърчови гори са разхвърляни живописни скали, подслонили най–големият хищник на България – кафявата мечка, постоянен обитател на Боатин.



Велислава Чилингирова

.

 



Тагове:   България,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2469496
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS