Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2008 11:02 - Бисерите на България - Орешак
Автор: condor46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3185 Коментари: 2 Гласове:
0




  image

image

image
 
image image
image image
 
image





Орешак
е село в Северна България. То се намира в община Троян, Област Ловеч,9 km източно от Троян.

Културни и природни забележителности

Троянският манастир е безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на Орешак и този край. Разположен е на брега на р.Черни Осъм. Той е един от най-големите и прочути български манастири. Основан е в края на 16 век. Забележителен е със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи в манастирската църква - дело на Захари Зограф-един от най-великите възрожденски художници. Наред с това манастирът е бил известен книжовен център и истинско революционно средище в средата на 19 век. Тук е бил основан революционен комитет от Левски, в който са участвали всички монаси. За тези времена свидетелства музеят на Апостола в манастира. Манастирът е прочут и с чудотворната си икона Св.Богородица Троеручица.

Редовни събития 

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак е единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни творби. Изложението е създадено през 1971 година и е построено на площ от 50 дка, разполага с 8 зали с обща изложбена площ 4500 кв.м. и една многофункционална конферентна зала. Основна цел на изложението е да представи тази самобитна страна на българския художествен гений – народните художествени занаяти, а също и да стимулира тяхното развитие. Това се осъществява чрез международни, национални, авторски и други изложби с участие на майстори от цялата страна и от чужбина.

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата е създадено през 1971 година, когато се провежда и първата национална изложба на народните художествени занаяти. От 1978 година се поставя началото на международното участие. През 1981 година се провежда първата международна изложба на народните художествени занаяти с участието на майстори от 16 страни, през 1984 година се провежда втората международна изложба с участие на представители от 20 страни, през 1988 година – третата с участие на 25 страни. Тази традиция се утвърждава и сега ежегодно националните изложби са с международно участие.

Защо Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата е създадено в село Орешак? Основанията идват от близкото минало. През втората половина на XVIII век в Орешак, в непосредствена близост до Троянския манастир на празника му “Успение Богородично” – 15 август, се поставя началото на организиран занаятчийски панаир, който след няколко години се разраства и става един от най-големите в Северна България. Той става място за срещи между майстори от всички краища на България.

В средата на XX век се възражда и прогресивно нараства интересът към произведенията на народните художествени занаяти. През 1967 година майсторите на народните занаяти се обединяват в организация наречена Задруга на майсторите на народните художествени занаяти със седалище София.

От 1981 година в Националния панаир на народните художествени занаяти се ражда да дарителско движение. От български и чуждестранни майстори са дарени над 1080 предмета, който постоянно се показват в една от изложбените зали.

Ежегодно в комплекса се организират национални и международни изложби с участие на български и чуждестранни майстори. В залите се показват предмети от керамика, дърво, метал, тъкани, везба, накити, оръжие и други. Изложбата е и базар и предметите могат да се закупуват веднага.

Празник на Сливата

Един от най-атрактивните празници в района е Празникът на Сливата и Сливовата ракия, който се провежда ежегодно в края на месец септември, с многобройни посетители-дегустатори и участници в конкурса за най-добра ракия.Победителите получават специални грамоти и уникални медали под формата на слива.

Други 

2384 жители (2001). Дърводобив и дървообработване (полиграфия, дърворезба, сувенири, вита мебел, шперплат, амбалаж), металолеене, металообработване, грънчарство. Фуражни култури, овощарство (сливи, ябълки), малини, овцевъдство, говедовъдство.

Родени в Орешак

Външни препратки  image image image image image image image image



Тагове:   България,   Орешак,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. bla - Мерси че обърна внимани е и на нашето ...
19.11.2008 11:52
Мерси че обърна внимани е и на нашето селце :)
Аз съм от бисерите на Орешак ;)
цитирай
2. iliada - Поздравления!
08.12.2008 22:39
Много пъти съм гостувала на Черни Осъм в близост до Орешака!Била съм и в специалния салон -изложбена зала на Орешака .Винаги ми е приятно да се докосва до българското .Имам различни керамични и дървени съдове -спомен от този край!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2469381
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS