Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 22:26 - ФЪН ШУЙ - ДРЕВНОТО КИТАЙСКО ИЗКУСТВО ЗА ХАРМОНИЗИРАНЕТО НА ЕНЕРГИЯТА ЦИ
Автор: condor46 Категория: Технологии   
Прочетен: 7053 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.07.2009 22:39


Фън Шуй (кит. трад. 風水, опрост. 风水, пинин fēngshuǐ) е хилядолетно китайско изкуство за хармонизиране на енергията Ци, която включва енергиите на земята, човека и небето; с негова помощ се избират благоприятни места за живеене или се правят промени, целящи подобряване на живота на хората. С помощта на Фън Шуй може да се избира място за строеж на жилища и на цели селища, може да се планира интериора и екстериора на сградите, може да се определя предназначението на стаите, могат да се решават проблеми на градоустройството и инфраструктурата.

 
//Ци 

Фън Шуй осъществява хармонизацията на всемирната енергия Ци, като се стреми да привлече и задържи нейната положителна и съзидателна компонента Шън Ци; едновременно с това променя и отстранява застоялата и неподвижна компонента Си Ци и се старае да неутрализира вредното влияние на отрицателно действащата компонента Ша Ци, наричана популярно "отровни стрели".

 

Равновесие

Фън Шуй отдава голямо значение на ориентираността на местата. Специалистите по фън шуй използват сложен компас, в който всяко направление има специфични свойства. Посоките, частите на помещенията, мебелите, дърветата, предметите в близост се класифицират с Идзин, като се определят техните ин и ян характеристики (мъжко и женско начало), петте елемента (Огън, Метал, Земя, Дърво и Вода), както и други свойства. По тези атрибути се определя хармонията или дисхармонията. За да се внесе равновесие в помещенията и местата се използват допълнителни средства, позволяващи компенсиране на противоречията.

История на Фън Шуй 

Най-известният учител по Фън Шуй се е наричал Ян И (на китайски: 杨益), неговата методика търсила дракон там, където той трудно се намира. Той описва важността на диханието на дракона и благотворното му внимание за семейството, което живее в благоденствие. Ан И описва подробно местностите, които оказват влияние на диханието на дракона. Той формулира няколко основни правила и теории, запазени и до днес и признати за фундаментални. Първата му книга излиза под заглавие Хан Лун Дзин (на китайски: 撼龙经) „Изкуството да пробудиш дракона“, втора книга Цин Нан Ао Юй (на китайски: 青囊奥语), трета И Лун Цзин (на китайски: 疑龙经) „Правила за объркване на дракона“ дава подробни съвети за задържане на дракон в скрито мсто.

Фън Шуй и И Дзин 

Общото между Фън Шуй и Книга на промените, са осемте триграми, измислени от легендарния Фу Си. В И Дзин един от разделите е «Обяснение на Знаците Гуа» (ШО ГУА ЧЖУАНЬ), които съдържат основни познания за осемте Триграми (БА ГУА). Комбинацията от две триграми, сложени непосредствено една върху друга, се нарича хексаграма. От комбинирането на осем триграми се получават 64 хексаграми, които са основата на И Дзин. Това е направено от владетеля Уен Уан (1152 - 1056 г.пр.Хр.) - основателят на династия Джоу, който написал и първите обяснения към тях. Един от следващите владетели - Джоу Гун,син на Уен Уан, написал обясненията към отделните черти на хексаграмите, а коментарии към тях е писал и Конфуций шест века по-късно. На български език има едно издание на И Дзин, отпечатано в 1994 г. от Държавната печатница в Санкт Петербург.

Външни препратки image

Буквално преведено FENG SHUI означава “вятър и вода” – две от природните стихии. Термините ФЪН ШУЙ, ФЕНГ ШУЙ, ФЕН ШУЙ, ФЪН ШУЕЙ означават едно и също, разликата идва от различната транскрипция.

          image    

Това е и наука и изкуство. Наука - защото има сериозна теоретична основа, както и свои уреди (компас, багети, радиестезично махало и др.), формули, таблици, изчисления. Изкуство – защото всяко място изисква индивидуален и творчески подход. Общите препоръки са малко, индивидуалните са съобразени с конкретното място и конкретните хора.

На картинката е китайски компас, съдържащ много информация в кръговете около магнитната стрелка.

Каква е целта му?

ФЪН ШУЙ разглежда дома като жив организъм. Принципите са аналогични на тези в акупунтурата. Ако енергията в нашето тяло се движи свободно, ако тя е в достатъчно количество, то ние сме здрави. Ако, обаче енергията се блокира - ние се разболяваме. Домовете, в които живеем също са изпълнени с невидима жизнена сила, която се нарича Ци. Затова домът изисква не по-малко внимание от тялото ни. Целта е енергиите в него да текат плавно и безпрепятствено. Повече свежа, жизнена енергия осигурява по-здравословна среда за човека. Той се чувства комфортно на такова място, спи добре, боледува по-малко, по-лесно решава проблемите си, повече му върви. Балансираната среда осигурява храна за енергийната система на човека, тя го подкрепя.

Историята. Кой го използва в днешно време?

Идва от Изтока. Твърди се, че началото му е поставено в Китай преди повече от 5000 години. Възникнало е като наука за намиране на благоприятно място за погребване на мъртвите, защото китайците вярват, че те подкрепят живите след смъртта си. Впоследствие е приложена за домовете на живите хора. В Китай до скоро е било тайно знание, обслужващо интересите единствено на императорите.

Всъщност всички древни хора (не само в Китай) не са строили жилища върху геопатогенни зони и са подбирали специално местата за своите домове и светилища.

Принципите на ФЪН ШУЙ широко се използват в Китай, Япония, Сингапур, Малайзия. Това е и една от причините за бързия им растеж. Бизнесмените на Изток не предприемат строеж или ремонт на бизнес сграда или къща за живеене без да се консултират с експерти по ФЪН ШУЙ. Днес вече е хит в Европа и Щатите, особено в бившия Съветски съюз и Германия.

 

В България има доста привърженици на тезата за прабългарския произход на тази наука.

image

“Древните българи прилагали радиестезични методи при търсене на вода и при строеж. ... В Татарстан днешните жители смятат, че там, където са живеели българи, мястото е свещено, а водата е лековита (или глината). Същото поверие има при башкирите, казахите и монголците. Археолозите също отчитат, че древните българи са знаели къде да се заселват и къде да строят и винаги са избирали най-хубавите места. За това им помагала геомантията, в която най-вещи били колобрите.” сп.”Авитохол”

На картинката е Прабългарския календар, нарисуван от Ал. Лудколев. Прабългарският календар е една от най-точните календарни системи. Както виждате, има много фън шуй-ски елементи: квадратът с цифрите ЛоШу в средата, триграмите, кръга с 12-те животни.

Има ли нужда от осъвременяване древният ФЪН ШУЙ?

Древен, древен … дали не си е изживял времето?! Човекът винаги е избирал местата, където да живее. Всички народи имат правила, по които строят домовете си. И тези правила си имат логика: много снегове, значи ще направим стръмни покриви за да се свлича по-лесно снега; най-топлата страна е южната, значи оттам ще са прозорците ... Какво е по-различното сега? Много рядко можем да се съобразим с излъчванията от земята и да построим дома си на чисто от геопатология място. Древните са го правили. Домът ни е пълен с електроуреди, излъчвания на мобилни телефони и т.н., електромагнитни полета с различна сила и честота ни заобикалят отвсякъде. На времето ги е нямало. Древните са живели близо до земята и нейния магнетизъм, а ние живеем в многоетажни сгради. Затова съвременния ФЪН ШУЙ е доста по-различен и сложен от древния. Но има съвременни разработки, които могат да се използват с цел подобряване енергетиката на дома.

Как изглежда един дом, направен по ФЪН ШУЙ?

Според мен, влизайки в един дом, направен по ФЪН ШУЙ, не е нужно това по някакъв начин да личи. Всички коректори може да се впишат в дизайна и да не седят странно. Но хармонията се усеща, човек се чувства добре на такова място, не му се тръгва, с удоволствие се прибира в къщи, бързо релаксира у дома. Обяснението е просто: достатъчно благотворна енергия Ци.

инж. Елза Панайотова
Фън шуй експерт



 

 

Кратки фън шуй съвети - Част 1


Нещата, които са повредени, счупени или не се използват една-две години е най-добре да се изхвърлят. Изчиствайки дома си от ненужните вещи, освобождаваме място на новото в живота. Във ФЪН ШУЙ домът се дели на сектори и всеки сектор е свързан с определена сфера от живота. Безпорядъкът или претрупването на мебели и вещи, в който и да е сектор, води до застой на енергиите и се отразява зле в съответната сфера от нашия живот. Може да се започнете с един шкаф, с една стая. Важното да не се предаваме! Ако направим чистката с удоволствие, когато искаме, а не по задължение, тя може да ни достави истинско удоволствие (все пак най-подходящо е при намаляваща луна). И наблюдавайте след това какво ново и хубаво ще се случи.

Не гответе в лошо настроение. Храната попива околната енергия, а ние, приемайки храната, получаваме заедно с калориите и витамини и съответната енергия. По същата причина не се препоръчва гледане на телевизия по време на ядене, особено на филми с агресия или предаване с лоши новини и емоции. Например храната, която е благословена с молитва е много по-хранителна и пречистена. А това е стара традиция в много религии. Можем да го правим и ние. Молитвата "Отче наш" е напълно подходяща.

Във фън шуй печката е един от символите на богатството. Затова трябва винаги да е чиста и котлоните да са в изправност. Добре е да се използват всички котлони на печката, за да идва богатството от няколко места. Огледало зад котлоните не ви съветвам да слагате (както пише в някои книжки по фън шуй), защото елементът вода (в случая огледалото) е в конфликт с елемента огън (в случая печката).

Не е желателно да се държат на видно място снимки на починали роднини. Освен това махнете от портфейла си собствени снимки и снимки на деца и близки. Снимките са носител на информация за човека, а парите са с ниска вибрация и негативно излъчване, натрупано от хората, които ги използват.

image

Не сядайте и не спете под греди в дома или където и да се намирате освен, ако тяхното въздействие не е неутрализирано с помощта на специалист. Не стойте дълго срещу остри ръбове и ъгли. Тези форми излъчват остронасочена енергия, наречена ша, която уврежда аурата на човека. На тази схема е показано излъчването на трегер и как действа на аурата на преминаващ човек. Изследването е на руски радиестезисти.

Цветята, традиционни за българския дом са: здравец, мушкато, индрише. Те имат силна и хубава енергия, която пречиства, оздравява и предпазва. Хубаво е да имаме в къщи няколко от тях. Друг вариант е използването на етерични масла.

 

инж. Елза Панайотова
Фън шуй експерт

публикувано в http://comfort.bg януари 2006

 
Минералите – как да ги използваме във фън шуй – част 2


Интервю с Уляна Желязкова – геолог и фън шуй специалист

Продължаваме интервюто с Уляна Желязкова – геолог и фън шуй специалист. Първата част на интервюто може да прочетете тук.

Г-жо Желязкова, как да си изберем минерал? Има ли универсални минерали или комбинация от камъни, която е благоприятна за всеки човек или за всеки трябва да се подберат индивидуално?

Когато избирате камък, вземете първият, който ви грабне окото. Щом ви е привлякъл, значи в момента се нуждаете именно от неговата енергия. Не се интересувайте дали подхожда на зодията ви или не. Несериозно е да смятаме, че например всички Телци се нуждаят от вибрациите на ахата. Друг добър начин за избор на подходящ минерал е чрез радиестезия.

Много лечители, практикуващи минералотерапия, смятат планинския кристал за универсален инструмент за лечение, заради способността му да абсорбира, съхранява, трансформира и предава Земната енергия и да я настройва към нашите вибрации. Планинският кристал в комбинация с други минерали засилва качествата им.

Има много начини за енергийно чистене на минерали – със сол, на течаща вода, под пирамида, на слънце. Вие кой начин предпочитате и как зареждате минералите?

Всички минерали и кристали е добре да се прочистят непосредствено след закупуването им, особено, ако се използват за лечение или като бижута. По този начин се премахва всякаква чужда енергия, натрупана в камъка. Тогава минералите могат да предадат своята най-висша и позитивна вибрация на притежателя си.

Има множество ефективни начини за прочистване на кристалите и минералите: на слънчева или лунна светлина или под дъжд; да се заровят за известно време в земята - този начин е много ефективен при камъни, които са абсорбирали много негативна енергия или болка; чрез билки, които се използват в сушен вид или се изгарят като благовоние (опушване); чрез поставяне върху друза от планински кристал; под пирамида.

Аз лично предпочитам прочистването с морска сол. Това е най-общоприетото и най-силното средство за прочистване на минералите. Солта може да се използва разтворена във вода или в чист вид, в която минералите престояват от 12 до 24 часа.

След прочистването е хубаво минералите да се вземат в ръце и мислено да се програмират за какво искаме да ни помагат – за лечение, за защита, за балансиране и хармонизиране на енергията, за благополучие и любов, за изпълнение на желание и т.н.

imageКак може да подобрим водата, която пием чрез използване на минерали?

 Предлагам ви рецепта за зареждане на вода чрез използването на силиций. За целта се използват минерали от силициевата група - планински кристал, розов кварц, аметист, карнеол, ахат и др., които се поставят в кана с вода за 24 часа. Пие се по една водна чаша, по възможност 3 пъти на ден.

Съвсем логично възниква въпросът с какво може да ни помогне заредената със силиций вода. Изследванията, направени в тази насока показват, че силицият е определящ елемент, който влиза във взаимодействие с човешкото биополе и създава условия за протичане на енергията Ци в човешкото тяло. Силицият много често липсва в човешкия организъм при съвременният начин на хранене. Голяма заслуга за откриване на удивителните качества на силициевата вода има инж.Малярчиков. Въз основа на опитите и наблюденията си, той стига до извода, че тази „жива” вода засилва имунната и укрепва нервната система, помага при стомашни проблеми – язви, гастрити, колити, подобрява функционирането на бъбреците и черния дроб, нормализира обмяната на веществата, изхвърля отровите, приети чрез храната.

imageГ-жо Желязкова, кой е вашия любим минерал или минерал, който уважавате най-много?

 На този въпрос не мога да отговоря еднозначно, на мен ми харесват всички минерали.

Например карнеолът е олицетворение на любовта, вярата, семейното щастие и хармонията. Той притежава и изключителни лечебни свойства. От дълбока древност се използва за лечение на ревматизъм, артрит, невралгии, импотентност и безплодие. Вярва се, че ако се постави по едно парче от камъка над всеки отвор на дома - врата или прозорец, ще предпази от психична атака и лоши енергии.

image Друг магичен камък, който се свързва преди всичко със семейното огнище е амазонитът. Това е идеалният помощник на жените-домакини. Носи им радост от живота, любов, духовен подем и положителни емоции. В миналото традиционно жените са носили колиета от амазонит за поддържане на млада и красива кожа. Много подходящ за нервни и неуверени в себе си хора, защото намалява стреса, способства за преодоляване на комплексите, провокира оптимизъм и радост от живота.

За вас интервюто взе:

   инж. Елза Панайотова
Фън шуй експерт

публикувано в http://comfort.bg   март 2009

 
Фън Шуй проекти на домове


Проектите на домове включват: Радиестезично изследване на обекти за геопатология. Това са излъчвания от подземни води, рудни залежи, разломи в земната кора, подземни кухини и др. Подземните води излъчват електромагнитни полета с честота, вредна за здравето на човека. Сами по себе си могат да причинят различи болести. Трансформиране на евентуални такива въздействия се постига чрез най-новите достижения в областта на торсионните полета и енергоинформационните технологии.
Индивидуални изчисления за всеки човек чрез номерология, китайска астрология и др. За целите на проекта на тази база се определя какво (цветове, форми, мотиви, материали, ...) е полезно за всеки конкретен човек.

Във ФЪН ШУЙ всяко пространство, ограничено от стени може да се раздели на 8 сектора и център. А всеки сектор се свързва с определена сфера от живота. Тези сектори са: “Кариера”, “Знание”, “Семейство”, “Богатство”, “Слава, просперитет”, “Брак, взаимоотношение”, “Деца, творчество”, “Покровители, пътешествия”, “Здраве”. Ако формата на даденото пространство е квадратна или леко правоъгълна, то тези сектори са в баланс. Ако формата е Г-образна, Т-образна, дълъг правоъгълник, силно начупена и т.н., то някои сектори са ощетени и на хората не върви в съответната сфера от живота, има проблеми. Затова такива форми подлежат на енергийно балансиране с цел положителни промени в живота. Подобно разделение на сектори съществува и в другите школи на ФЪН ШУЙ. В класическите школи не всички сектори са с благоприятна енергия. Съответно необходима е преценка от специалист трябва ли даден ощетен сектор да се привлича енергийно и как.
Трансформиране на вредни въздействия от:
* греди, видими колони, наклонени тавани (променят движението на енергията и влияят на аурата)
* пътища и остри обекти, насочени към сградата
* околни сгради и съоръжения (болница по съседство, запустяла къща, трафопост ...)
* предишни собственици и дейности (техните проблеми може да се пренесат в живота на новия собственик)
* други вредни въздействия

Балансиране на петте елемента - основа на китайската философия: огън, земя, метал, вода, дърво. Всяко нещо на света (цвят, материал, форма, орган, чувство ... ) би могло да бъде съотнесено към един или няколко от тези пет елемента. Те представляват петте различни начина, по които енергията Ци се проявява. Задълбоченият анализ на взаимодействието на петте елемента съществено увеличава ефективността на Фън ШУЙ.   Неутрализиране на някои неблагоприятни аспекти и стимулиране на благоприятните според школата на "Летящите звезди".
Според необходимостта и изискванията на клиента, в проекта влиза:
* разпределение на стаи;
* анализ на взаимното разположение на врати и прозорци;
* разполагане на мебели и уреди;
* ориентация на леглото и работното място;
* подбор на цветове, материали и форми;
* място на огледалата;
* енергийно изчистване на пространството;
* стимулиране на избрани аспекти от живота;
* място на различни символи и украшения.

Проектите се предават написани, препоръките са обяснени.

Необходими данни за проект или консултация: Рождени дати на хората (за предварителни изчисления на номерология и китайска астрология): малкото име, час, ден, месец, година на раждане.
Архитектурен план и оглед на обекта: жилище, офис, магазин, хотел, ресторант … Добре е схема на пространство да бъде изпратена по mail преди огледа.

Фън шуй е приложим на различни етапи от изграждането на жилища и бизнес обекти. Разбира се, по-добре – на по-ранен етап.
 
Огледалата във ФЪН ШУЙ


image    

Огледалата са нужен, но и особен предмет, който е добре да се използва внимателно. С помощта на огледалата може да се преразпредели енергията в пространството, направлявайки потока на енергията Ци в нужната посока.

Ето някои основни правила:

Огледалата умножават това, което отразяват. Нека това да са красиви неща: картини, кристали, цветя, купа с плодове и в никакъв случай домакински пособия като метла, кофа и др.

Счупени или пукнати стъкла и огледала трябва да се сменят веднага. Огледала от парчета са нежелателни. Те раздробяват отражението и разрушават енергията.

Не е препоръчително използването на стари огледала в нов дом.

Не поставяйте огледала в спалните. Огледалата са тънко материална врата към други светове и през тях могат да проникнат нежелани посетители, което води до неспокоен сън. Особено нежелателно е тялото в легнало положение да се оглежда в огледало. Ако вече имате огледала на вратите на гардероба и не можете да ги махнете, разрешението е: облепване с мебелно фолио или поставяне на завеси, които се пускат вечер пред огледалата.

imageОгледалото в коридора не трябва да е срещу входната врата. През нея влиза основното количество полезна енергия, която е необходима за добрия фън шуй на жилището, а следователно и за успешния живот на обитателите. Срещайки още в началото на своя път отразяваща повърхност, тази енергия се връща обратно и не успява да се разпространи из целия дом. Това може да доведе до умора, невървене, проблеми, защото домът е енергийно обезточен.

Доброто огледало има такъв размер, че човек може да се огледа в цял ръст и даже остава малко място над главата (това е потенциал за растеж).

Огледалото може визуално да разшири пространството, допълвайки липсващите според фън шуй зони. Разбира се, при съблюдаване на горните правила.


image  

А огледалце в джоба или в дамската чанта е добре дошло. Поставено с отразяващата повърхност навън. То може да отрази лошите мисли и намерения, насочени към нас.

 

 

инж. Елза Панайотова
Фън шуй експерт
    публикувано в http://comfort.bg март 2006    
 
Спалнята: Благоприятни посоки за спане според фън шуй


image Силата на учението фън шуй идва от това, че то дава теоретична обосновка, която помага да направим определен избор. Например как да разположим мебелите така, че да привлечем в живота си повече хармония. Разположението на мебелите би трябвало да се съобрази с конкретния дом и конкретните хора. При това трябва да се има предвид, че при различните хора в един и същ дом, благоприятното разположение на мебелите може да бъде съвсем различно. Това, което ни е необходимо, за да преценим как е най-добре да разположим мебелите, са рождените дати на хората и географската ориентация на дома.

image

 

Мебелите, на които се обръща основно внимание във фън шуй са леглото, работното бюро и печката. В тази статия ще разкажем за благоприятната ориентация на леглото. В случая най-добре е да се използва школата "Ба джай" (в превод "Осем двореца"). От особена важност тук е ориентацията на леглото, т. е. в каква посока е главата в легнало положение. Предполага се, че преди това е била избрана най-благоприятната стая за спалня на родителите, а след това останалите стаи са били разпределени между децата според рождените им дати. Коя стая за кого е най-добра може да се определи по няколко различни метода и школи. Според мен, най-добре е този избор да се направи посредством компилация от няколко метода. Това в повечето случаи обаче това никак не е лесно, защото често се оказва, че според различните школи резултатът е различен. Най-правилното решение е въпрос на опит и лична преценка.

При разполагането на мебелите в спалнята, ние българите често започваме от това къде ще бъде разположен гардероба. И го поставяме на най-хубавото място, където би трябвало да бъде поставено леглото. По-правилно обаче е да се започне от това къде може да е леглото и кой от възможните варианти е най-добър. Помощ в случая могат да ни окажат личните благоприятни посоки за спане, на които се обръща особено внимание в школата "Ба джай". Тези посоки се изчисляват индивидуално или се използват готови таблици.


Според школата "Ба джай", всеки от нас има четири благоприятни и четири неблагоприятни посоки, като те се определят от датата на раждане и пола на човека. Две от благоприятните посоки са особено добри за сън - едната се нарича "Здраве" и е носител на жизненост и на добро здравословно състояние, а другата се нарича "Дълголетие" и се свързва с романтичните взаимоотношения и със зачеването на деца. В легнало положение върхът на главата трябва да е в благоприятната за човека посока. Посоката се определя с компас, а не "на око", спрямо това откъде изгрява слънцето.

Тук има една тънкост – посоката "Дълголетие" е много добра за главата на семейството и за родителите, но не е най-добрата за деца, тъй като тя би привлякла към тях любовни увлечение, за което може би е твърде рано. За ориентация на леглото на децата, освен посока "Здраве", може да се използва и посока "Лично развитие".


 











































 
   
     




Тагове:   огледала,   минерали,


Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2480108
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS