Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2008 08:50 - ЯПОНСКИ ФИЛМ ЗА ТРАДИЦИОННАТА БЪЛГАРСКА КУХНЯ
Автор: condor46 Категория: Технологии   
Прочетен: 2953 Коментари: 0 Гласове:
0



Достойнствата на българската кухня защити днес доц. Светослав Ханджиев, председател на българската асоциация за здравословно хранене и началник на отделението за метаболитни болести в Транспортна болница - София.

imageБългарският лекар бе избран от Хироко Того, японска репортерка на телевизия Би Би Си, която снима документални филми за проблемите на затлъстяването в България.

Снимките за България са част от по-големия проект на журналистката Того, посветен на живота и работата на обикновените европейци. Всяка седмица тя прави по един филм за ежедневието на различни хора.

Към доц. Ханджиев японката се насочила, след като се запознала с методите му в областта на диетологията. От своя стран,а станалият популярен диетолог, призова българите да се върнат към традиционната кухня.

Традиционната българска кухня, според него е близка до средиземноморската, която пък е призната за най-здравословната в света.

В България има и специфични за региона растения, които са популярни в традиционната кухня и практически се консумират само тук на Балканите. Такива продукти са копривата и киселецът. Изкючително здравословни и широкоразпространени са и храни като нискомасленото кисело мляко, гювеч, таратор, боб, леща, пълнозърнестия хляб.

Лекарят коментира, че тези продукти, в съчетание с повече движение, водят до много добри резултати при свръхнаднормено тегло. Присъщи за кухнята ни са и продукти, които са естествени антиоксиданти. Такива са копърът, магданозът, лукът, чесънът и гроздето - сорт мавруд.

Доц. Ханджиев прави и иследвания за влиянието на прополиса върху хормоните, свързани със затлъстяването. Знае се обаче, че медикаментите с прополис, които са разделени на 6 групи, имат също много добър ефект.

Според доц. Ханджиев и в медицината има „чалга". Популярният метод за разделно хранене е точно това. Българинът твърди, че ако отделянето на въглехидрати, белтъчините и мазнините е полезно, то природата е щяла да се погрижи за това.

Вместо вманиаченото следене на процентите върху опаковките, лекарят препоръчва интензивни движения. Много подходящи са българските народни танци - хора и ръченици, но също и латино танците и рокендрола.

Според статистиката повече от половината българи са с наднормено тегло. Това означава, че децата трябва да бъдат възпитавани в култура на хранене още от най-ранна детска възраст.

Съветът на доц. Светослав Ханджиев за здравословно хранене е: 5 пъти дневно да се консумират плодове и зеленчуци, като се избягват сладките - грозде, диня, пъпеш, които имат висок гликемичен индекс; осем чаши вода за 24 часа и два пъти седмично риба - тлъста и нетлъста.

                                (Автор: Елица Елефтерова,http://money.ibox.bg)



Тагове:   кухня,   филм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476705
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS