Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2018 08:28 - НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ - СЪКРОВИЩАТА НА СОЦ-А
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 1986 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Обичаме да казваме, че в Пловдив могат да се видят много съкровища. Но дали не забравяме нещо, което трудно може да се нарече "съкровище", но според екскурзоводите привлича като магнит туристите

Гордо показваме на чуждите гости на града панагюрското съкровище – по-често неговото копие, остатъците от римската епоха и възрожденските къщи в Стария град.

Забравяйки, че те си имат и съкровища, и римско минало, и стари къщи.

Какво нямат? Нямат си 45 години социализъм. Или борба за социализъм и комунизъм. Нямат си и дружба навеки с Великия Съветски съюз.

А има какво да им покажем.

E, няма как да им покажем манифестация – освен на снимки или на кинокадри. Освен ако в рамките на някакви културни празници не направим възстановка – ще се стече целия свят да гледа. Особено ако можем да възстановим ентусиазъмът. Някои хора и днес биха участвали с желание.

Материалните спомени обаче си стоят. Един от най-известните е  Тримона, примерно. Един символ на новото време ..и на новата архитектура. Някои я наричат сталинска. Макар специалистите да казват, че от професионална гледна точка проектът е безупречен

На няколко места могат да се видята така наречените "сталински блокове" - първите и до днес те носят неслучайното име Байкал.

Под тях има противоатомни скривалища, в които пловдивчани трябваше да се спасяват от атомните бомби на американските империалисти.

Дали тези скривалища не биха могли да станат част от туристически маршрут

За малко сме щели да имаме Сталински център...Проектът е бил готов - монументални сгради по-величествени от тези в София.

И Сталин на върха на Бунарджика.

Сега си имаме Альоша , съветският войник, станал символ на града. Много пловдивчани го почитат и днес – както едно време.

Останалите паметници от онази епоха обаче бяха премахнати, както и повечето паметни плочи…..Няма го Ленин, който седеше пред Панаира - като на тоалетна чиния, както твърдяха шегаджиите, и искаше книжка с вдигната ръка. Няма го Петър Ченгелов, няма ги десетките паметни плочи на партизани. И все пак нещо е останало...

Следва продължение.

Видеото може да се гледа на адресhttps://www.youtube.com/watch?v=mpZB8Qjj3EY&t=74s

 Проектът "НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ" се реализира от Сдружение "МЕДИИ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ" - съвместно с ПОТВ и с подкрепата на Община Пловдив и Фондация "ПЛОВДИВ 2019"



Гласувай:
3



1. schumpov - Плачете за соца, плачете за Плов...
02.07.2018 11:27
Плачете за соца, плачете за Пловдив, плачете за България, вървете на манифестации и както казват пловдивчани, вървете на майната си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5227164
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031