Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2014 13:44 - Пикантен ябълков сладкиш
Автор: janabel Категория: Рецепти   
Прочетен: 7362 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 30.06.2018 23:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хрумна ми да направя такъв сладкиш, като исках да бъде нещо по-пикантно, по-интересно. Той наподобява щрудел, но формата е друга и мисля, че е по-лесен дори. И ето, пак точки от съседки и приятелки.
                                      Необходимите продукти:
За тестото:
мая - 1/2 кубче / предварително разтворена в малко вода, брашно и чаена лъжичка захар / - втасала;
яйца - 2 броя;
кисело мляко - една с.л.;
олио - една с. л.;
оцет - една ч. л.;
сол - една ч. л.;
вода - хладка - 400 мл.;
брашно - да стане меко тесто;
Това тесто не е предназначено всичкото за щрудела. Поставя се в хладилник за 5-6 часа, а може и повече. Остатъкът може да се ползва за пица.
За плънката:
ябълки - две големи ябълки, настъргани на едро стъргало;
канела - две с.л.;
джинджифил - една с. л.;
кора лимон - настъргана - една с.л.;
брашно пълнозърнесто - две пълни с. л.;
орехи - една кафена чашка;
сода за хляб - върха на ч. л.;
захар - две с.л.;
Всичко това се рабърква добре.
За потапяне на листата:
масло - 1/2 пакетче от 125 гр.;
олио - една чаена чаша;
                                    Приготвяне :
Правят се шест малки топчета. Разточват се на малки кръгове доколкото може. Потапя се един кръг в предварително разтопената смес от масло и олио. Разтегля се с големина дъното на тавата и се поставя там. Поръсва се със сместа от плънката. Така до свършване. Последният лист се нарязва на ленти и се нареждат така, че да се образуват квадратчета върху ябълковата смес. Лентите се намазват с мазнина и поръсват със захар. Пече се около 30 мин. на 180 гр.



Тагове:   лимон,   канела,   ябълки,   захар,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Оле-ле, че пикантно! Ароматно и ...
25.10.2014 14:14
Оле-ле, че пикантно! Ароматно и вкусно! Ябълка с канела, джинджифил и кора от лимон! И питите, потопени в масълце - любимото ми! Страхотна рецепта! Непременно ще я направя още днес, мила Жана, благодаря ти за чудесния вариант за ябълков сладкиш! Прегръдка!
цитирай
2. janabel - благодаря
25.10.2014 18:20
и не е скъп
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: janabel
Категория: Рецепти
Прочетен: 1210525
Постинги: 324
Коментари: 364
Гласове: 1446
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол