Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2010 18:34 - НАГЛИТЕ МОНОПОЛИСТИ!!!
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 2049 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.03.2010 18:38


СТАНОВИЩЕ

на ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ

относно НАГЛАТА „ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР”

 

Зелената партия е възмутена от действията на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), относно последното предложение на монополистите електроразпределителни дружества за въвеждане на такса електромер. Това е опит за наказание на българските граждани, че отхвърлиха тримесечното отчитане на показанията на електромерите. Несъстоятелни са обясненията на монополистите и на председателя на ДКЕВР, че това било такса мощност или такса присъединяване, защото в първият случай тя щеше да е пропорционална на консумираната енергия, а предложението е за твърда сума за всеки електромер. А ако става дума за такса присъединяване, то тя е платена вече веднъж, кога ни свързват в мрежата като абонат.

Предложението на монополистите за „такса електромер”, подкрепяно активно от председателя на ДКЕВР се представя, като „социално мероприятие”, като грижа за потребителите – „взимаме от тези дето не консумират или консумират малко електроенергия, визирайки като такива собствениците на вили, и даваме на тези които консумират много”. Само, че над 90% от тези дето не консумират или консумират малко електроенергия са бедните пенсионери, селяните и тези, които не ползват електроенергия да се отопляват и да готвят. Те ползват електроенергия само за да погледат телевизия за един два часа ако имат такъв и да си светят докато вечерят преди да си легнат.

Считаме, че е недопустимо член на комисия, още повече председател на тази комисия да заема позиция и да изразява становища по предложения на монополистите преди да се е произнесла самата комисия. Особено когато това предложение е в ущърб на потребителите и в интерес на монополите. Задачата на комисията е да защитава интересите на потребителите от монополистите, чрез регулиране на отношенията между двете страни, особено по отношение икономическите претенции на монополите.

Ако толкова много беше загрижен председателя на ДКЕВР за потребителите, да ги беше попитал предварително дали искат и тогава да изразява позиция и становище.

Зелената партия ще сезира прокуратурата за действията на председателя на ДКЕВР за нарушаване на служебни задължения в полза на монополите и дали това не е продиктувано от някаква икономическа изгода.

Потребителите в нашата страна са особено чувствителни на темата такси уреди, въвеждан от монополите, защото имаме примера от монополиста БТК, който  въведе такса „телефон”, която в началото беше 1.20 лв, а сега е 15 лв. за частните телефони и 21.60 лв. за служебните. След като беше разбит монопола на БТК и беше разрешено на кабелните оператори да разкриват стационарни постове, тяхната такса е само 2.50 лв. Друг е въпросът дали и тази такса трябва да се взема от потребителите.

Зелената партия смята, че има нещо нередно в работата на ДКЕВР като цяло, тъй като не може като производител на електроенергия и износител на такава (30% от произведената енергия) българските граждани да плащат енергията по-скъпо от повечето страни в Европа, дори и от страни които не са производители на електроенергия.

Зелената партия ще подаде сигнал в МВР и до контролно-икономическия екип на министерството да направи разследване на методиката за определяне на цената на електроенергията за потребителите и принципите на които е разработена.

 

 

София, 11.03.2010г.                                      НИС на ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ

 

 www.greenparty.bg

Телефони за връзка: 9876924; 0885 45 33 13







Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2477514
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS