Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2008 20:21 - Има думата Велислава Дърева
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 1220 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.09.2008 20:26


 image

В кабинета на някои хора ще им се случат случки. В настоящата опозиция има хора, които не биха седели заедно в една стая, камо ли да правят политика. Между БСП и ГЕРБ цари взаимно желание да се изпотрепят, казва журналистката в интервю за в. Стандарт.

 

интервю на Юлиана Ончева

 

- Г-жо Дърева, какво очаквате да се случи на Съвета на управляващата коалиция утре? Има ли сериозни противоречия сред партньорите?


- Има сериозни спорове как да се прави по-добра политика. Например - как по-рационално и справедливо да се използва големият бюджетен излишък, в какво да се вложат парите.

- А когато става дума за политици и пари, е доста вероятно да се очакват конфликти.


- До този момент представителите и на трите партии в коалицията се държат изключително отговорно. Даже ми се струва, че за пръв път виждам такова нещо. Със сигурност за социалната политика това е новост.

- Да не би да става дума за пазарлъци колко пари да отидат в съответното министерство от квотата на една или друга партия?


- Решението част от бюджетния излишък да отиде в социалната сфера показва, че всички упреци, които досега сме изпращали към тройната коалиция за нейната социална безчувственост и незагриженост, са стигнали до нечии уши. Правителството дължеше сериозна социална политика на българското общество и специално на най-низвергнатите хора в България - възрастните.
image
- Тоест - не става дума за купуването на гласовете на възрастните хора с решението да се изпратят няколко хиляди пенсионери на почивка?


- Не, не бих искала да си помисля нещо подобно. Това би било изключително недостойно. Напротив - става дума за изпълнен ангажимент към възрастните хора, защото те са най-унижените и оскърбените през всичките тези двайсет години. Те бяха докарани (не от това правителство) до едно ужасяващо примитивно положение. Всеки от нас има родители или баба и дядо и знае за какво става дума.

- Подозренията идват от това, че сме в предизборна кампания и едва ли със сто лева допълнително ще се реши този проблем.


- Когато говорим за принципа и за социалното пробуждане, което демонстрира управлението, категорично приветствам всяка стъпка в социалната политика. Включително за увеличаване на майчинството. Част от излишъка трябва задължително да отиде за здравеопазване, да се инвестира и в инфраструктурни проекти, защото нямаме един читав път, една нормална магистрала. Всичките ни електропроводи, цялата електропреносна и ВиК мрежа - всичко е разбито по безумен начин. Много е важно и да има пари и за образование и наука. От много време пледирам и да бъде тотално променена пенсионната система в България, нещо, което не изисква никакъв излишък. Тя е издевателство върху възрастните хора. Преди последните парламентарни избори предложих да бъде отменена точковата система, виках на висок глас и във Висшия съвет на БСП станаха големи спорове и разправии. Настоявах това да се запише в предизборната платформа на БСП, но моят глас увисна. Обясниха, че нямало как да стане. Някак си не вярвам, но..

- НДСВ не е съгласно с парите за пенсионерите във варианта, предложен от БСП - може ли царската партия да напусне коалицията?


- Няма да напусне въпреки критичния тон.

- Понеже идва време да се берат плодовете от управлението ли?


- НДСВ седи под юргана на коалицията, ама с едното краченце навънка. Демек, може и друго юрганче да си намерим. Но като им стане студено, прибират крачето.

- Възможно ли е да се стигне до предсрочни избори?


- Няма причина. Искането за предсрочните избори са израз на нетърпението на някои опозиционни партии. Защото колкото повече наближават редовните избори, толкова повече ГЕРБ губи ореола си.

- Това ли е опозицията - заплаха за БСП, партиите около Бойко Борисов?


- В тази опозиция са се събрали личности, които не биха седели заедно в една стая, камо ли да правят политика.

- За формата ЕНП ли говорите?


- Да, но във формата ЕНП влизат ГЕРБ, ДСБ и СДС. Интересното е, че когато премиерът Сергей Станишев се изказа за тях, той пропусна СДС и добави "Атака". Въпреки че Иван Костов е част от политически хербарий.

- Защо Станишев пропуска Юруков?


- Може би му се струва, че СДС е твърде хилаво политическо създание.

- Или пък БСП води тайни преговори със СДС, отглежда си удобна опозиция?


- Не мога да гадая, но не ми се вижда логично. БСП е член на евролевицата, СДС - на евродесницата. Няма кой да им позволи подобен тип взаимоотношения.

- Тоест - автоматично се изключва и вариантът за управленска коалиция БСП-ГЕРБ след вота?


- По-скоро ми се струва, че между двете партии цари взаимно желание да се изпотрепят. Или поне да си разменят най-острите думи.

- Ако има брак, ще почне със скандали?


- Не мисля, че ще има такъв брак. Но няма смисъл да се гадае, преди да си е казал думата избирателят. Мисля, че ГЕРБ няма да получи толкова много гласове, колкото се надява.

- А кои са възможните партньори на БСП в следващия парламент?


- Човек никога не знае какво може да се появи на изборите. Пък и някои хора подписаха декларации с кого няма да се коалират публично - може и да е на салфетка, но е официално. В тройната - или четворна опозиция, са събрани хора, които искат да покажат колко са велики, но не става. Костов - човекът от хербария, Сидеров с неговата фашизоидна организация... Те са вредни за България. Волен цяло лято присъства виртуално в центъра на столицата и принуди хората да слушат неговия фалцет от високоговорители. Но това няма да свали правителството. През 1990 година на същото място беше така нареченият град на истината - историята обаче се повтаря само като трагедия или фарс. Музата Клио е избрала за нашите "герои" фарса, колкото и да им е неприятно на Костов и Сидеров.

image
снимки Вяра Йовева

- Колко хора предполагате, че ще подпишат заповедта за уволнение на правителството, предложена от опозицията?


- Това е много смешно. Тройната опозиция иска обществото да й свърши работата. Ако държи да събаря правителството, да предложи програмата си. Какво предлага Сидеров например - репресии, конфискации, национализации и тук-таме затвор! А тази "заповед за уволнение" има характер на социологическо проучване за опозицията. Да си мерят рейтинга и подкрепата.

- Ще има ли ремонт на кабинета?


- На някои хора ще им се случат случки. След евродокладите премиерът Сергей Станишев каза, че няма да хвърля никой на вълците. Той не действа под натиск, но може би тази есен ще реши кой трябва да си понесе отговорността. Няма нужда да му се припомня, че вълците са както извън кошарата, така и вътре в нея. В този смисъл ремонт на правителството е доста вероятен, но министър-председателят ще реши кой е за смяна. А ако има проблеми с вълците - отсреща му е президентът. Той е специалист, отдавна е запънал една кремъклийка, да го повика, да утрепа някой вълк...

- Да няма пострадали от рикошет?


- Няма такава опасност.

 

                                   ( препечатано от www.frognews.bg)




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - колко дена го били...
04.09.2008 20:52
колко дена го били...
цитирай
2. condor46 - Здравей,Анонимни!
05.09.2008 11:49
Да,познато ми е стихотворението,от което е твоя цитат...Като поет,моята гражданска позиция в политическия спектър е винаги- център-ляво...Ти сигурно си в десния край и в това няма нищо лошо...Всеки има право на своя позиция - това е същността на демокрацията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2469130
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS