Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2008 09:26 - СЛУЧАЯТ "МОГИЛИНО" - ТЕСТ ЗА ПРОВЕРКА НА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 3097 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 24.02.2008 09:48


Позволявам си да препечатам тази статия от www.frognews.bg,заедно с коментарите,защото  темата  "МОГИЛИНО" още дълго ще прогонва спокойния сън на всеки българин, за който думите "гражданин" и "гражданско общество" не са просто думи,изпразнени от съдържание.За тези от вас,които искат да подпишат петицията в подкрепа излъчването на филма за Могилино онлайн, прилагам линка към нея.


                    http://www.bgpetition.com/EP_film_za_Mogilino/index.html
                                         


Могилино с неговия дом за деца с умствена изостаналост все повече се превръща в тест за психическото състояние на нацията. За морала - също. Труден тест. Поредният, който няма да издържим.

Да вземем концерта или "Великолепната шесторка", както се нарича пеенето и дефилирането на „ВИП звезди" по бТВ. Много неща бяха казани по повод пищното шоу, посветено на изпадналите извън борда на живота деца. Изданието от 21 февруари бе поредната грандиозна, бляскава, шумна, преднамерена, изкуствена и лицемерна гледка. Асоциацията с нещо перверзно се натрапваше сама. „Супер звездата" Ани Салич бе неудържима, с лъскави дрехи и поглед. Вътрешният подтик очевидно бе от няколко атмосфери, защото кръшната говорителка се движеше по сцената, сякаш задвижвана от трифазен ток. Като наелектризирани бяха дори усмивката й - цели 24 карата, жестовете й и разбира се - косата. Тялото й бе обгърнато от рокля, чиято стойност надхвърля далеч месечнта издръжка на поне 20 от клетите същества в Могилино или който и да е друг подобен дом. Факт, който очевидно е без значение за екипа на шоуто. Превъзбудеността на А.С. не бе случайна. Знаела, хитрушата, че тази вечер ще е необичайна, фантастична и уникална, че може би ще е вечерта на нейния живот. Защото... Защото на първия ред бе ТОЙ - президентът на Република България! Оркестър, светлини и ръкопляскания за господин Първанов!  Пър-ва-нов! Пър-ва-нов! Колко възторжено, колко мило, колко трогателно, колко човешко...image Човек от народа! В очите на А.С. и част от участниците в шоуто (слава Богу не на всички) неслучайно заблестяха щастливи сълзи. Като едни звездици те блещукаха на озарените от благородство лица. Дори Наско Сираков пееше, а не пушеше пура, както обикновено! Сърцата на цялата нация ускориха пулса си (или поне на 4-те милиона, предразположени към инфаркт и високо кръвно), гърлата ни се свиха от вълнение и възторг. Всичко останало загуби смисъл в този миг на национален триумф... Туп-туп, туп-туп-туп...ехтеше в ушите ни пулса на щастието! Милата, великолепната А.С.! Скъпите, невероятните участници в шоуто! И гостите, ах гостите и този обаятелен, този най-важен гост с главно „Г"! А и неговите очи как заискриха, когато неотразимата Мариана Попова първо запя, а след това и седна до него. Помислих си да не ми се е сторило само на мен, от вълнение, това за блясъка в президентските очи, но ми се обадиха дузина приятели, които се кръстеха, че също са видели блясъка. Значи е истина. Благодаря ти Господи! Някои дори ме питаха, къде е първата дама Зорка Първанова, защо не е там, на първия ред. Но аз откъде да знам? И въобще, защо питат мен? Точно в този славен момент... Някои хора умират да развалят магията на мига.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Полицейските кордони бавно, с тежка стъпка обграждаха множеството пред Народното събрание. Каските проблясваха като антрацит, щитовете глухо се търкаха един в друг, палките очакваха знак, стиснати от коравите десници на мъжете в тъмно синьо. Новите центуриони на властта. Сумрак се спускаше над площада. От уредбата на митингуващите долитаха откъслечни фалцети: „Оставка" и „Мафия", но почти никой не им обръщаше внимание. Нестройните редици на протеста постепенно се топяха в пазвите на тъмнината. Мнозина поемаха уморено към автобусните спирки, оттам към крайните квартали или провинцията. Ентусиазмът от сутринта си беше отишъл. Останки от него проблясваха единствено в погледите на двама-трима от водачите. Обещаната голяма тръпка така и не беше се появила. „Язък за барута", - помислиха си хората и от двете страни на барикадата.

В парламента министър-председателят иронизираше. Имаше повод - налитащите към микрофоните опозиционери изричаха известни и скучни неща. Дори в заяжданията нямаше страст. Управляващите се усмихваха. Победата бе толкова лесна, че дори не беше сладка. Скука. Редови депутат погледна златния си часовник, след това долепи до ухото си златен телефон. Златен пръстен проблесна на сантиметри от златния ланец, когато се оправи възела на вратовръзката. Загубен бе един златен ден. Службата на народа изискваше жертви. Пред пред него бе нощта с всички златни шансове... Съдбата обича силните.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ученият от БАН се прозя, после седна пред компютъра. Ръцете му се плъзнаха по клавиатурата. Съпругата му го изгледа с премрежен поглед и стиснати устни, след което се настани във фотьойл, покрит със златиста булана. Синът му мина покрай него, поспря, хвърли обречен поглед към баща си и пое към коридора без очакваната петолевка. Дъщерята го последва. Полата й едва скриваше това, което мнозина вече бяха видели, но все пак не всички. Външната врата хлопна.

На екрана на компютъра се появиха редове, закичени най-отгоре със заглавие „Злокачествен нарцисизъм". Под него ученият написа: „Терминът "нарцисизъм" произлиза от клиничното описание; през 1899 г. П. Неке го избира за означаване на поведението, при което човек се отнася към собственото си тяло като към сексуален обект, със сексуална наслада го разглежда, гали, целува, докато стигне чрез тези си действия до пълно задоволяване. В този си вид нарцисизма представлява перверзия, погълнала целия сексуален живот на личността..."

      - Петрови са си купили Опел, - стресна го гласът на съпругата, идващ от фотьойла.

      - Е?

      - Само ти казвам. Ти си пиши, пиши... Напредва ли дисертацийката за нарцисимза? Нека, нека... Петров ме вози в новата кола. Парното му е страхотно, все едно си в сауна...

imageУченият погледна към жена си. Стори му се, че очичките й блестяха някак нахално. Не, не е възможно. Сигурно е притеснена, че осми месец е без работа. За физиците бе трудно време. Понечи да и каже нещо успокояващо, но в този момент от телевизора долетя гласът на Ани Салич, която призоваваше...

Ученият извади от джоба на анцуга си две памучни топчета и ги пъхна в ушите си. Това бе неговият миг: сам с любимата си наука, извън заобикалящия го свят. Щеше да се заеме сериозно с причините за злокачествения нарцисизъм в условията на преход. Приближаваше се към научно откритие, на което и Фройд щеше да завиди.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Киро Белязания се завъртя на стола, който простена жално под тежеста на тялото му. Погледна към жена си и изръмжа:

-         Сипи още една ракия...

-         Шишето свърши... - глухо отвърна тя.

-         Казах да сипеш! - гласът на Киро отекна в малката кухня като

каменарски взрив.

-         Нямаше пари за повече...

Киро замахна и юмрукът му потъна в бузата на жената. Тя изохка и се сви на две. Силен ритник я запрати като вързоп към шкафа под мивката.

-         Моля те, Кире...

-         Млък, курво скапана! Не стига, че роди онова уродче, ами и една ракия няма откъде да намериш, мамицата ти... Добре поне, че не е при нас - Киро Белязания залитна и падна на колене. Небръснатото му лице се оказа на педя от това на жена му.  И по двете се стичаха мръсни, лепкави сълзи. През стената, откъм комшиите, долиташе гласът на Ани Салич, заглушаван от време на време от оркестър, някакви песни и бурни, възторжени ръкопляскания.

Нощ покриваше Родината.

Огнян Стефанов

 

P.S. Снимката на Ани Салич е взета от сайта Slava.bg 

 

Коментари
   
АБВ
2008-02-22 19:34:33  
Поздрави за автора. Една чудесна картина на нашето "чудесно" българско ежедневие.На всичко отгоре и "чудесната тройка" ликува, защото вота не мина.За съжаление това е нашата действителност.Какви ли "великолепни" картини ще видим още.
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И ТЕЗИ КОИТО СА ВСЕ ОЩЕ ТАМ!!!!!!!
Мари
2008-02-22 21:02:58  
Много добре написано, но е допусната малка неточност. Певицата се казва Маряна Попова.
:-(
2008-02-23 07:57:44  
Стремя се да не съм зрител на разлагането на Бг обществото, поради което пиша. Статусът ми е като изследователя на нарцисизма - старо компютърче, мизерна заплата и много букви пред и след името. Пиша с надеждата, че изследователите от бъдещето ще прочетат и ще разберат, че не всички, които тъпо останахме тук сме били от екранните "великолепни".
Е-240
2008-02-23 08:06:01  
А участниците в това извратено шоу са си казвали: "Добре, че са тия нещастни изродчета в Могилино, та да блеснем пред народа отново"
Марк Антоний
2008-02-23 08:57:58  
Истинска публицистика! За който разбира де. Великолепната шесторка е поредния триумф на цинизма в тази държава. Говорителката Салич ни натрива носомете, защото си мълчим като в годините на турското робство. Той май те се върнаха...
Лада
2008-02-23 09:25:46  
Просто настръхвателно, толкова истинско! Браво! Снимката на тъпата ни, лицемерна, мутренска реалност е едно към едно. Дано повече хора прочетат този материал, вместо да се просълзяват от поднасяната им в продажните медии сурогат-храна, отрова за душата. Бъди жив и здрав, Огняне!
Мили-Ванили
2008-02-23 09:45:50  
Великолепен и абсолюто верен коментар на поредната первезна изцепка на БТВ.Физиономията на ГОЦЕ лъщеше от неверероятно самдоволство като цигански калайдисан тиган на луна.
Аз
2008-02-23 09:46:34  
Огняне, защо, бе джанъм, не ти харесва българската действителност? Та нали четвърт век и ти бачкаше яко, за да я докараме до този миг - някак бързо забрави "24 часа". Венелина Гочева не е ли супер-първата приятелка на Първанови?! Не участва ли и ти в ъскането на имиджа им?! Не плюй в кладенеца, от който си пил вода, човече! Не е гот.
Лора
2008-02-23 10:31:59  
Какви "24 часа", какви пет лева. Там такъв текст посмъртно няма да излезе. Гочева по-добре да умре, отколкото да пусне нещо такова, в което Гоце не е прославен. Ама той май е прославен в този текст, нали се умилкваше около Мариана Попова и припяваше на Веско Маринов. Какъв народен президент! Ма верно Зарка що я нямаше на купончето за дечицата от Могилино. То на ней по-прилягаше да се включи в подобна кампания. Но жената май не долябва откровената перверзия.
ТУ-160
2008-02-23 10:47:08  
Е добре написано и какво от това.Колко ще го прочетат.А колко от тях живеят в нашия часов пояс.Разумът на нацията отдавна е зад границите на тази дьржава,а малкото които останаха са разпилени и се срещат само по тези форуми."О-о Бедни Македонски ..... image image "
А за 24 часа оставете-това е дребнаво.
пума
2008-02-23 11:28:04  
Написаното наистина въздейства силно. Колкото го прочметат - толкова. Все е нещо, а хич? Мълчанието е съучастие.
ilen
2008-02-23 13:29:31  
Поздравления за автора.
Жалко за българите...
Обломов
2008-02-23 16:29:49  
Е, хайде стига: никак не ми е симпатичен нито първанов, нито нашенския манталитет, ама аман от славянска дрямка! обломовщина, огняновщина, пози, пози...И никаакво рационално действие.
Грозев
2008-02-23 17:16:14  
Наистина съжалявам, че единствено Мартин Захариев не премълча същността на това, което се случва и го поздравявам за това
Грозева
2008-02-23 18:23:49  
Аз също съм възхитена от Мартин Захариев и от неговото обръщение към Първанов , той беше като попарен с вряла вода.
miki
2008-02-24 08:44:35  
Колко от Вас мили хора сте виждали дете подобно на тези от Могилино? Колко от Вас са си направили труда да отделят една секудна дору от живота си за хората в неравностойно положение




Тагове:   България,   Могилино,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. inamay - Много силно! Думите ми се преглъ...
24.02.2008 12:13
Много силно! Думите ми се преглътнаха и ми заседнаха в гърлото. Така е, откакто срещнах този филм и всичко с него... А с другото, което ни съпровожда денем, нощем, начело с политиците ни... то няма свикване, прочистваме си мозъците като пишем. Понякога имаме прочитане, понякога четем самите ние... Тъжно е, Ружа! Но аз поне, с това около мен, което са приятелите ми, не се предаваме. Оставаме верни на... Родината. Прегръщам те! Калина.
цитирай
2. condor46 - Зная,Калина,
24.02.2008 18:58
че няма нормално човешко сърце,което да може да приеме тази действителност,незавидното положение на тези деца,отхвърлени от родители и общество,забравени от Бога!...Но това,което е в Могилино,е продукт на фалша в нашата демократична държава!Не бива да мълчим и с мълчанието си да ставаме съпричастни с това престъпление,наречено безхаберие на управляващите!Прегръщам те отдалече за съпричастието-Ружа
цитирай
3. анонимен - BG grajdani w za]ita na istinata
28.02.2008 01:08
С всичкото ми уважение, Могилино е страхотна кауза, по която да събереш симпатия и дарения, но трябва да се работи широко..Затова смятам, че хора като теб трябва да подкрепят писмото.Иначе, без вашата намеса медиите само hijacked темата.

Аз също избивам фрустрация в дръзки афиши срещу властта, но от място не се
вижда проблемча. Те действат все още с надежда, че е възможно проблема да се реши
законодателно..разбираш ли, искат закон с който да се предизвиква човечност
???!!!Защото явно хората все още крепят някаква надежда, че държавността ще изскочи иззад шипковия храст и вдигне меч срещу несправедливостта.

Проблемчето е, че държавата я няма. Нека загражденията около сгради пълни с безотговори държавни мъже не хранят заблудата, че някой е там. Страх власт пази.

Надявам се на твоята лична подкрепа, която значи много.

До българските творци и мислещата общественост на България.
Приканваме ви да се дистанцирате от опитите на правителството да скрият зад формулата "браним имиджа на България" престъпната си политика по отношение на децата с увреждания. Смятаме, че името на България се гради от хората на изкуството, културата и мислещата общественост и искрено се надяваме да ни подкрепите чрез имената си и чрез имената на организациите, в които участвате. Възмущаваме се от опита идеалите и ценностите на нацията да бъдат използвани за защитата на тясно партийни интереси.
http://www.bgpetition.com/EP_film_za_Mogilino/index.html
цитирай
4. condor46 - Здравей, Анонимни!
28.02.2008 05:33
Аз още щом причетох петицията,препратена ми от една млада,но изключително талантлива поетеса и отлична майка от Русе,сложих подписа с под нея,както и разширих "панорамата" на проблема "Могилино" с един много силен материал,препечатан от електронна медия,защото смятам,че един творец не може да стои настрана от съдбата на българските деца,родени не по тяхна воля недъгави!никой няма право да ги загърбва...Разбрах,че сега жителите на кв.Средна кула в Русе се противопоставят от преместването на децата в тяхното селище.Това,че обществото няма да ги вижда значи ли,че те не съществуват?!...Докога като щрауси ще си зариваме главите в пясъка?!...Ако се поровиш малко по-назад в блога ми,ще иткриеш и една подписка на българи от Ориндж Каунти,Калифорния. И нея съм подписала и поместила,за да й дам по-широка разгласа. Благодаря ти,че не си безразличен!Сърдечен поздрав-Ружа Велчева
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2468981
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS