Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2008 20:23 - БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В ЗАЩИТА НА ИСТИНАТА!
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 1249 Коментари: 2 Гласове:
0



препечатано от Литернет
◊ ОБРЪЩЕНИЕ

До българските творци и мислещата общественост на България.

Приканваме ви да се дистанцирате от опитите на правителството зад формулата "браним имиджа на България" да скрие престъпната си политика по отношение на децата с увреждания.

Смятаме, че името на България се гради от хората на изкуството, културата и мислещата общественост и искрено се надяваме да ни подкрепите чрез имената си и чрез имената на организациите, в които участвате.

Възмущаваме се от опита идеалите и ценностите на
нацията да бъдат използвани за защитата на тясно партийни интереси.

Ето писмото което подготвяме и желаем да подкрепите:


◊ ПИСМОТО

Българските граждани в защита на истината!

Уважаеми дами и господа депутати, представляващи страните членки на Обединена Европа,

Обръщаме се към вас с желанието да направим явно съществуването на гражданско общество в България, което не е съгласно с позицията на българските депутати, противопоставящи се на излъчването на филма „Изоставените деца на България” на 4 март пред вас, представителите на демократичните общества в Обединена Европа. Категорично смятаме, че филмът трябва да бъде показан, че той достоверно отразява положението на дома в Могилино в периода, в който е заснет, както и реалността в още няколко десетки дома в България към днешна дата. Показва трагедията, болката и безнадеждността на български деца, деца с увреждания, слаби, безпомощни и изоставени, напълно зависими от обществото и държавата си.

Апелираме филмът да бъде излъчен заради всичките 8600 деца в институции в България, които според последните прогнози до края на годината ще са 10 000. Единственият достоен начин да се защити честта и името на България е като се предприемат спешни държавни мерки за децата в институции, да се гарантира бъдещето им със законодателни промени и цялостно финансово подсигуряване на набелязаните цели.

Надяваме се, че излъчването му ще инициира широка дискусия в Парламента на Европа, която би довела до бързи и ефективни действия от страна на българското правителство по отношение на децата, настанени в институции.

Искаме да заявим несъгласието си с твърдението, че правдивото отразяване на проблемите на институционализираните наши деца уронва престижа на България. Не намираме, че той е атака срещу културата, изкуството и манталитета на една мирна, трудолюбива и цивилизована нация, която се превърна в пример за етническа толерантност на Балканите в размирните и тежки за цяла Европа години след рухването на комунистическите режими и диктатури.

Лошото управление в социалната сфера, корупционните практики в политическия живот, непрозрачността в политиката и нечувствителността към реакциите на гражданското общество в България обаче са налице и ние се присъединяваме към възмущението, с което европейската общественост посреща резултата - трагичната съдба на децата от дом Могилино, заснети от Кейт Бюлет.

След излъчването на филма по BBC част от българските евродепутати и правителството в лицето на социалния министър, неговите заместници, министъра по европейските въпроси, председателят на Агенцията за закрила на детето и техните подчинени предприеха спешни мерки и изразходваха държавни ресурси, за да ограничат реакцията в българското и европейското общество.

Реакция, която би довела до разкриване на много злоупотреби и управленска некомпетентност. Социалният ни министър публично убеждаваше обществеността, "че крайно време е да се разбере, че когато едни хора, било то възрастни, деца - са с тежки умствени увреждания, те не могат да проговорят, нито да започнат да четат. Те просто нямат никаква възможност, ние там имаме и психолог, разбира се, че нямаме суперусловията, но това са деца, които това могат, толкова." (Info Radio,19.09.2007, 08:15).

Или друго изказване на министър Масларова: "Аз съм убедена, че където и да отидете, тъй като добре съм запозната с аналогични случаи поне в европейските страни, ситуацията е почти същата.” Това са потресаващи думи, които ни стряскат със своята циничност.

Искаме, когато едно осемгодишно дете в България пише на своето правителство, че се тревожи за изоставените деца, че не иска нито едно дете да расте без ласка и грижа, нашият министър-председател да действа така адекватно, като европейските политици, които посетиха децата в Могилино. Истина е, че нито нашият министър-председател, нито нашият президент досега са посетили дома.

През последните години българските власти бяха многократно алармирани от различни международни и регионални организации, чуждестранни правителства и редица неправителствени организации. Резултат нямаше и продължи да се бави деинституционализирането на децата с цел запазване на работните места, които домовете осигуряват.

Ние нямаме желание да съдим родината си, нито искаме политическо убежище в други европейски държави на основание на това, че политиката на България застрашава живота на децата ни. Искаме само българското правителство да изпълнява ангажиментите, което е поело към нас, гражданите на България и към вас, гражданите на обединена Европа.

Затова апелираме „За” и очакваме всяка помощ, която би ускорила развитието на едно пълноценно, информирано, компетентно и еманципирано гражданско общество в България. Общество, основано на хуманизма и демокрацията. Общество, което изявява нагласите и възможностите на българските граждани да творят Добро, познаващо и умело използващо своите правови инструменти за въздействие, способно да изисква ефективен диалог с властта, способно да носи отговорност, която да направи невъзможно наличието на домове, като този в Могилино.


Автор: Движение на българските майки

18.02.2008-22:47
 



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. zaw12929 - zaw 12929 Страахотeн постинг! Поздравявм Ви!
24.02.2008 00:12
>))))
цитирай
2. condor46 - Радвам се,
24.02.2008 08:58
че и ти подкрепяш тази инициатива!Оказва се,че много хора мислят като нас!ще поместя и линка на петицията,за да може да се подписва и он-лайн.Поздрави-Ружа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476121
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS