Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2007 19:49 - Прочетено във Frognews.bg
Автор: condor46 Категория: Политика   
Прочетен: 3557 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 30.11.2007 04:50


За кой ли път ставаме свидетели как се убива българското Черноморие!Бързам да споделя с вас прочетеното тази сутрин в един от любимите ми новинарски сайтове - www.frognews.bg


image

Един от най-големите защитници на пясъчните дюни край „Слънчев бряг” председателят на Съюза на собствениците в курорта Елена Иванова инвестира в разширяване на хотелския си комплекс „Амфора”.

В това нямаше да има нищо странно, ако не бе фактът, че новата част е върху територията на обект, обявен за природна забележителност, съобщиха за Frognews.bg нейни колеги. Това може да се види от изготвена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) схема.

През лятото Иванова не веднъж се изявяваше като голям защитник на уникалните дюни в комплекса, като обявяваше в публичното пространство своята позиция за тяхното опазване. Пред медиите собственичката на комплекс „Амфора” настояваше всички дюни да се обявяват за защитена територия и да се обозначат. Освен че представяше инициативата за запазване на дюните, Иванова тогава обвини държавата, респективно Минстерството на регионалното развитие и благоустройството, че не съдейства за тяхното маркиране, картиране и обозначаване като забележителности.
Факт е, че дюните на територията на к.к. „Слънчев бряг” са природна забележителност. Факт обаче е също, че хотелски комплекс „Амфора” е разположен тъкмо на територията на природна забележителност, както и че собственикът на обекта „Оптимакс тур”, респективно Елена Иванова, продължава да инвестира в изграждането на нови обекти, които са в непосредствена близост до хотел „Амфора” . Логично е собственик на хотелски комплекс да инвестира и разширява своята дейност. В случая обаче конкретните строителни действия, които е предприела Иванова на територията на природна забележителност и изразена нееднократно позиция в медиите през сезон лято 2007г. си противоречат.

image
снимки Вяра Йовева

Природната забележителност, заедно с резерватите, националните паркове и природните паркове са защитени територии. Според Закона за защитените територии природните забележителности се управляват с цел запазване на техните естествени особености и се обявават с прилежаща територия, необходима за опазването им. В природните забележителности се забраняват дейности, които могат да нарушат тяхното естествено състояние или да намалят естетичаската им стойност. А според схемата на МОСВ хотелски комплекс „Амфора” и новостроените обекти на „Оптимакс тур” ЕООД попадат в защитена местност.
Хотел „Амфора”, който е обособена част от „Слънчев бряг”, е приватизиран през 1999г. Тогава между Министъра на търговията и туризма и „Оптимакс тур” ЕООД се сключва договор за продажба на хотелски комплекс „Амфора” чрез преговори с потенциални купувачи. Министърът на търговията и туризма към момента на сключване на договора е Валентин Василев, а „Оптимакс тур” ЕООД е собственост на Елена Иванова, която е управител на дружеството. Освен собственик, управител и купувач на хотелски комплекс „Амфора”, към онзи момент Елена Иванова – Станачкова е и служител в Министерството на икономиката, отдел Туризъм. Това в голяма степен засилва подозренията за нещо недотам редно в придобиването на въпросните имоти. Frognews.bg





Тагове:   BG,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. annie87 - Навсякъде искат да застроят...
29.11.2007 22:20
И в Студентски град разпродадоха зелените площи, на Пампорово вече няма да стига водата от много хотели. Това е положението. Чух, че по морето някъде щели да бутат незаконните хотели, но не ми се вярва собствениците да го допуснат.
цитирай
2. condor46 - Така е!
30.11.2007 00:07
Имаме прекрасна природа,но човешката алчност и българската безотговорност превръщат България в един гигантски хотел - а знайно е,че хотелите ни са предимно за...чужденците!!!...Сърдечен поздрав-Че
цитирай
3. buket - нямам думи
04.12.2007 10:46
Копираме грешките на европейските страни а не техните успехи. Типична Бай Ганьовска черта.
И тези хора управляват държава...
цитирай
4. condor46 - Здравей!
04.12.2007 18:49
Да,така е!Всичко започваме отзад напред- усвоихме-наркотици,проституция,хазарт,мутренски групировки,мафия,хазарт...Мога да изреждам до утре!...А народът ни става все по-гладен,децата-все по-неграмотни,възрастните хора-унизени и безнадеждни!...Толкова е жалко,при тази наша красива земя с толкова влагодатен климат,богата история и древна култура!...Поздрав-Кондор46
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2479643
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS