Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2014 00:08 - Новият брой на алманах "ЛЮБОСЛОВ"
Автор: condor46 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1427 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.04.2014 00:17


image





В новия Годишник „Любослов“ на Съюза на българските писатели в САЩ и по света – Чикаго, са представени трима търновски автори

 

Алманахът на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, базиран в американския град Чикаго, Илинойс, излиза за втори пореден път с нова визия и ново име – „Любослов“. Писателският съюз съществува от 2010 г. Основан е в Чикаго и е регистриран по всички закони на щата Илинойс и Федералните закони на САЩ. Основната му цел е да популяризира българската литература в Америка и по света, да подкрепя и насърчава творците на българското слово навсякъде, където живеят българи (а днес българите по света са една четвърт от населението на България).

Първият алманах на Съюза излиза през 2012 г. под името „Българско слово и багри от САЩ и света“ с подкрепата на Агенцията за българите в чужбина и е посрещнат с изключителен интерес от читателите и критиката.

Втората книга-годишник със заглавието „Любослов“ излиза през 2013 г., а премиерата й се състоя в Чикаго през м. февруари 2014 г. Съставители на представителния том са Георги Витанов Богат (председател на Съюза), Виолина Иванова и Василен Васевски. За разлика от предишното издание авторите и текстовете тук са по-прецизирани, включени са и автори, живеещи в България. На въпроса „Защо?“ Георги Витанов Богат отговаря в предговора си „Антилносталгин“: „А нима в днешна България мнозина от сънародниците ни не се чувстват емигранти в собствената си страна!“ (В скоби, за да приключим с понятието „емигрантска литература“, ще си послужа с думите на известния български писател-емигрант Димитър Динев (който иначе не присъства в този том): „Няма емигрантски език, няма емигрантска филология, откъде накъде тогава да има емигрантска литература? Ако имаше такова понятие като емигрантска литература, тогава цялата американска литература би била емигрантска. На мен ми е ясно, че литературоведите се нуждаят от нови изследователски полета, но крайно време е да се понапънат малко и да измислят едно подобаващо понятие, а не да го заемат от политическата терминология. Докато в съвременния политически дискурс понятието емигрант има негативна конотация, тя автоматично се пренася и в литературния. Понятието емигрантска литература е дискриминиращо и аз се надявам в най-скоро време да изчезне от литературознанието“. (Интервю на Бисера Дакова с писателя, в. „ЛВ“, бр. 25, 9–15.07.2008 г., с. 11).

В „Любослов“ са представени по азбучен ред 36 автори със снимки и биографични бележки, а текстовете им са в областите поезия и белетристика. Част от тях са известни софийски имена и автори извън столицата, но мнозинството автори са емигрирали през различни години на Запад, в САЩ и Канада. Търновското участие включва: Владимир Шумелов с разказа „Пътеката“ (който миналата година спечели втора награда от националния конкурс „Разказ на младежка тема“ на община Варна, многократно издаван в авторски книги, сборници и периодични издания през годините); Здравка Владова-Момчева, която повече от 10 години работи като педагог в „Newlands Girls’ School“ – едно от десетте най-добри държавни училища във Великобритания, и Българското училище към посолството в Лондон, а също и като журналист – във в. „БГ Бен“ (представена е с разказа „Извинявай, че те помислих за българка“ от последния й успешен сборник „Ало, България!“, излязъл през 2012 г. в изд. „Ровита“) и Пламен Павлов (професор по история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, автор на над 250 книги, студии, статии, учебници, справочници, сценарии, стихове и др., председател на Агенцията за българите в чужбина през 1998–2002 г., автор на две поетически книги) – със стихове.

 

Информация – Владимир Шумелов

 




Тагове:   любослов,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2469354
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS