Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2009 23:25 - Здраве от здравеца!
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 10330 Коментари: 2 Гласове:
1



Здравец

imageОписание: Многогодишно тревисто растение с характерна приятна миризма и силно развито хоризонтално коренище. Стъблата са 15-40 сантиметра високи, покрити с жлезисти власинки. Цветовете са виолетовочервени или розови. Цъфти през юни-юли.

Разпространение: Расте по влажни, сенчести, тревисти, каменисти места в предпланините и планините от 300 до 2500 метра надморска височина.

Употребяема част: Използват се стръковете събрани по време на цъфтеж.

Действие: Капиляроукрепващо, противовъзпалително, хипотензивно. Понижава артериалното налягане у хипертоници и тонизира капилярите и вените.

Приложения: листа: лечебно средство при хипертония, листа: понижават нивото на кръвната захар при диабетици, коренище: кръвоспиращо, противовъзпалително и запичащо средство, коренище: при кръвоизливи от венците, хемороиди, при кожни заболявания.

image

 

Чай от Здравец за нервната система
imageЗдравецът е билка, която може и се отглежда в градината. Самото име на билката идва от думата здраве, а хората се кичат с нея с пожеланието за зраве. Тя ни е позната и от българския фолклор.

Използват се листата и корените, като действието на чаят е успокоително за нервната система, понижаващо кръвното налягане, а също може да се използва като сънотворно.

Настойката от здравец се прави по следния начин: една чаена лъжичка от билката се прибавя към 250 мл. студена вода, в продължение на 8 часа. Пие се три пъти на ден преди ядене, а ако не ви се занимава с направата на отварата можете да изяждате по едно листо от здравец на нейно място.

Здравеца (Geranium) е растение от голямо семейство. Има над 400 вида родове - едногодишни, двугодишни и целогодишни растения. Може да го срещнете както в умерения, така и във високите части на тропичния пояс.

По-разпространените опитомени родове от семейството Здравец са Блатен здравец (Geranium palustre), Бохемски здравец (Geranium bohemicum), Едростълбчест здравец (Geranium macrostyllum). Горските им братовчеди с висока популярност са: Гълъбов здравец, Блестящ здравец, Нежен здравец, Насеченолистен здравец и много други.

В България има повече от пет села, които носят името Здравец, вероятно заради широкото му разпространение и популярност сред всички поколения българи.




Бабини рецепти срещу високо кръвно

* Сутрин, обед и вечер хората с хипертония могат да приемат по една супена лъжица от следната смес: 500 грама чист пчелен мед, 100 грама ядки от орехи, 20 зелени листа от индрише, 20 зелени листа от обикновен здравец, 20 ядки от бадеми, 4 месести лимона, смлени заедно с корите. Към сместа се добавя 12 грама валерианова тинктура, 12 грама глогова тинктура, 1 супена лъжица канела на прах. След 10 минути се сипва запарка от агримония, акация, босилек, лавандула, мента, риган, хмел и жълта комунига (пo 50 грама от всяка билка).



Компрес от листа на здравец
Откъснете няколко зелени листенца от стаен здравец и ги сложете в ленено парцалче. Задължително в ленено, защото ленените влакна действат изтеглящо при гнойни абцеси. Бинтовайте парцалчето върху болното място, отгоре сложете вълнена кърпа или парче бархет и завържете с бинт. Листенцата периодично се сменят. Такива компреси се правят два пъти на ден. След процедурата не излизайте навън.
Компресът от листата на здравец добре помага при възпаление на ушите. Листата от здравец се слагат върху памук, поставят се върху болното място и се завързват с вълнена кърпа. С този компрес може да се спи цяла нощ.



ОТГЛЕЖДАЙТЕ В СТАИТЕ СИ ЗДРАВЕЦ, ТОЙ ЗАРЕЖДА С ПОЛОЖИТЕЛНА ЕНЕРГИЯ.





 
 




Тагове:   здраве,   безсъние,   диабет,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Здравецът...или още информация за него
27.09.2009 08:45
Прародината на здравеца е Южна Африка. Той е медоносно растение, съдържа и етерично масло, танини, каротин и витамин С. Наистина притежава лечебна сила и подобрява сърдечносъдовата система, улеснява дишането, укрепва нервната система.
За да сте по-енергични:
Вземета вана, в чиято гореща вода сте добавили пет капки есенция от здравец, мента и розмарин.
За хипертония:
студен извлек 2 чаени лъжички изсушена билка или ситно настъргано свежо коренище като се заливат с две чаши хладка вода/преварена предварително, престоява през нощта, но не по-малко от осем часа, прецежда се и се пие на малки глътки през целия ден.
Такъм извлек помага и при сърбеж по кожата като се правят компреси на засегнатите участъци.
Когато отивате на гости направете китка от отглеждания у дома ви здравец. Той ще предаде вашите пожелания за здраве, дълголетие и енергия и ще предизвика усмивка.
В народните песни здравецът е възпяван като очевидец на моминската красота. Здравецът е символ и на дълъг живот, също и на добро здраве. Хубаво е във всеки дом да се отглежда здравец. А и ухае хубаво. Неговият мирис е приятен.
цитирай
2. condor46 - Благодаря ти за допълнението!
27.09.2009 09:48
Здравецът не случайно е наречен у нас ЗДРАВЕЦ! И всеки български дом трябва да го има!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2468998
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS