Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2009 22:31 - ЦВЕТЯТА И ЦВЕТОВЕТЕ В НАШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ СПОРЕД АЮРВЕДА
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 3197 Коментари: 1 Гласове:
2



Как цветовете влияят на здравето

Цветовете изпускат вибрации(!?). За спалнята, столовата, за работния кабинет са подходящи строго определени цветове. За стимулиране на активната дейност също трябва да изберем подходящия за това цвят. Същото трябва да направим и ако страдаме от депресия или някакво сърдечно-съдово заболяване. Такова е поне мнението на тези, които вярват в алтернативните методи за съхраняване на здравето.

Във всички времена хората са смятали, че цветовете оказват определено влияние на тяхното здраве. Друидите, шаманите и жреците на инките са ги прилагали при лечението на някои заболявания. Китайската традиционна медицина, аюрведа, шумерската и юдейската медицина са използвали влиянието на цветове във всекидневието. Днес цветотерапията е един от популярните видове алтернативна медицина, който се основава на използването на конкретен цвят. Според психолозите цветовете все пак наистина оказват влияние на нашето настроение, а по този начин и върху здравето ни.

Според този подход, червеният цвят повишава активността и затова е особено полезен за флегматичните хора. Виолетовият точно обратното – засилва интровертността и затова не се препоръчва на затворените хора.

Страдащите от депресивни състояния пък се нуждаят от розовия цвят, защото той ги прави по-активни и жизнерадостни.
Синият цвят успокоява – той е благоприятен за тези, които страдат от силна възбуда, докато зеленият успокоява нервните и разтревожените и изпълва тялото ни с хармония.

Според психолозите, оранжевият цвят ни изпълва е енергия и увеличава апетита, а освен това той способства за усвояването на калция и е полезен за възстановяването на здравето. Жълтият цвят стимулира нервната и храносмилателната система и способства за развитието на логическото мислене.

Всичко това показва, че хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват червеното, защото то повишава кръвното налягане и възбужда нервната система. Твърде голямото количество червен цвят създава усещането за безпокойство и свиване в гърдите и може допълнително да напрегне човека, който вече се намира в мрачно настроение, а освен това може да провокира появата на мигрена, виене на свят или проблеми със зрението.

За сметка на това малките количества червено в предмет на изкуството, спектакъл или филм ни активизира.

По данните от друго изследване, жълтият цвят в стаята запазва нормалния пулс на човека, докато в синя стая пулсът се забавя, а в червена – се увеличава.

Може би всичко това е свързано с възприятието на подсъзнателно ниво, където червеното се асоциира с кръв и неосъзнато предизвиква раздразнение, зеленото напомня свежестта на гората, жълтото – светлината на слънцето, а синьото носи умиротворение от сутрешната зора, е едно от обясненията на психолозите.

Цветовете са в състояние да придадат невероятни сили или да потопят в отчаяние особено чувствителните хора. Те несъмнено оказват влияние на човека през целия му живот.

В Япония например отдават голямо значение на подбора на цветовете на дрехите, храната и жилището за поддържане на доброто здравословно състояние, пише The Epoch Times.

Все повече методики подчертават необходимостта от специален подход при избора на цветовe за оформянето на интериора на жилището. Така например се смята, че всекидневната и кухнята стават по-динамични, ако са в оранжеви тонове, а спалнята със син оттенък позволява на човека да се наспи по-добре.
 

image

 


Цветовете са още една от тайните на природата. Освен известните ни седем спектрални има и други, които човешките ни очи не са в състояние да видят поради своето несъвършенство. В белия слънчев лъч понякога можем да ги видим като небесна дъга или със специална апаратура при някои научни изследвания.

По някакъв тайнствен начин растенията акумулират и подбират от слънчевата светлина определена краска за своите цветя и плодове, които пък се ползват с различна цел от останалия животински свят и човека.

Доказано е опитно, че цветовете действат на човека не само физически, но и психически. При това всеки цвят има специфично въздействие, което се проявява винаги и адекватно върху всички организми. Дори когато те са слепи. От най-дълбока древност това действие е известно и успешно прилагано до наши дни като цветолечение.

Да изучаваш цветовете, това значи да изучаваш азбуката на живота. Защото цветът е съкровена част от нашето същество. Могъщо средство, инструмент, чрез който не само откриваме наличието на дисхармония в нашия организъм, но я и преодоляваме.

Цветът не е просто част от околната среда, а част от онази среда, в която човешкото тяло е еволюирало и се съдържа видимо и невидимо в него. Затова физическото ни тяло може да оцелее само в тесните граници на видимия спектър. Цветотерапевти и изследователи са работили векове, за да бъдат разбрани тези връзки и да бъде намерен начин тялото да се запази в състояние на хармония и равновесие като се използва цветът.

Любопитно е да се знае, например, че някои черти на характера имат постоянен цвят: гордите и амбициозни хора излъчват оранжево, страстните и влюбчиви натури – пурпурно, интелектуалците – жълто, духовните – тъмносиньо, лукавите и измамниците – сиво-зелено и т.н. В тялото ни съществува цял спектър от енергии и всеки орган притежава собствена цветова вибрация.

За да лекуваме даден орган или състояние с хромотерапия (лечение с цветове), добре е да знаем следното:

Най-добрият начин за лечение с цветни “душове” е сутрин да се започне с червения цвят, на обед с жълтия, а вечер със синия. На главата да се носи бяло, на врата – червено или синьо, на краката тъмни цветове.

Червеният цвят рядко се използва за лечение и трябва да се прилага изключително предпазливо при психични заболявания, отоци, немощ и невралгии. Полезен е обаче при всички възпалителни процеси, дребна шарка, кожна туберкулоза и възпаления на кожата, за изчистване на отрови, за хора, които лесно настиват, имат схванати мускули и слабо кръвообращение. За изтегляне на болка се прилага върху ходилата.

Който е със слаба вяра и неуверен в себе си, да си представя, че се изпълва със светлосиньо. Небесносиньото е универсалният лечител, безкористната любов, която преодолява всички препятствия. Ако някой усети чуждо енергийно присъствие или влияние, да се облива многократно със светлосиньо.

Синьото е стремеж към истината и побеждава страха. Не понася спорове и противодейства на грубостта. Помага да се приеме това, което не може да бъде променено (например, при безнадеждно болни), работи срещу стреса и тревогата. Полезно е при детски болести, нощно напикаване, слаби очи, намалява болките при ишиас и язва на стомаха, разширени вени, при инфекции на зъбите, ушите, гърлото и проблеми с говора. Прекрасно средство е за психози и маниаци.

С виолетовия цвят се извършва спасението на човечеството. Той носи силата, смирението, благостта. Използва се при сърдечни болести, ниско кръвно, функционални разстройства. Аметистовият цвят е духът на благодатта и има по-висока вибрация от виолетовия.

Лилавият трябва да се употребява пестеливо – продължителното му използване може да доведе до депресия и самоизолация, но може и да помогне да изявите лидерските си качества. Действа добре, когато е необходимо да бъде забавен сърдечният ритъм, при проблеми с главата, сътресения, разстроени нерви или слаба имунна система. Има благотворен ефект при проблеми със зачеването. Лавандулата е в този оздравителен цвят и работи върху центъра за болка в мозъка, затова може да замести болкоуспокояващите транквиланти и препарати, както и при зависимост от наркотици. Употребата му върху деца не се препоръчва, както и насочването му директно към лицето.

Оранжевото е един от трите магнетични цвята, които ни придържат към земята и реалния живот. С него са свързани интуицията и вътрешният инстинкт, с който управляваме съдбата си. Помага ни да се справяме с мъката, скръбта или загубата, премахва инхибиторите и психологическата парализа, страха ни да вървим напред. Изчиства слузта и възпаленията на лигавиците, помага при астма и бронхит, счупени кости и разтегнати сухожилия, депресия, изнасилване, развод или катастрофа. Балансира хормоналната дейност и при двата пола.

Жълтият цвят е великият елиминатор. На физическо ниво изчиства токсините, настройва и пречиства организма, преодолява констипацията (запека), която всъщност е вкопчване в миналото. На ментално ниво премахва отрицателните мисли, ниското самочувствие и синдрома “извинете, че дишам“. Действа добре на срамежливите и неуверените, на страхливите и депресираните. Като стимулатор на лимфната система помага при менструални и хормонални проблеми, климакс, целулит, регулиране на теглото и затруднения с паметта. Този най-ярък цвят от спектъра при всички нас трябва да заеме подобаващо място в живота ни – в облеклото, аксесоарите, мeбeлировката на дома, подбора на цветята и “слънчевите душове”.

Златното няма определени зони или органи в тялото, но ни зарежда с чувство за благополучие, бодрост и успех. То е изключително полезно за облекчаване на стари емоционални и физически болки, за успокояване на нервната система и тежки депресии със склонност към самоубийство, както и за всякакви храносмилателни проблеми и ставни болки, които се активизират нощем. То отстранява всичко, което не е част от нас. Можем да го носим като бижута, златисти дрехи и тъкани, да го пием като “златна вода“ или да го визуализираме като “златен дъжд”.

Зеленият цвят носи в себе си два основни цвята – синия и жълтия. Първият носи мъдрост, вторият прояснява, затова обединени те помагат да си спомняме важни неща от миналото, събития и обстоятелства, които хвърлят светлина върху нашите заболявания. Енергийно той се помества в сърцето, тимуса, раменете, гръдния кош и долната част на белите дробове и се счита за общ лечител, който може да се съчетае с всеки друг цвят. Негов приоритет е, че може да възстановява устойчивостта към всякакви злокачествени образувания, защото потиска прекалената активност. Зеленото действа добре на жлъчката и черния дроб, успокоява главоболието, контролира кръвното и премахва токсините. То действа и като приспивателно.

Комбинацията зелено-златно се използва при нервни тикове, заекване и остра невроза. Зелено-синьо пък е много добра комбинация при проблеми със сърцето, например, гръдна жаба.

Индигото се състои от тъмносиньо и тъмновиолетово и определено изважда на показ скритите ни страхове и разбулва основната причина за проблема. От целия спектър то най-добре се бори с болката, затова го наричат астрален антисептик, който може да унищожи всяка бактерия и да потиска развитието на новообразувания, тумори и всякакви бучки.

Областта на очите и носа е под влиянието на този цвят, затова действа лечебно при остри синузити, пердета, мигрени, лумбаго, ишиас, екземи, възпаления и високо кръвно. Отлично средство е срещу безсъние и повишена функция на тироидната жлеза, както и всякакви болки в гърба и гръбначния стълб. С индигото можем да се сбогуваме с редица придобити или наложени условности, да премахнем много емоционални окови и зависимости. Олицетворява силата на съзнанието.

Бялото е комбинация от всички цветове и съдържа равна част от всеки цвят. То е символ на мира, чистотата, единството и честността. То е духовният спасител и ни помага да преминем през трудностите на стресове и напрежения. Стихията му е да разбулва това, което не се вижда. В сравнение с другите цветове бялото излъчва най-малко топлина и да се опитваме да лекуваме само с него не е най-добрият начин. То действа хомеопатично, т.е. може да тонизира и засили всеки цвят или да ни обвие в лечебна бяла светлина когато сме пренапрегнати или апатични. Функционирането на ендокринната система като цяло се управлява от бялото, а чрез съдържанието му в очната ябълка могат да се правят прецизни диагнози.

Езикът на цветовете е средство за самопознание. Ако определен цвят ни привлича, това може да означава дълбока вътрешна необходимост от нещо, което вибрацията на този цвят притежава. Цветовете са индивидуални личности със свой собствен глас и ние се изказваме чрез тях, предпочитайки ги в интериора, облеклото, бижутата, украсите или цветята, които отглеждаме.

Цветята и цветовете са лечебно средство за много болести. Заедно със звуците и мантрите те са видове енергия и влияят, както вече видяхме по-горе, на нашето настроение и здраве. Различните страни и народи имат различни предпочитания и класификации в това отношение.

Аюрведа, например, класифицира три вида цветове: сатва, раджа и тамас. Към сатва се числят бялото, златистото, виолетовото и синьото. Те носят радост, хармония и доверие. Ако човек иска да излъчва духовен мир, да носи дрехи с цветовете на сатва и да присъстват в дома му. В бяло и златисто са одеждите на всички духовни лица.

Към раджа се отнасят ярките тонове на жълтото, оранжевото, червеното и лилавото. Те са толкова силни, че дълго не могат да се гледат. Ако човек има нужда от допълнителна енергия, добре е да носи раджа цветове.

Тамас цветовете са дълбоки, тъмни, тежки и затварящи. Това са черно, сиво и кафяво. Те са абсолютно неподходящи за хора депресирани, нервни, болни, които работят на изкуствено осветление или живеят в места с малко слънцегреене.

Ако казаното дотук е събудило интереса ви към познанието и самите себе си, използвайте съзнанието и тялото си като призма, за да откриете своя истински цвят. Той ще повлияе на вибрациите на бъдещето и ще преобърне живота ви към по-добро. Защото е могъща енергия и врата към всички сфери на живота във Вселената.
 

Аюрведически тест

Едно от предимствата на древната аюрведическа медицина е, че може да помогне за профилактика и ранно откриване на заболяванията. Обикновено, всички мислят, че болестта започва с появата на първите й симптоми, но според Аюрведа, това е последна фаза на проявлението й.

imageАюрведа е изначалната медицина, дадена ни от Данвантари (проявление на Бог Вишну). Тя съдържа методи за провеждане на профилактика, диагностика и лечение на различните видове болести, атакуващи грубото и фино материално тяло. Аюрведа е практична наука за живота, чиито принципи са универсални и приложими във всяка сфера на човешката дейност. Този поглед върху света дава възможност на търсещите духовна хармония, спокойствие и дълголетие да се докоснат до Божественото и Непреходното чрез един от Неговите аспекти - науката за тялото.

Тялото, според Аюрведа, е янтра (машина), която приютява душата в материалния свят. Душата, за разлика от тялото, има вечна природа. Тя сменя своята янтра живот след живот, както се сменя овехтяла дреха. Ако се грижим за тази янтра според божествените закони, тя може да ни помогне за постигането на вътрешно и външно равновесие по пътя към съвършенството.

Аюрведа ни дава разбиране за фините закони на природата (пракрити), които влияят върху нашето тяло и заобикалящата го среда. Елементите в природата, три-гуна (характеристиките на материята), три-доша (характеристиките на тялото) и карма (последиците от дейността) са обединени от Аюрведа в единна система.

Основа на материалното творение и на самото грубо и фино материално тяло са осемте отделени божествени енергии, под формата на материалните елементи - земя (бхумих), вода (апах), огън (анала), въздух (ваюх), етер (кхам), ум (манах), интелигентност (будхих) и лъжливо его (аханкарах), под чието въздействие, душата се отъждествява с материята.


Тест за определяне на индивидуалната конституция

(Ако желаете, може да изтеглите теста , да го попълните и да ми го изпратите по имейл, даден в дъното на страницата. Свалете теста от тук.)

Вата 1. Аз съм висок. / Нисък съм.
2. Слаб съм и трудно пълнея.
3. Имам суха, груба и тъмна кожа. Трудно изгарям на слънце.
4. Косата ми е тъмна, няма особен блясък, по-скоро е суха и тънка или много ситно къдрава.
5. Очите ми са тъмни, не са големи и особено изразителни.
6. Носът ми е гърбав или с преградка на върха.
7. Зъбите ми са изпъкнали, имат разстояние помежду си. Предните ми зъби са по-едри или не съвсем добре подредени. Имам слаби венци, които понякога кървят.
8. Ноктите ми са трошливи и с набраздена повърхност.
9. Пъпът ми е изпъкнал.
10. Имам бърза и лека походка.
11. Имам проблеми с храносмилането – повишен метеоризъм и склонност към констипация.
12. Говоря бързо и близките ми смятат, че съм много общителен и приказлив.
13. Действам бързо, без много да му мисля.
14. Аз съм енергичен, забравям да си почивам.
15. Лесно се изморявам.
16. Много лесно се паля за нови идеи.
17. Бързо навлизам в новите неща.
18. Трудно взимам решения и понякога се колебая.
19. Настроенията ми често се сменят и понякога реагирам емоционално, дори непредсказуемо.
20. Често съм притеснен и тревожен, дори и без особена причина. Понякога имам тенденция да преувеличавам проблемите.
21. Трудно ми е да помня физиономии, имена, телефони, както и да уча наизуст.
22. Често не мога лесно да заспя. Понякога не спя добре, сънувам много и често се будя.
23. Трудно мога да следвам какъвто и да е режим.
24. Студеното време е много трудно поносимо за мен. Краката и ръцете ми са винаги студени.
25. Чувствителен съм към течение и пътувания. Питта 1. Имам среден ръст и телосложение.
2. Кожата ми е чувствителна, мека, червеникава или жълтеникава. При горещо време не се чувствам много добре, лесно изгарям на слънце.
3. Косата ми е рижава, руса, мека, лесно се омазнява, рано посивява и олисява.
4. Очите ми са остри, проницателни, зелени, сиви или пъстри.
5. Носът и брадичката ми са остри.
6. Зъбите ми са средни, жълтеникави.
7. Имам меки и розови нокти.
8. Пъпът ми е плосък (равен).
9. Имам много добър апетит и бързо, добро храносмилане.
10. Изпитвам силна жажда.
11. Не мога да не ям.
12. Прям съм. Понякога имам хаплив език.
13. Имам остър ум и добри ораторски способности.
14. Смятам себе си за ефективна личност.
15. Точен съм и целеустремен.
16. Настойчив съм.
17. Хората ме считат за упорит. Имам силна воля и добри пробивни способности.
18. Понякога съм педантичен за някои неща, обичам реда и мога силно да се отдам на някоя идея.
19. Критичен съм към себе си и околните.
20. Въпреки че не винаги го показвам, лесно се нервирам.
21. Лесно изгубвам търпение, понякога имам уклон към агресивност.
22. Понякога съм склонен към избухливост и ревност.
23. Обичам зимните спортове и студените храни и напитки.
24. Склонен съм към образуване на бенки и лунички.
25. Лесно се изпотявам, склонен съм към възпаления и екземи. Капха 1. Имам тежко тяло и добре смазани стави.
2. Имам мека, бяла, бледа, хладна и по-плътна кожа.
3. Имам гъста, тъмна, вълниста, лъскава и здрава коса.
4. Имам големи, привлекателни, сини или ласкави тъмни очи с дълги и гъсти мигли.
5. Носът ми е объл (топчест) на върха.
6. Имам хубави, здрави и добре подредени бели зъби.
7. Пъпът ми е дълбок.
8. Имам нормално храносмилане, дори и когато пътувам.
9. Забравям да пия вода и течности.
10. Обичам люто.
11. Лесно напълнявам.
12. Мога да спазвам хранителни диети.
13. Имам бавна походка.
14. Действам бавно и методично, никога не бързам.
15. Аз съм много издръжлив и уравновесен.
16. Спокоен съм, устойчив, трудно се нервирам.
17. Понякога съм инертен.
18. Рядко съм превъзбуден.
19. Весел съм, добродушен, ласкав, незлоблив и незлопаметен.
20. Бавно усвоявам знанията, но усвоя ли ги, е за цял живот.
21. Имам дълбок сън.
22. Трудно ставам сутрин и имам нужда от повечко сън.
23. Мога да спестявам.
24. Обичам семейния уют.
25 Склонен съм към образуване на слуз, понякога съм вял, имам синузит,

©2007, 2008 Аюрведа БГ
Пишете ми!

imageimage image image image

 






Тагове:   цветотерапевти,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - помогнете
21.09.2010 12:32
имам дъщеря в 5 клас страхотно дете .наблюдавам че прави тикаве .прави гримаси повдига рамене .какво да правя каде да я заведа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476729
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS