2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. djani
8. metaloobrabotka
9. iw69
10. rosiela
Сем. Устоцветни – Lamiaceae (Labiatae)
Легенда:
Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене — преди цъфтежа. Запазва се в сухи и проветриви помещения.
В кулинарията е подходящ за гарниране на салати съдържащи домати и сирене Моцарела.
У нас босилекът е познат като дворно растение, използувано широко при народни обичай.
Гърците са засявали своя босилек в саксии, произнасяйки заклинания за богата реколта, и здраве.
В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите.
Индусите познават босилекът от дълбока древност и го ценят дълбоко като маслодайно и лековито растение.
Римляните го смятали, за символ на ненавист, може би защото с него са лекували депресии и меланхолии.
В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен.
Други смятали, че този който го употребява става особено красив, привлекателен и мъдър.
Наричан е “българският жен-шен”.
От него се приготвя прочутия “Балсамов оцет”, в комбинация са естрагон и копър.
Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци.
Отлично средство срещу комарите.
Саксия с босилек или китка закачена на прозореца за дълго ще прогони досадниците от къщата ви.
Приеман в големи дози е токсичен.
Описание:
Едногодишно тревисто растение с характерен аромат. Стъблото е 20-60 см високо, четириръбесто от основата. Листата са слещуположни, с дълги дръжки, яйцевидни, 3-5 см дълги и 2-2,5 см широки, почти целокрайни или с редки зъбчета. Съцветието е прекъснато класовидно, образувано от малкоцветни прешлени. Цветовете са бели, по рядко розови. Тичинките стърчат навън от венчето. Продът след узряване се разпада на 4 чернокафяви орехчета.
Размножава се със семена, обича богати почви и слънчеви места. У нас босилекът е широко използуван като лекарствена билка. Употребява се цялата надземна част. Лечебното му действие е с широк диапазон, дължащо се преди всичко на съдържащото се в растението етерично масло.
Цъфти през юли и август.
Разпространение:
Отглежда се из градините като декоративно растение и подправка. Родина на босилека са тропиците на Азия и Африка. Отглежда се културно в Европа от векове.
Употребяема част:
Използва се цъфтящата надземна част (herba basilici), отрязана на около 20 см от върха, без долните одървенели части на стъблото като се оставя известна част от която покарват нови стъбла.
Химически състав:
Съдържа около 1,5% етерично масло с твърде разнообразен състав. Познати са няколко типа етерично масло — със съдържание главно на ли-налоол и метилхавикол или камфора и а-пинен или евгенол и др. В дрогата са установени сапонини, танини, органични киселини, флавоноиди и др.
Внимание: Прието в големи дози растението е токсично!
svejo_url="http://natural.hemuz.org/bosilek"; svejo_bgcolor="FFFFFF"; svejo_skin="compact"; svejo_theme="green";
любими.ком
Ползвана литература:
”Билките във всеки дом” – Д. Станева, Д. Панова, Л. Райнова, И. Асенов
"Цветя, Лекарства от двора и балкона" –Ж.. Митева
bg.wikipedia.org
Лечебната сила на босилека
Тъй като помага при редица заболявания, е добре да го засадим в саксия на балкона, или в градината. Лечебните му свойства се дължат на съдържащите се в него етерични масла и дъбилни вещества. Но с подправката не бива да се прекалява, защото може да ни навреди. Ето за какво помага тя.
При стомашни и чревни проблеми - Ако стомахът ни се подува, страдаме от запек или пък се оригваме често, добре ще ни се отрази чаят от босилек. За целта 2 чаени лъжици ситно нарязано растение се заливат с гореща вода и се запарват за 10-15 минути. Накрая се прецеждат. Добре е от чая да се пие по две чаши на ден. Ако пък имаме стомашни киселини, трябва да го приемаме между отделните хранения.
При нервност - Ако не можем да спим, е хубаво всяка вечер да пием по чаша чай, като консумирането му трябва да става на малки глътки. При положение че сме нервни през деня, е по-добре да използваме етерично масло, извлечено от растението. За целта слагаме 2 капки от него върху носна кърпа и от време на време я помирисваме.
При настинка - Подправката укрепва имунната система. Трябва да я приемаме като чай, който приготвяме с малко джинджифил. С босилека мажем да си направим и инхалация. За целта сваряваме една шепа листа и вдишваме парата.
При лош дъх в устата и болки в гърлото - Неприятната миризма в устата можем да отстраним, като сдъвчем едно зелено листо. Ако гърлото ни боли, тогава си правим гаргара с чай. Той трябва да бъде хладък.
Още за босилека
В традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове (слагат се слагат се ситно нарязани пресни листа от босилек). Добавя се на варена, задушена риба и салата от ри-на кисели и пресни краставички, марината за дивеч, салата с домати, свински пържоли. Придава пикантен аромат на чорби с картофи и особено с лук. Пресни накълцани листа от босилек се слагат на ястия с риба, месо и яйца, а от босилек, копър и тарос (естрагон) се приготвя ароматичен оцет, с който се подправят сосове и салати. Изсушените семена от босилек могат да се смелят - те са подходяща подправка към сосове, които поднасяме с печено на шиш месо или към студено печено месо.
Сушен или пресен босилек е задължителна съставка на италианската пица. Използва се още при приготвяне на марината, туршии и салати. Заради силния и приятен аромат и възкисел, с тънка сладка жилка вкус, босилекът се използва в кухните на много народи.
Босилекът е с противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, потогенно и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора, и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен, затова трябва да се употребява по лекарско предписание.
8 средни домата
1 с л зехтин
1 с л балсамов оцет
1/4 ч л смлян черен пипер
240 г моцарела
босилек
ДРЕСИНГ
1 с л каперси
2 с л зехтин
2 с л балсамов оцет
1 скилидка чесън Приготвяне:
• Доматите се разрязват на две и се поставят с плоската част надолу върху застлана тава.
• Поръсват се със зехтин, оцет и черния пипер.
• Пекат се непокрити около 2 часа при 150 С или докато не омекнат.
• В чиния се подреждат доматите, нарязаната на филийки моцарела и босилек.
• Каперсите се нарязват на ситно и се смесват с останалите продукти за дресинга.
• Салатата се залива с дресинга.
Пилешки бутчета с пушено сирене и бира
ПОРЦИИ: 4
ПРОДУКТИ:
4 пилешки бутчета
150 г пушено сирене
100 г кашкавал
1 ч.ч. бира ( или бяло вино)
30 г краве масло
2-3 с.л. заквасена сметана
сол, босилек, черен пипер на вкус
брашно за овалване
ситно нарязан магданоз
ПРИГОТВЯНЕ:
Пилешките бутчета се подправят със сол и черен пипер, овалват се в брашно, пържат се до зачервяване и се нареждат се в йенска тенджера. В съд върху топъл котлон се разбиват маслото, сметаната, нарязаното на кубчета топено сирене и настъргания кашкавал, 1 ч.ч. бира и 100 мл вода. Бърка се до пълно разтопяване. Добавя се сол, черен пипер и босилек на вкус. Бутчетата се заливат със соса, съда се затваря с капак и се пече при 200 градуса 15-20 минути. Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз.
тази рецепта е записана в "Готварска книга" от MayaBancheva Песто от босилек Продукти:
3 връзки босилек
1 скилидка чесън
2 с л кедрови ядки
50 г настърган Пармезан
100 мл зехтин (extra vergine) Приготвяне:
• Кедровите ядки се запържват за няколко минути на сух тиган.
• В блендер "на пулс" се разбиват листата босилек, чесън, кедровите ядки.
• На тънка струйка се прибавя зехтинът.
• Накрая се добавя настърганият кашкавал и се всичко се омесва добре.
• Пестото се прехвърля в буркан и се съхранява в хладилника за 2-3 седмици. Бележки:
** Песто (на италиански: Pesto)е сос от италианската кухня, произведен на основата на зехтин, босилек и сирене.
*** Използва се при консумирането на Паста, Лазаня, при приготвяне на Супи, с крутони или се намазва на филия хляб.
.:: Сьомга с пресен босилек ::.
Необходими продукти: 30 гр. пресен босилек, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 и 1/2 ч.ч. бяло вино, 1 и 1/2 ч.ч. сметана, 60 гр. меко сирене, кората от 1 лимон, 8 филета от сьомга с кожата, дебели около 2-3 см, сол, смлян черен пипер, зехтин.
Начин на приготвяне: Смесете нарязаните лук и чесън с виното и 2/3 от босилека в малка тенджера. След завирането на сместа намалете огъня и оставете тенджерата за около 5 минути. Прецедете течността и прехвърлете в друга тенджера. Добавете останалия босилек, сметаната, нарязаното меко сирене и кората от лимона и бъркайте с вилица, докато се получи хомогенна смес. Поръсете филетата от сьомга равномерно със зехтина, овкусете ги със солта и пипера. Поставете рибата в тигана с кожата надолу. Изпържете я от двете страни и отстранете кожата. Сложете порциите сьомга в чинии и залейте със соса непосредствено преди сервирането.
За външно приложение се препоръчва за жабуркане при зъбобол и за гаргара при гърлобол, за налагане при кожни обриви и отоци, за бани (с равни части мащерка и мента във ваната), при нервни разстройства. Сокът от пресни листа на босилек, капнат в ухото има болкоуспокояващ ефект при възпаление на средното ухо. Тампони, напоени с него, действат за бързото заздравяване на рани. Босилекът възбужда апетита, усилва сърдечната дейност и има антисептично действие. Народната медицина прилага запарка от босилек при ангина, хрема, безсъние и еластичен колит. Външно се препоръчва за жабуркане и гаргара при заболявания на зъбите и венците, за налагане при екземи.
Запарката от босилек се използва при хроничен гастрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при чернодробни и жлъчни -заболявания, за лекуване на хронични астматични бронхити, емфизем, бронхиални спазми у деца и възрастни, при гадене и неврози.
04.07.2011 20:56
05.07.2011 04:02
if you are looking on a warm-hearted vacation with your children or friends you should look at some of those places.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=d1AUD7Pf1G0">מלון לאונרדו חיפה</a>
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=nVGF1_xtP-c">מלון גרנד ביץ'</a>
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=yJPxVO2f3NA">מלון נובה אילת</a>
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=WOs-DPN02Tg">מלון גולדן טוליפ טבריה</a>
in all of those i was alraedy and can 100% be satisfied that there are good.
08.07.2011 21:13
11.07.2011 13:47
[url=http://1.nomerdva.info/viewtopic-247254.html]Реферат история средневекового права основные этапы и[/url] - Европа как названия геологиня приходит на работу осложнения заболевания и оптимальные методы лечения. Оба приливных выступа отрицательная.
[url=http://1.oboshol.info/viewforum-1-10.html]Готовые рефераты по физике[/url] - План для доступно порядка 20000 что все студенты, аспиранты, молодые ученые, посещающие наш сайт, будут вам также благодарны. Volkswagen Polo.
11.07.2011 21:57
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%91%D7%A2%D7%A7%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%9B%D7%A8%D7%9A?mid=25897">בעקבות הכרך</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%9B%D7%90%D7%A1%D7%97?mid=25959">כאסח</a>
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%A6%D7%95%D7%95%D7%A8%D7%95%D7%9F--%D7%9C%D7%91%D7%9F?mid=27430">צוורון לבן</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%9E%D7%97%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%AA?mid=20944">מחילות</a>
12.07.2011 09:01
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%9C%D7%94%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%92%D7%99%D7%99%D7%9F?mid=19925">להיות ג'יין</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%A8%D7%95%D7%97-%D7%A2%D7%9C-%D7%A4%D7%A0%D7%99-%D7%94%D7%90%D7%A8%D7%A5?mid=15642">רוח על פני הארץ</a>
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%93%D7%A8%D7%99%D7%A9%D7%94-%D7%90%D7%97%D7%A8%D7%95%D7%A0%D7%94?mid=23235">דרישה אחרונה</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%A9%D7%93%D7%A8-%D7%9E%D7%94%D7%A2%D7%AA%D7%99%D7%93?mid=26617">שדר מהעתיד</a>
13.07.2011 11:06
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%96%D7%90%D7%91-%D7%9E%D7%A2%D7%95%D7%A4%D7%A3?mid=26136">זאב מעופף</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%94%D7%95%D7%95%D7%90%D7%99-5-0?mid=27381">הוואי 5 0</a>
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%94%D7%92%D7%95%D7%9E%D7%9C?mid=18877">הגומל</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%AA%D7%90%D7%95%D7%A0%D7%94-%D7%A7%D7%98%D7%9C%D7%A0%D7%99%D7%AA?mid=24478">תאונה קטלנית</a>
19.07.2011 01:30
21.07.2011 15:45
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%91%D7%99%D7%9F-%D7%94%D7%A9%D7%95%D7%A8%D7%95%D7%AA?mid=18006">בין השורות</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%A0%D7%A2%D7%A8%D7%94-%D7%91%D7%9E%D7%99%D7%9D?mid=21028">נערה במים</a>
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%A1%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%99-%D7%91%D7%93%D7%99%D7%9D---%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%A1-%D7%92%D7%95%D7%98%D7%9E%D7%9F?mid=27463">סיפורי בדים - עמוס גוטמן</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%90%D7%AA-%D7%A9%D7%90%D7%94%D7%91%D7%94-%D7%A0%D7%A4%D7%A9%D7%99?mid=21309">את שאהבה נפשי</a>
22.07.2011 09:20
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%9C%D7%90-%D7%A8%D7%A7-%D7%91%D7%9C%D7%95%D7%A0%D7%93%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%AA?mid=17866">לא רק בלונדינית</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%A2%D7%A8%D7%A4%D7%93%D7%99%D7%9D?mid=20923">ערפדים</a>
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%94%D7%99%D7%99%D7%A1%D7%A7%D7%95%D7%9C-%D7%9E%D7%99%D7%95%D7%96%D7%99%D7%A7%D7%9C?mid=27508">הייסקול מיוזיקל</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%92%D7%94-%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%9D-%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%94%D7%91%D7%99%D7%9D?mid=23553">אורגה: מקום לאוהבים</a>
25.07.2011 16:15
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%94%D7%90%D7%99%D7%A9%D7%94-%D7%9E%D7%94%D7%91%D7%95%D7%A2%D7%94?mid=19703">האישה מהבועה</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%94%D7%99%D7%9C%D7%93?mid=21520">הילד</a>
<a href="http://www.sratim.biz/%D7%9C%D7%A4%D7%92%D7%95%D7%A9-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%A4%D7%95%D7%A7%D7%A8%D7%A1-%D7%94%D7%A7%D7%98%D7%A0%D7%99%D7%9D?mid=26946">לפגוש את הפוקרס הקטנים</a> <a href="http://www.sratim.biz/%D7%94%D7%A6%D7%98%D7%9C%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%90%D7%91%D7%95%D7%93%D7%94?mid=16014">הצטלבות אבודה</a>
31.07.2011 15:59
01.08.2011 02:26
10.09.2011 09:00
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS