Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 11:33 - МАСЛИНИТЕ - СИМВОЛ НА МИРА, НЕЗАМЕНИМА ХРАНА И ЛЕСНО ДОСТЪПНО ПРИРОДНО ЛЕКАРСТВО
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 3548 Коментари: 0 Гласове:
5





Не е известно със сигурност кой е ботаническият предшественик на съвременната маслина, но се вярва, че това е диворастящият Oleaster olea sylvestris в Северна Африка, Португалия, Южна Франция, Италия и районите около Черно и Каспийско море. Някои ботаници смятат, че маслината произхожда от дърво, което е покривало пустинята Сахара преди ледниковия период.

Къде и как се отглеждат маслините?

Маслината се нуждае от определен климат - горещ през лятото, мека зима и много, много слънце. Подходящи места за отглеждане на маслини са Средиземноморието, както и щатите Тексас, Аризона и Калифорния в Америка. Маслиновите дървета могат да растат и в бедна почва. Но температури под 15° са пагубни. Тя е вечнозелено дърво със сиво-зелени листа, малки бели ароматни цветове през пролетта, които произвеждат голямо количество прашец.

Младото маслиново дърво има гладка сива кора, която с годините става все по-грапава. Съществуват и хилядогодишни дървета. За да оцелее при горещия и сух климат, маслиновото дърво има малки листа със защитно покритие. Клоните са тънки, но гъсто разположени. С цел да дава повече плод, дървото се подкастря добре. Плодовете узряват през есента и зимата. При увеличаване на съдържанието на мазнини, последните променят цвета си от зелено към виолетово, почти черно.

Видове маслини
  • Испански зелени маслини, пълнени с бадеми - Идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара или печено пиле. Бадемите им придават неповторим вкус;

  • Зелени испански, пълнени с аншоа - С тях се овкусяват  пилешкото ризото, рибата или паелята;

  • Гръцка натурална, пълнена с Пименто - Тези "олимпийски маслини" се отглеждат от векове в Гърция и се пълнят с червени чушки (Пименто), които им придават сладък вкус. Поднасят се с охладено бяло вино. За приготвяне към  хапки и пица;

  • Испански пълнени маслини - сортът Мандзила е много популярен като мезе за студени напитки. Пълнят се  с бадеми, каперси, лешници и лук;

  • Испански черни маслини - имат наситен вкус. Сами по себе си са деликатес. Вървят добре с изстудено бяло вино,  козе сирене и препечена багета;

  • Гръцки маслини "Каламата" - тези маслини растат в Южна Гърция, в едноименния регион. Познават се по наситения пурпурен цвят и формата на бадем. Използват се при приготвянето на традиционната гръцка салата. Когато са с костилките, придават на готвеното непофторим вкус.

Хранителен състав на маслините

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт

вода в %

ккал

белт. /гр

мазн. /гр

смилаеми въгл. /гр

фитостероли./мг

захари/гр

 фибри/гр

Зелени мариновани
маслини

75%

145

1

15.3

0.8

-

0.5

3.3

Зрели консервирани маслини "Jumbo"и "Super Colossal"

84%

81

1

6.9

3.1

-

0

2.5

Зрели консервирани маслини "Small"и "Extra Large"

80%

115

0.8

10.7

3.1

-

0

3.2

Здравословни ползи

Маслината е не само вкусна храна, но и представлява важен източник на полезни съставки. Като допълнение на самата маслина маслиненото масло (зехтинът) също е важен хранителен източник.

  • Ползи за сърдечното и артериално здраве - по-голямата част от мастните киселини в маслините и зехтинът са мононенаситени. Мононенаситените мастни киселини не съдържат холестерол и при това положение зехтинът не повишава нивото му, напротив - поддържа го под контрол. Зехтинът също така съдържа линолеевата киселина омега-6 (EFA: основна мастна киселина), която е крайно необходима за човешкото тяло.

  • Предпазване от рак - Консумацията на големи количества мононенаситени мазнини са носител на по-малък риск от формиране на рак на гърдата. б-ситостеролът - мазнина, която се намира в растителните масла като зехтина - помага в предотвратяване формирането на ракови клетки в простатата, укрепва вътрешната комуникационна система на клетката.

  • Предпазване от артрит - хората, които консумират големи количества зехтин и готвят зеленчуци, са носители на по-малък риск от ревматичен артрит.

  • Подпомагат костното развитие  - Витамините E, A, D и K, които съдържа зехтинът, са особено важни от гледна точка на подпомагането на костното развитие на възрастните и децата и на укрепването на костите чрез фиксиране на калция. Също така се препоръчва на възрастните, тъй като е лесно смилаем и посредством минералите си подпомага използването на витамините в тялото. Предотвратява загубата на калций като стимулира минерализацията на костите.

  • Намаляване на кръвното налягане - зехтинът има полезното въздействие върху високото кръвно налягане. Освен това от листата на маслиновото дърво се изработват и лекарства за намаляването му.

  • Ползи за вътрешните органи - независимо дали се консумира топлъл или студен, зехтинът предпазва стомаха от заболявания като гастрит и язви, като намалява количеството на стомашните киселини. В допълнение на това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние. Той регулира секретирането на жлъчния мехур и намалява риска от образуването на жлъчен камък. Благодарение на хлорида, който съдържа, подпомага функционирането на черния дроб и по този начин помага на тялото да отдели отпадъчните продукти.

  • Принос в развитието на децата - благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящи деца. Недостигът на линолеева киселина води до появата на забавяне в развитието по време на най-ранното детство и до множество кожни заболявания.

  • Mаслините съдържат нисък процент въглехидрати, което ги нарежда сред т.нар. "свободни храни", т.е. храни, които практически нямат влияние върху инсулина.

Маслините в кухнята

Маслините вървят добре с постни бели риби, с извара, моцарела, бели твърди сирена и кашкавал. Зехтинът е добър в комбинация с риба, яйца, извара и нискомаслени сирена.

Как да съхраним маслините?
  • в зехтин;

  • в солена вода;

  • в зехтина се слагат и подправки - розмарин, мащерка, салвия и други;

  • Вакумирани марина могат да се съхраняват до една година.

 

 

Задушено телешко с маслини (Егейска кухня)

1.Почистете маслините от костилките
2.Нарежете сланината на малки кубчета
3.Измийте месото и с остър нож направете малки прорези
4.Мушнете в тях по една черна маслина и кубче сланина
5.В отделен сьд разтопете маслото сьс зехтина
6.Сложете месото да се изпьржи до червено от всички страни
7.Прибавете лука, нарязан на филийки, и целите скилидки чесьн
8.Намажете месото с коняка и го запалете с клечка кибрит, за да се ‘опьрли’
9.След това прибавете нарязаните на дребно домати, зелените маслини и подправките (магданоз и мащерка)
10.Наръсете сьс сол и черен пипер
11.Залейте с бульона
12.Щом заври, оставете месото на слаб огьн, докато омекне
13.След като изстине, го нарежете на парченца
14.Наредете ги в плоска чиния и залейте сьс соса от ястието
15.Можете да го сервирате върху сварен ориз.

(www.bgkulinar.bg)

 

Пържоли с маслини

 


image

 

Необходими продукти

600 гр. св. месо
1 ч.ч. доматен сок
300 гр. зелени маслини без костилки
1ч.ч. бяло вино
Олио
Чурбица
Черен пипер
Сол

Начин на приготвяне

Свинското месо се нарязва на тънки пържоли и се начуква. Натрива се с подправките - сол, черен пипер и чубрица.
Намазнява се тава и половината пържоли се редят в нея. Заливат се с половината от доматеният сок и се поръсват с половината от маслините, предварително наситнени.
Върху тях се редят останалите пържоли. Отново се заливат с доматен сос, малко олио и бялото вино. Нареждат се останалите маслини и пържолите се пекат в умерена фурна до пълна готовност.
Поднасят се топли с гарнитура по избор.

(http://sgotvi.com)

Свинско филе със синьо сирене и маслини

Комбинацията от синьо сирене и маслини е невероятна.

image



За 2 порции

Продукти:

  • 600 г  свинско филе

  • 1 глава кромид

  • 200 г маслини без костилките

  • 130 г синьо сирене

  • 1/2 малка кофичка заквасена сметана

  •  30 г масло

  • 2  с. л. олио

  • 75мл бяло вино

  • черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото и маслото до златисто, подправя се с черен пипер.

  2. Прибавя се месото, залива се с вода и ястието се захлупва с капак и се оставя да къкри на умерен котлон за половин час.

  3. Когато месото се свари, се изважда с решетеста лъжица. На негово място се поставят маслините и намачканото с вилица синьо сирене. Добавя се сметаната и се разбърква.

  4. Оставя се още 5-10 минути на тих огън.

  5. Месото се поднася, нарязано на филийки и полято със соса.

     


 

(http://recepti.rozali.com)


 

ЗЕХТИНЪТ - ВЪЛШЕБНОТО МАСЛО човекът е това, което яде

Размер на шрифта: image image
Статията е видяна 7285 пъти

Хimageипократ, Гален, Плиний и другите древни лечители отбелязвали необикновените целебни свойства на зехтина като го наричали вълшебен. Многобройните съвременни изследвания потвърдиха полезните качества на зехтина. Сега този чист натурален продукт широко се използва в качеството си на оздравително и хранително средство.

Известно е, че именно заради целебните си свойства зехтинът влиза в състава на 473 медикамента, въведени в регистъра на Гален. В миналото зехтинът е бил смятан за най-доброто средство за масаж. Но първите истински научни работи, свързани със зехтина, започнали през 1889 г. във Франция. В тях се казвало, че зехтинът намалява отделянето на киселина в стомаха.

Половин век по-късно, през 1938 г., в друг научен трактат се съобщава за способността на зехтина да пречиства жлъчния мехур. Докторите препоръчвали да се започне с прием на зехтин в малки дози — от една капка до половин кафена лъжичка, като дозата постепенно се увеличава до 1–2 супени лъжици и даже до цяла чаша. През 60-е години на миналия век в справочниците по фармакология зехтинът се е споменавал в качеството си на жлъчогонно средство.

Всички тези, както и други целебни свойства на зехтина, са обусловени от неговия състав, който е непостоянен. Той зависи от вида на използваните маслини, от годината на реколтата, от региона, където са расли маслините и от начина на отделяне на маслото. Неговите качества се изменят от година на година като само химическата структура е неизменна.

Зехтинът е богат на полиненаситени мастни киселини и като особеност— редки мононенаситени есенциални мастни киселини.

Но не само тези киселини придават на зехтина целебна сила. Важна роля играят съдържащите се в зехтина неосапунени липиди. В извлечените от семената масла (слънчогледово, царевично, рапично), които се предлагат на пазара в рафиниран вид, няма неосапунени липиди, което води до загуба на по-голямата част от целебните компоненти на тези масла. imageПри зехтина се запазва неосапунена фракция, която съдържа следните елементи:

• стероли, които блокират поглъщането на хранителния холестерол от червата;

• токофероли, които имат свойствата на антиоксиданти;

• терпени, способстващи за секрецията на жлъчни киселини;

• каротин, който също има свойствата на антиоксидантите;

• фосфолипиди — главните компоненти на клетъчните мембрани, в частност мембраните на невроните;

• естрони — естрогенни хормони;

• витамин А, известен като антиоксидант;

• калциферол (витамин D), който усилва резорбцията на калция в червата;

• флавоноиди, които участват в окислително-възстановителните реакции на организма;

• хлорофил, който придава на маслото красивия му зелен цвят и стимулира растежа на клетките, в частност еритроцитите и левкоцитите.

Установено е, че зехтинът дава добър оздравителен ефект при лечение и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. С негова помощ може значително да се намали нивото на «лошия» и да се увеличи «добрият» холестерол, да се намали интензитета на свободнорадикалното окисляване, да се нормализира артериалното налягане, да се увеличи еластичността на артериалните стени и да се намали рискът от образуване на тромбози.

Зехтинът забавя протичането на процесите на стареене в организма. Експериментите показват, че мишки, които са хранени със зехтин, са живели по-дълго от тези, които са хранени със слънчогледово или царевично масло. Същото се наблюдава и при хората: на Крит, където местните жители употребяват предимно зехтин, продължителността на живот е една от най-високите в света.

Американски учени доказали, че ако се пие по една супена лъжица зехтин на ден, като едовременно се намали употребата на други мазнини, рискът от рак на гърдата ще спадне с 45%. Изследванията са правени в продължение на 4 години. В тях са взели участие повече от 60 хиляди жени на възраст от 40 до 76 години.

Интересни резултати били получени и от гръцки учени. Те успели да установят, че при употреба на 3 супени лъжици зехтин дневно, рискът от заболяване от ревматичен артрит намалява 2,5 пъти.


По - старинни рецепти

Народната медицина препоръчва използването на зехтина при следните здравословни проблеми:

• За да се намали напрежението в долните крайници трябва да се смесят равни дози зехтин и лимонов сок и сместа внимателно да се втрие в стъпалата.
• Като слабително – на празен стомах се пие 1 с.л. зехтин с чаша вода.
• За профилактика на гъбичкови инфекции (микози) се прави местен загревающ компрес с маслинови листа.
• За профилактика на хипертония - 20 сухи или свежи маслинени листа се варят в 300 мл вода 15 минути, прецежда се и се пие горещо – 1 чашка сутрин на гладно и една чашка преди лягане.
• За спадане на температурата и при пристъпи на гликемия при болните от захарен диабет се препоръчва да се използва отвара или настойка от маслинени листа.
• За да не страдате от махмурлук, преди да участвате в предполагаем купон с много пиене, изпийте 1 с.л. зехтин. Това ще забави процеса на проникване на алкохола в кръвта и ще облекчи храносмилането.


На стража за красотата

Зехтинът отдавна е смятан за изпитано козметично средство.
За да имате нежна кожа, преди да вземете вана или по време на тази процедура, втрийте в кожата зехтин с предварително добавени няколко капки лавандулово масло.

1–2 пъти седмично правете следната маска: смесете една супена лъжица глина с малко вода и добавете 1 с.л. зехтин. Получената смес се нанася на лицето и се оставя за 15 мин. След което лицето се изплаква с топла вода.

Маска от авокадо: смесете меката част на авокадо и 1 с.л. зехтин. Маската се нанася на лицето и се оставя за 15 мин.

Против образуване на бръчки: два пъти седмично се прави масаж с малко зехтин с няколко капки лимонов сок.

Против напукване на устните: преди да излезете на студа, нанесете на устните няколко капки зехтин.

Препоръчва се всеки ден, 30 мин. Преди закуска, да се пие на гладно по 1 с.л. зехтин. Тази проста процедура подобрява храносмилането, предпазва от запек и рак на дебелото черво.


Някои хитринки за домакинята

Зеленчуковите салати придобиват по-особен вкус и аромат, ако използвате за подправка зехтин. Зехтинът образува чудесни съчетания с босилек, копър, мента, розмарин, тарос, лимонов сок, лук и чесън.

Макаронените изделия, сварени във вода с добавена 1 с.л. зехтин, се приготвят много лесно и вкусно като ги полеете с още малко зехтин, добавите босилек и сирене пармезан.

Използвайте зехтин когато слягате в тигана месо или дивеч.

Преди да сложите рибата във фурната или на грила, намажете я със зехтин. Избягвайте пърженето, а ако пържите – използвайте зехтин. След като изпържите рибата, увийте я в домакинска хартия която да попие излишната мазнина.

Напръскайте варения ориз с няколко капки зехтин. Когато правите ризото, може леко да запържите ориза в зехтин.

Когато приготвяте сладкиши (кифлички, кексове, баници), можете да замените кравето масло със зехтин. То чудесно щес е съчетае с останалите съставки на печивото.
 

(http://www.chudesa.net)






Тагове:   маслини,


Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476265
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS