Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2009 22:31 - КОПРИВАТА - ХРАНА И ЛЕКАРСТВО
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 11267 Коментари: 0 Гласове:
3




Коприва (Urtica) е отдел покритосеменни растения от семейство Копривови (Urticaceae). Той включва между 30 и 45 вида, главно многогодишни тревисти растения. Най-известният представител на рода е обикновената коприва (Urtica dioica), разпространена в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка.

Копривата е покрита с тънки власинки, които при допир отделят парлив сок.

Коприва
image
Обикновена коприва (Urtica dioica)
Научна класификация
царство: Растения Plantae
отдел: Покритосеменни Magnoliophyta
клас: Двусемеделни Magnoliopsida
разред:   Rosales
семейство: Копривови Urticaceae
род: Коприва Urtica



Копривата - билка, храна и лекарство

След зимата копривата е първият пресен зеленчук на трапезата ни. В ранна пролет, когато "ни нападне" пролетната умора, я споменаваме като спасител. Виждаме полезното растение да се показва с крехките си зелени листа като предвестник на пролетта в "женския месец" март.
Едва ли има човек, който да не познава това многогодишно тревисто растение, но не всеки знае неговите лечебни свойства и с лека ръка подценяват копривата, заради парливите й власинки, с които я е дарила природата, за да пари и за да не бъде изяждана от животните.
Като храна и лечебно средство копривата е позната на почти всички древни и съвременни народи. Въпреки че хората я проклинат, заради парещата й природа, тя е безценна както като храна, така и като лечебна билка. Копривата е едно от растенията, което е най-богато на хранителни соли.
Не е забравена и до днес традицията в ранна пролет, когато копривата се употребява за храна, всички жители от селото да си вкусват от нея за здраве. Не напразно народът я тачи толкова много.
Копривата е едно от леснодостъпните лекарствени растения. Тя е добро средство срещу пролетна умора, заради съдържащия се в нея витамин "C", както и срещу анемия, защото подобрява обмяната на веществата.
На мнозина е известно, че копривата като билково растение притежава много полезни за човека хранителни и лечебни свойства с общоукрепващо действие.
Като билка тя е незаменимо средство срещу заболявания на нервната система.
Отварата от коприва подсилва дейността на сърдечния мускул. Изпитах лично това лечебно действие и имах значително подобрение след прекаран инфаркт.
Отварата от коприва повишава и отделянето на пикочна киселина, помага при жълтеница, чернодробни и жлъчни заболявания. Тя премахва и пърхута, след изплакване на косата.
Минералите желязо, натрий и фосфор се съдържат в копривата в много по-голямо количество, отколкото в спанака и киселеца.
Копривата е позната и с лечението на ревматизъм, посредством жуленето на болните места с пресните й листа.
Тя се препоръчва за ежедневна храна на родилките за увеличаване на кърмата и спомага за поникването на зъби при кърмачетата. Ако в ежедневието си човек по-често употребява копривата за храна, много болести на стомаха, червата, костната система и нервите биха изчезнали.
От коприва могат да се приготвят различни вкусни ястия, а в други ястия тя може да се слага като подправка, вместо червен пипер.
Накрая ви предлагам една рецепта против диабет:

Две супени лъжици семе от коприва се поставят в кофичка кисело мляко, сместа се разбърква  много добре и се изяжда на три пъти в течение на деня. За по-голям и бърз ефект, добре е семето да бъде счукано.

Димитър БОТУШЕВ

 

Рецепти с коприва: Избрани кулинарни рецепти с коприва

Кюфтета от коприва

Тя е непретенциозно растение, разпространено навсякъде у нас. За храна се употребяват зелените копривени връхчета и току-що развилите се листа. Ако приемем факта, че кулинарната обработка на билката е, образно казано, парещо занимание, с растението можем да приготвяме вкусни и изключително полезни ястия. Биохимичният състав на копривата е твърде богат. В сто грама пресни листа се съдържат близо 84 г вода, 2 г белтъчини, 3 г захари и 5 г разтворими вещества. При това белтъчините на копривата съдържат много незаменими аминокиселини. Зелените й листа са извънредно богати на витамини, минерални соли, органични, киселини, ферменти, хлорофил и багрени вещества. В сто грама листа са установени близо 90 мг витамин С и 8 мг провитамин А (каротин). Освен това има витамини от групата В, витамин Д и Е. Съдържа и значителни количества фолиева и пантотенова киселина, както и витамин К. Чрез ястия с коприва можем да си доставим още калиеви и калциеви соли. Приема се, че копривата е една от най-богатите на желязо растителни храни.
Всичко това я прави подходяща храна за уморени и анемични хора, за майки кърмачки и бременни жени. Подходяща е при усещане за слабост и обща умора. Може да се приготви напитка от коприва, която действа много освежаващо. Понеже чистият сок има малко неприемлив вкус, той се смесва с други плодови и зеленчукови сокове.


Коприва
Описание: Многогодишно тревисто растение, високо до 150 см, с дълго пълзящо коренище. Стъблото е четириръбесто, изправено, вдървено в основата. Листата са срещуположни, продълговати, сърцевидни. Цялото растение е покрито с парливи власинки. Цветовете са еднополови, дребни, жълтозелени. Цъфти от май до септември.
Разпространение: Широкоразпространено растение из цялата страна
Употребяема част: С лечебна цел се използват листата и коренищата. Листата се събират от май до септември, а коренищата от септември до ноември. Стъблата се окосяват и листата се обират, докато растението е още свежо. Коренищата се изчистват от пръст и тънки коренчета и се измиват веднага.
Действие: Кръвоспиращо, диуретично, омекчаващо, антианемично

Приложения:
* при анемии, храносмилателни смущения с диария, кръвотечение от носа
* при обилна менструация, хемороиди, захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм
* при бъбречни заболявания като диуретично средство, при маточни кръвотечения
* външно: при отоци, натъртвания, косопад

Идеален е следният коктейл:
половин водна чаша сок от коприва, 1 непълна чаша сок от моркови и 1 супена лъжица лимонов сок.

Салата от коприва
125 г копривени листа, 25 г лук (на пера), 10 г растително масло, половин яйце, лимонов сок, малко магданоз
Копривените листа се измиват с обилно течаща вода и се нарязват на ситно. Към тях се прибавя нарязаният лук и сместа се счуква в дървено хаванче, докато се получи смес, близка до пюре. Подправя се с лимонов сок и олио и се разбърква със ситно нарязания магданоз. Салатата се украсява с парченца от свареното яйце.

Листата на копривата, както и семената й се употребяват в народната медицина.
Изсушените листа стимулират храносмилателните жлези, подпомагат дейността на черния дроб При възпаление на червата, съпроводено с диария, се препоръчва отвара от изсушени копривени листа - до 60 г на литър вода. Вари се на тих огън няколко минути. След това се оставя да изстине и се прецежда. Течността се изпива за един или за два дни.
От листа или корени от коприва, смесени с корени от репей и мащерка, се прави доста концентрирана отвара, с която се лекуват пърхот и косопад. Копривата действа и кръвоспиращо. За тази цел се пие дневно по 100 г сок, който се приготвя от цялото растение.
Билката участва и в комбинации с лечебен ефект при ставни възпаления. По 50 г листа от коприва, цветове от иглика, цветове от бъз, цветове от липа и листа от бреза. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 мл вряща вода. Оставя се да кисне 1 час. След това запарката се прецежда и се пият по 100 мл, размесени с 1 супена лъжица лимонов сок, 4 пъти на ден преди ядене.

 

Панирана коприва
Това е рецепта на Натали, панирана коприва, връхчета панирана коприва, като малки кюфтенца, така както “мама ги прави”

около 150-200 гр. коприва - прясна - само врухчетата, до 3 листенца
1 яйце
2 с.л. царевично брашно или галета
щипка черен пипер

Почиствате копривата.
Ако не е много прясна и свежа е добре да я попарите предварително.
Загрявате олио за пържене.
Взимате листо или връхче от копривата, топвате в панировката - разбитото яйце с брашното и подправки на вкус и пържите до златисто.

Можете да използвате и класическа рецепта за панировка, така както е описана в рецептата за байганети.

По желание можете да поднесете с кисело мляко, разбито с копър и счукан чесън
и бира.



КОПРИВА

С малката ми внучка случайно открихме 3 оцелели стръкчета коприва в перфектно поддържания парк на Ървайн.Рая ме погледна учудено и попита в типично неин стил «Бабо, а какво е това?»Аз се усмихнах замислена и отговорих «Има я много в България». «А,България…»разбиращо поклати глава тригодишното дете. Грижливо ги извадих от пръстта и вкъщи ги посадихме в саксия. Поливам ги всеки божи ден и сега зеленеят и радват душата ми…


Парлива и силна,
зелена красавице,
кой вятър те довея
по тези земи?

Пиеш щедрото слънце,
не се страхуваш
от суховеи,
не те плашат есенните мъгли…

Дрипава,
но горда циганка,
смело надигаш главица
сред този разкош…

А нощем,
само нощем тъгуваш,
само с луната
плачеш без глас…

Чужда земя,
чуждо небе,
зелена изгнаннице,
толкова приличаш на мен!

Ружа ВЕЛЧЕВА

 

 

 







Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2469103
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS