Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2009 00:19 - КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА КУРКУМА
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 8071 Коментари: 3 Гласове:
1



    imageКуркумата не е толкова популярна у нас, въпреки че може да я купите от всеки магазин за подправки. По-познато е кърито, в чийто състав тя е включена. Растението, от чиито корени се приготвя жълтият прах, вирее само на Изток, където с куркума се подправя почти всяко ястие и се лекуват редица болести. Учени от Европа и САЩ, изследвали куркумата, признават, че тя е едно от най-чудодейните лекарства.

Родината на куркумата е Югоизточна Индия - единственото място, където и днес тя се среща диворастяща. Иначе се отглежда и в Камбоджа, Шри Ланка, Индонезия, Китай, Япония, на Филипините и Хаити. В Индия е на почит и се асоциира с плодородието. В Малайзия намазват с паста от куркума корема на родилката и пъпа й след раждането не само за да прогонят злите духове, но и за дезинфекция, тъй като прахът е мощен антисептик.

Жълтият прах е ароматен и целебен
В кулинарията и 6 народната медицина се използва коренището на куркумата, което съдържа етерични масла и пигмента куркумин, който придава жълтия цвят на подправката. Тя придава фин аромат на сладкарски изделия, маринати, сирена и различни блюда. Специфичният й вкус се определя като остър, тръпчив, леко нагарчащ, а действието й е сгряващо. В страните от Източна и Средна Азия без куркума не минава почти нито едно блюдо. С нея подправят ориз, риба, зеленчуци, месо, тесто.

Добавяйте я всеки ден в храната си
Подправката е доста силна и трябва да се използва внимателно. За ароматизиране на 4 порции е достатъчна 1/4 ч. л. от нея. Добавя се още в началото на приготвянето на ястието. Когато се използва с лечебна цел, до-зата може да се увеличи до четвърт чаена лъжичка на порция. Важно е да се знае, че тя действа по-ефикасно в комбинация с растително масло и след като е загрята на висока температура. Добре е с нея да се подправя храна, богата на протеини, тъй като стимулира храносмилането и предотвратява образуването на газове. Добавяйте я всеки ден в храната си, за да почувствате действието й. Тя се употребява още и за профилактика на дисбактериозата, против глисти, за неутрализиране миризмата на чесън.

Жизненонеобходима при болна жлъчка и черен дроб
Ако имате проблеми с черния дроб или жлъчката, куркумата е жизненонеобходима за вас. С нея черният ви дроб ще функционира като швейцарски часовник. Тя го предпазва от токсините и от вредното действие на лекарствата при продължителната им употреба. Ако сте предразположени към атеросклероза, задължително я включете 6 менюто си, тъй като тя намалява риска от заболяването 2 пъти и го забавя. Запазва еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява отлагането на плаки по стените им. Неслучайно ароматното растение е толкова популярно на Изток.

Какво показват най-новите изследвания
И западната медицина признава, че куркумата е мощно лекарство. Американски учени са установили, че редовната й употреба ни пази от болестта на Алцхаймер. Напоследък учените все по-често се питат защо на Изток доста по-малко хора боледуват от левкемия. В резултат на проведени изследвания е станало ясно, че куркумата пречи на развитието на раковите клетки. Освен това тя неутрализира вредното въздействие на цигарите и на полуфабрикатите.
Неотдава учените от Университета в Торонто са получили обнадеждаващи резултати. Оказва се, че куркумата може да върне към живот дори болните от муковисцидоза, изключително тежко и нелечимо заболяване. Тя стимулира и сърдечния мускул, нормализира кръвното налягане, забавя възпалителните процеси. Препоръчва се при проблеми с бъбреците, полезна е за диабетици. С лекарства на базата на куркума могат да се смекчат последствията от лъчевата терапия, да се помогне на болни от цироза на черния дроб. Ето защо наричат куркумата чудодейното лекарство на XXI век.

Тайната на английската знахарка
В средните векове в Англия била популярна легенда 3а тежкоболен херцог, на когото лекарите предричали скорошна смърт. Ден след ден благородникът гаснел. Неочаквано се появила старица знахарка, която му дала тайнствен жълт прах и му заръчала до настъпване на пролетта всеки ден да приема вътрешно от него. След няколко месеца херцогът се появил в прекрасна форма със свитата си на някакво тържество. Знахарката останала да живее в неговия Замък и да се грижи 3а децата му. А тайнственият жълт прах се наричал куркума.

Индийски рецепти с куркума
■ Горещо мляко с куркума помага при редица заболявания на ставите. Излишъкът от киселини в тялото ни ги прави крехки. С възрастта те започват да пукат и да издават неприятни звуци. Ще забравите за тези и други проблеми, ако всяка сутрин пиете на гладно чаша топло мляко с половин чаена лъжичка куркума.
■ При респираторни и простудни заболявания, както и за пречистване на кръвта, се разтваря половин чаена лъжичка от подправката 8 половин чаша кипяща вода, добавя се чаена лъжичка мед и се оставя да престои 5 минути. Пие се 2-3 пъти дневно.
■ Вдишването на дима от половин чаена лъжичка куркума, загрята на котлона, при кашлица, бронхит, катар на горните дихателни пътища предизвиква обилно отделяне на слузта, което носи мигнобено облекчение.
■ Синини и трабми ще минат бързо, ако ги намажете с паста от куркума. Половин чаена лъжичка куркума и щипка сол смесете с кипяща бода, докато се получи гъста смес. Нанесете на болното място и покрийте с марля, докато сместа изсъхне. Помага при лишеи, екземи, заболябания на кожата, причинени от паразити.



Пиле в стил тандури ПРОДУКТИ 1 пиле ( около 1.2 кг )
4 с.л. кисело мляко
1 средна глава лук, нарязана на ситно
4 големи скилидки чесън, нарязан на ситно
1 1/2 ч.л. пресен джинджифил, нарязан на ситно
3 с.л. сок от лайм (или лимонов сок)
2 ч.л. смлян кориандър
1/2 ч.л. смляна канела
1/4 ч.л. смлян кардамом
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. куркума
1/8 ч.л. лют червен пипер
1/3 ч.л. смлян черен пипер
1 с.л. разтопено краве масло
сол на вкус
малко червена боя за хранителни цели(по желание)

  image   image индийска кухня НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Смесете киселото мляко с подправките и боята(ако използвате)
Измийте добре пилето, махнете кожата и нарежете на едри парчета. Направете дълбоки разрези с нож в месото или надупчете с вилица. Намажете пилешкото от всички страни с марината. Оставете да се маринова в хладилник поне 3-4 часа или цяла вечер.
Изпечете на скара или във фурната. Поднесете със сварен ориз.


// 



Тагове:   здраве,   къри,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. iliada - Много съм благодарна
13.07.2009 00:34
он написаното! Бях ,чела нещо но съвсем малко!
Впе
чатлена съм!:)
цитирай
2. condor46 - И за мен беше удоволствие!
13.07.2009 08:25
Публикувам теми,които и за мен са интересни,така си имам събрани на едно място в блога ми полезни и приятни неща!радвам се,че съм ти била полезна!
цитирай
3. anastasiia - И аз благодаря за интересната информация...
13.07.2009 12:18
...И за рецептата също!..:)
Поздрави!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476304
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS