Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2009 14:05 - Авокадото - едно вълшебство за изисканата трапеза
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 3788 Коментари: 0 Гласове:
0



Авокадо
image Авокадо
Класификация
царство:  Растения   Plantae
отдел:  Покритосеменни   Magnoliophyta
клас:  Двусемеделни   Magnoliopsida
разред:    Laurales
семейство:  Лаврови   Lauraceae
род:  Авокадо   Persea americana
image image Грозд авокадо

Авокадото e растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка и е познато още преди 8000 г. на ацтеките и маите. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси поради приликата на плода с този анатомичен орган. Растението е донесено в Европа от испанците през 17 в. Днес най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. Големи плантации с авокадо има и в Европа - в Испания и на Корсика.

Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина от около 15 м. Плодът обикновено тежи около 150-250 г, но има и сортове с по-едри плодове (до 1 кг), а също и миниатюрни разновидности. Цветът е зелен или кафяво-зелен. Вътрешността съдържа една семка, но често се бърка с костилка поради големината ѝ. Плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото.

Авокадо
е наричано още крокодилска круша заради грапавата му нагъната кожица. Авокадото бива или безкрайно обожавано, или категорично отхвърляно

Авокадото датира още от времето на ацтеките. Испанските конквистадори са го нарекли “абагадо” по името, дадено му от ацтеките – “масло от дървото”. Принадлежи към семейство дафинови, има вечно зелени листа, много приличащи на дафиновите. Познати са около 500 вида авокадо, които произхождат от три разновидности: мексиканско, гватемалско и западно-индийско.
Средната маса на един плод е около 250г-600г, с крушовидна форма. Покрит е с тъмнозелено до тъмновиолетово на цвят гладка или грапава кора. В средата има голяма кафеникава костилка, която не става за храна. Костилката е обградена от сочна маслена месеста част със светло зелен цвят и вкус на лешник.

Как да избираме авокадо?
За да проверите дали е узряло, притиснете леко. Трябва да го усетите еластично, да не е твърдо.
Когато избирате авокадо, подръжте плода в ръка. Кората трябва да е без петна. Той трябва да бъде плътен, при натиск с пръст да поддава, но не трябва да остават вдлъбнатини
Повечето сортове авокадо трябва да са черни на цвят, ако са узрели, иначе не стават за ядене.

Как да съхраняваме авокадо?
Оставете твърди авокадо да узреят на стайна температура, след това можете да ги съхранявате до 1 седмица в хладилник. Ако плодът е много твърд, оставете за няколко дни да узрее. Оптималната температура за съхраняване е около 10 градуса.
Щом веднъж е срязано, авокадото почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го херметически и го поставете в хладилник.

Какво да приготвим с авокадо?
* Разрежете авокадото на две и като въртите двете части ги отделете една от друга.
* Авокадото се консумира сурово, защото топлинната обработка променя вкуса му.
* Използва се в сандвичи, сосове, салати, десерти.
* Пасирайте меки авокадо, за да приготвите сос “Гуакамоле”.
* Обелете и го нарежете за салати, сандвичи и бургери.
* Разполовете го по дължина, отстранете семката и го използвайте за основа при приготвяне на салата с пиле или със скариди.
* От костилка можете да се сдобиете с красиво зелено растение, което много бързо се превръща в дръвче.

Хранителна информация за авокадо:
* Без натрий и холестерол.
* Много богато на калий. В 1/3 авокадо се съдържат 370 мг – колкото в 180 г портокалов сок.
* Авокадото е богато на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6, калий, цинк, желязо магнезий.
* Авокадото съдържа около 30 процента лесно усвоими от организма мазнини, а също и около 3 процента белтъчини, и поради това добре се съчетава с морски продукти, месо от птици и яйца.
* В 100 г авокадо се сдържат около 218 калории.

Авокадото традиционно се използва от жените в Мексико и Аризона като козметично масло, което леко прониква в кожата и я освежава. Полученото масло е жълтозелено има мек орехов мирис и е богато на витамините А, Е, Д, калий,калций, натрий, фосфор и желязо.
Счита се че е много подходящо да се консумира от хора страдащи от заболявания на черния дроб.

сос “Guacamole”
една рецепта от мексиканската кухня, особено подходяща за тортила, царевични питки, с месо, с препечен хляб, може да се добавят люти чушки, твърдо сварено яйце, чесън, майонеза, кориандър, бял, черен пипер …

1 авокадо
1 домат
1 стрък пресен лук
1 ч.л. олио (авокадо е доста “мазно”)
1 ч.л. лимонов сок
табаско

Разрязваме авокадото, отстраняваме кожата и костилката и с вилица намачкваме пулпата. Добавяме ситно нарязания (или също намачкан), без кожа и семена домат, попарения за няколко секунди във вряща вода и съответно ситно нарязан или намачкан стрък пресен лук, лимоновия сок, няколко капки табаско (по желание), сол - на вкус. Размесваме добре. Авокадото има свойството да се окислява и съответно да почернява бързо. За да избегнем това слагаме лимон, но ако се налага да съхраним сосът за по- дълго време (не повече от 1 ден), можем да го направим в хладилник, като покрием много плътно с кухненско фолио.

Дип с авокадо
1 бр авокадо
250 г крема сирене или извара
1 малка глава лук
2 -3 скилидки чесън
черен пипер на вкус
1 лимон

Авокадото се обелва и се нарязва на кубчета. Лукът се нарязва на ситно. Чесънът се пресова.
Крема сиренето, авокадото, лукът и чесънът се поставят в блендер. Добавяте сока на пловината лимон.
Разбивате 1-2 пъти на пулс, до желаната консинстенция.

Подправете на вкус и украсявате с останалата ппловинка на лимона.
Идеално се съчетава с препечен хляб и може да се поднесе със зеленчукови кюфтета.





Тагове:   трапеза,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2478719
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS