Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2009 12:25 - Какво не знаем за джинджифила
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 4350 Коментари: 2 Гласове:
1



Джинджифил
Джинджифил image
Класификация
царство:  Растения   Plantae
отдел:  Покритосеменни   Magnoliophyta
клас:  Едносемеделни   Liliopsyda
подклас:    Zingiberidae
разред:    Zingiberales
семейство:  Джинджифилови   Zingiberaceae
род:  Джинджифил   Zingiber
вид:  Джинджифил   officinale
Научно наименование

Джинджифилът (от на турски: Zencefil, с научно наименование на на латински: Zingiber officinale), наричан още исиот или имбер е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Първоначално се използвал предимно в медицината. Завидна е славата му на афродизиак. Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. Участва във всяко къри. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира, в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват. В миналото е имало цели улици наречени „джинджър-стрийт“, на които са се предлагали продукти с джинджифил.

Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние. Родината му е някъде в Източна Азия, от Индия до Китай или Югоизточна Азия. Най-ранните документи за него са китайски. Конфуций (557-479 г. пр.н.е.) го споменава в своите „Аналекти“ и е известен с това, че не е сядал на масата без него. Според по-късни документи джинджифилът е внасян в Китай от Югоизточна Азия. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Също те го занасят и в Източна Африка около 13 век а през 16 век португалците го занасят в Западна Африка. По същото време испанците занасят джинджифила в Америка и през 1547 г. Ямайка вече изнася 1100 тона джинджифил за Испания. Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия


image
Снимка: Getty Images/Guliver P

Най-близките роднини на джинджифила са галангал и куркума.


Японците пък го използват също в захаросан сироп или кисел.

Още в колониалната епоха англичаните са му отдавали особено внимание. Така произлиза известният сладкиш ginger bread (джинджифилов хляб) и любимото ферментирано питие ginger ale (джинджифилова бира).

Джинджифилът има антибактериално, аналгетично и успокоително действие. Учените го препоръчват на бременните, особено през първите три месеца, защото помага срещу гаденето и повръщането.

Джинджифилът помага и при проблеми с храносмилането, повишава работата на жлъчката. Помага и при подуването, а когато става въпрос за грип или настинка, е истински магьосник.

Има антисептично действие и успокоява кашлицата, ако се използва като добавка към чайовете и топлите напитки. В комбинация с други билки увеличава тяхното действие.

Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсини от организма, а изсушеният корен – при болки в стомаха, диария, ревматизам, кашлица и др.

Естествено, и като подправка джинджифилът е прекрасен за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци, ако се използва пресен, настърган или на парчета.

Когато се купува, трябва да се избере този, който при пипане е твърд и не може да се сгъне. Може да се пази една седмица в хладилник, увит във фолио или по-дълго време във фризера.

Други наименования: исиот, имбер
Английски: Ginger, East Indian Pepper, Jamaica Ginger, Jamaica Pepper
Френски: gingembre
Немски: Ingwer
Италиански: zenzero
Испански: jengibre

А ето и една оригинална и лесно изпълнима рецепта от китайската кухня с джинджифил,публикувана от Rus0koska.

Rus0koska
Дегустатор

image












Gingered Chicken Wings (Пилешки крилца с джинджифил)
Продукти:
8 пилешки крилца
4 с. л. соев сос
1 с. л. мед
2 с. л. лимонов сок
2 с. л. настърган пресен джинджифил
2 с. л. кетчуп
1 с. л. олио
Приготвяне:
1. Отделете крилцата при ставите.
2. Смесете останалите съставки и мариновайте крилцата в тази смес, покрийте съда и оставете в хладилника за 6-8 часа.
3. Печете на скара за около 15 мин или докато са готови, като често ги мажете с марината и ги обърнете по 2 пъти.


Тагове:   Какво,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. martiniki - ползвам исиот
03.02.2009 22:01
като лекарство, обезболява при зъбобол и омекчава кашлицата
не съм пробвала още джинджифилова лимонада, интересно какъв вкус има

интересно ми беше да прочета, Руже!
цитирай
2. gocho52 - Режа си го на ситничко...
12.04.2013 13:18
Слагам го в буркан и го заливам с мед.
Това е простата рецепта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2476048
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS