Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2009 22:15 - Да се насладим на очарованието на родопската кухня
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 1609 Коментари: 0 Гласове:
0



Родопска кухня

image

Пататник

Продукти: 5 картофа, 2 яйца, 100 г сирене, 5-6 стръка джоджен (1 ч. л. сух), 1 к. ч. олио, сол на вкус

Приготвяне: Картофите се обелват и се настъргват на ренде. След това се посоляват, слагат се в тензух и се изстискват от водата. Прибавят се разбитите яйца и натрошеното сирене и се подправя със ситно нарязания джоджен.
В тиган се налива 1/2 от олиото и когато се сгорещи, се изсипва сместа. Пече се около 10 минути на тих огън под капак, след което се обръща от другата страна и се пече още 7-8 минути отново под капак.
За да се обърне пататникът, върху тигана се поставя тавичка и много бързо се обръща. След това пататникът се избутва в тигана откъм суровата страна и се доизпича.

image

Родопски клин Родопската баница или така нареченият клин може да бъде с разнообразни съставки, което я отличава от обичайната баница със сирене. Клинът може да бъде (в различни комбинации) с ориз, мляко, сирене, масло, спанак, лапад, праз, месо.

Продукти: за плънката: 200 г сирене, 2 1/2 ч. ч. вода, 1 ч. ч. ориз, 2 яйца, 2 с. л. олио; за тестото: 300 г брашно, 125 г масло, 100 г вода, 1 с. л. оцет

Приготвяне: Оризът се вари, докато поеме водата. След това се оставя да изстине и когато изпръхне, се прибавят яйца и натрошено сирене. Разбърква се, докато съставките за плънката се смесят.

Сол, оцет, олио и вода се слагат в купа и се разбъркват с тел, докато се смесят. Сипва се брашно. Трябва да се получи меко, но не лепкаво тесто. Разделя се на две части, едната от които е по-малка.

По-голямата топка се разточва на много тънка кора, която трябва да е по-голяма от съда, в който ще се пържи клинът. Малката топка тесто също се разточва на тънка кора.

Маслото се разтопява в загрят тиган. След това се слага по-голямата кора, като краищата й излизат от тигана. Изсипва се плънката.

Отгоре се покрива с по-малката кора и се запечатва с краищата на по-голямата. Когато клинът се позапържи, тиганът се наклонява на една страна, за да може маслото да запържи и стените на клина. Тиганът се върти така 10-15 минути.
След това клинът се изважда и в тигана се слага още масло. Клинът се обръща и се поставя обратно в тигана откъм суровата страна. Готовият клин се нарязва на ромбове и се сервира.




Гласувай:
0
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 1904392
Постинги: 554
Коментари: 1117
Гласове: 9958
Календар
«  Декември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS