Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2008 22:53 - Гаспачо - едно невероятно кулинарно изкушение
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 2246 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 30.08.2008 23:05


imageПочивните дни са и дни за кулинария. А ако блюдото е и бързо, и вкусно - удоволствието става двойно. Ако не обичате таратор, пробвайте испанския му "събрат" гаспачо.

 

Лятото е сезона, в който времето е горещо, а супите - студени. Естествено, у нас ядем таратор, при това всеки ден, а в най-топлите дни - само таратор, но като че ли поомръзва. Така че всякакви други студени разновидности на супа, течна салата или нещо подобно са добре дошли.

Вариантите в такъв случай са гаспачо, вишисоаз (vichyssoise) и салморехо (salmorejo), което е подобно на гаспачото, но има някои съществени разлики като гъстотата, което поне за мен го прави повече подобно на сос, отколкото на супа. Но всъщност винаги стои едни въпрос за всичките тези творения, включително и за таратора - това салата ли е, супа или разредител за мастика? Май очарованието им е точно в многофункционалността, особено ако напоследък асоциацията дини - мастика е придобила кофти привкус, пък и не бива да забравяме колко са полезни зеленчуците във всякакъв вид. Гаспачо е от доматената разновидност, но има и ajo blanco malagueсo или бяло гаспачо, което е подобно на нашенския жетварски таратор, само че вместо орехи се използват бадеми, а иначе основните съставки са чесън, хляб, вода, оцет и краставица.

За приготвяне на това конкретно гаспачо са ни необходими следните продукти:

700-800 грама зрели домати

1 краставица

1 чушка

1 малка тиквичка

3 скилидки чесън

1 връзка пресен лук

1 дебела филия хляб

оцет зехтин черен пипер сос табаско или чили сол


Вариантите да се направи гаспачото са няколко - да се нарежат всички продукти на малки кубчета, да се смелят в блендер или пък компромисен, какъвто аз използвам. Доматите се обелват и се смилат заедно с чесъна в блендера, а след това се пасира и тиквичката. Изборът на тиквичка може да изглежда малко странен, но всъщност това е един адски вкусен зеленчук, за капак на всичко и полезен, така че използването му под всякаква форма е задължително през цялата година. Всичко това се изсипва в голяма купа, а към него се добавят нарязаните краставица, чушка и лук. Големината на кубчетата е въпрос на лично предпочитание. Изкиснатият като за кюфтета хляб се натрошава в сместта, разбърква се добре и след това се сипват подправките - винен оцет на вкус, една идея зехтин, сол, черен пипер и няколко капки табаско. Ако е прекалено гъст, може да се добави още доматен сок или малко вода. (nojivilichka.wordpress.com)image

           (прочетено в www.frognews.bg|






Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. gastronom - Благодаря ти,
31.08.2008 08:16
много хубаво гастрономическо предизвикателство!
Ще опитам твоята рецепта. Поздрави - Илка
цитирай
2. condor46 - Радвам се,gastronom,
31.08.2008 09:01
че се отби при мен и че си намерила нещо интересно!Имам слабост към интернационалната кухня,а тази рецепта и едно от простите, но впечатляващи предизвикателства!Вкусен ден ти пожелавам-поздрав отдалече - Ружа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2479627
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS