Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2016 20:19 - България на сегашното си място
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3352 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 31.07.2017 22:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          
           В тази тема разглеждам България като възможност да е на друго място и сегашното ѝ местоположение. България е на Балканския полуостров от преди идването на кан Аспарух през 680г. Той идва на място, където преди него е имало българи. Те са населявали Балканския полуостров и са били известни на историците от различни народи. Държавите наоколо са ги знаели като мизи, гети, траки, беси. Много от старите народи на Балканския полуостров не са точно българи, но са свързани с българите. Поради тези причини може да се каже, че българи е имало много преди кан Аспарух да дойде на Балканския полуостров и да основе държавата България. Като заключение на за написаното досега може да се каже, че кан Аспарух основава държавата на място, където преди него са живяли българи.Това твърдение по-късно се потвърждава от писмата на папата до княз Борис и до цар Калоян, където главата на християнската  църква твърди, че земите принадлежат по право исторически на българите. Името "българи" от византийските историци за първи път се споменава по повод походът на хан Заберган през 559 г. По-късно се споменава при срещите и добрите взаимоотношения между император Ираклий и кан Кубрат.
            Именно затова първоначално кан Аспарух иска от Константин IV Погонат да разреши на неговия народ да се засели около делтата на р. Дунав като федерат. След като му е отказано започва първата война между България и Византия. За кан Аспарух, неговата дейност по създаване и установяване на държавата четете" Победите на кан Аспарух". При кан Аспарух българската държава се създава и отстоява земите си.Кан Аспарух е настоявал точно на тези земи да бъде основана държавата България.

             Войната в Онгъла завършва с поражение на ромеите поради превъзходния стратегическия план на Аспарух, укрепения лагер на българите и нерешителността на императора, който след тридневна обсада се оттегля с кораб за Месемврия, за да се лекува, а византийската армия е разгромена и преследвана от Аспаруховата конница. Кан Аспарух превзема Източна Мизия (без пристанище Одесос), сключва като победител договор с местните вождове на седемте славянски племена и северите, (които не са славяни) и така основава новата българска държава. На следващата 681 г. Аспарух предприема поход на юг от Хемус в Тракия. Императорът е принуден да поиска мир и подписва договор, с който се задължава да плаща годишен данък. Този договор се счита за официалното признаване на новата българска държава.
       През първите години на своето управление кан Аспарух извършва няколко важни държавнически дела: регулира отношенията си със славянските племена в състава на държавата, като ги задължава да охраняват границите на юг и на запад; предприема поход срещу хазарите, прогонва ги на запад и разширява България до р. Тимок и Карпатите; укрепва новата столица Плиска и възстановява старата крепост Дръстър и други укрепени пунктове; изгражда „великия презид” – земен ров и вал – от Черна вода на Дунав до Кюстенджа на Черно море. Постигнати успехи на кан Аспарух са срещу три неприятелски войски във войни.- Византия, Хазарски хаганат и Аварски хаганат. Всяка от тези държави е победена по два пъти от кан Аспарух. 
Най-значителни и останали в историята са първата, с която се дава начало на Дунавска България и последната, завършила с решителна победа над Хазарския хаганат. Никъде не пиша за загуби, защото кан Аспарух няма такива. Той не е единствения български владетел, който не губи войни. Затова тачим кан Аспарух като велика личност от българската история. Той е третият брат и единствено неговата държава през XXI в. я има на географската карта на света.
           Кан Аспарух идва в нашите земи през 680 г., а войната с Византия приключва през 681 г. с победата при Онгъла. Тук е първата и най-важна победа на кан Аспарух и тя е постигната над една от най-силните държави в света по това време.

image

                             Все пак кан Аспарух е силна личност и е успял да заведе българите на хубава плодородна земя. От сегашна гледна точка, като имаме атласи на Европа и света, познаваме релефа и климатичните особености е лесно да се прецени къде са апетитните земи и къде не си заслужава да живееш. През дългите години на съществуване някои държави са си сменяли мястото, като маджари,  славяни. Други пък са отстоявяали своята територия, губили са независимостта си и отново са се издигали, като Армения. Приблизително половината  ѝ територия е на сегашното си място, а другата половина- в пределите на Република Турция. България през многовековната си история е имала възходи и падения, силни периоди и кризи, губила си е независимостта няколко пъти, но винаги е населявала сегашната си територия. Нямаме в нашите предели тереитории, които за дълъг период да не са били в пределите на България и да не са населяванио с българи. Имаме само такива, които по право ни принадлежат, но поради политически причини са ни отнети. Претенциите на Турция за Кърджалийска област не са основателни. По-скоро ние имаме исторически основания да си искаме Тракия, но няма как да стане. В темата"Стари карти на България" може да видите докъде е стигала Дунавска България през различните периоди. Само ще кажа, че земите до Будапеща и Солун и Скопие са били български в периодите на голям разцвет. . За това, че изброените държави са сродни с България може да се съди не само от името, а от произхода  и самоопределянето на народа. През старите времена народа не винаги има съзнанието за етническа принадлежност, тъй като се приобщават съседни завладяни народи и се навлиза в друга територия, населена с други племена и народи Отделно сме имали шансове да превземем Истанбул на няколко пъти.
             По спомен българска войска е стигала до Константинопол десетина пъти
по най-различни поводи.   Пояснявам, че  е имало случаи, като при кан Тервел, където стигаме до Консатантинипол не като завоеватели и претенденти за града( тема" Кан Тервел-спасителя на Европа).  
       
За това, кои държави са сродни с България и кои не може да се съди не само от името, а от произхода  и самоопределянето на народа. През старите времена народа не винаги има съзнанието за етническа принадлежност, тъй като се приобщават съседни завладяни народи и се навлиза в друга територия, населена с други племена и народи.
          Като продължим разсъжденията в друга насока: можело ли е да изберем друга територия? Отговорът е "не". Защо? Защото наблизо до сегашното ни място цялата територия е заета. Дали наистина няма празно място?

Карта на България от времето на цар Симеон Велики
           При по-подробно търсене може да се намери. Както съм писал в темата" Победите на кан Аспарух" през VIII в. при идването на юг от Дунар кан Аспарух е обграден от силни държави от трите страни: Византийската империя от юг, Аварския хаганат от северозапад и Хазарския хаганат от североизток. Причина за разселването не е само бягането от атаките на хазарите.  Българите пресичат река Дунав и се заселват на земите между Дунав и Хемус( Стара планина). Планинската верига на Хемус за известно време служи за граница с Византия.  По-на запад има свободни територии, но те се заемат от други племена при Великото преселение на народите. В едноименната тема е обяснено кои са и как става процесът. Като цяло може да се обобщи, че всеки народ се бори за по-добра територия и ако не харесва земята си,силните съседи и обстановката, или е принуден със сила си търси нови места за установяване. Времената на номадите за Европа към X в. приключват.
              От гледна точка на почвите може да се каже, че нашата земя дава достатъчно реколта, стига да има кой да я обработва, за да може да се изхраним и да изнасяме в чужбина. На север земите не са така плодородни. На юг от нас също положението не е по-хубаво. Като сравнявам българските плодове с гръцките и турските разликата във вкусовите качества е много в наша полза. Разбира се нашите южни стъседи си имат цитруси, лаврови дървета, маслини, киви, но българските плодове и зеленчуци не отстъпват по нищо. Във Великобритания и по атлантическото крайбрежие дъждовете пречат да узреят плодовете и да стане реколтата.  За българите Добруджа и Тракия са много ценни, но целостта им към настоящето не са запазени. Релефът на България също е подходящ. Имаме си планини с алпийски характер, по-ниски за разходки, равнини, каньони, пещери и природни забележителности и феномени. Не всички държави могат да се похвалят с това( разглеждам само Европа).
                  
        Рисунките в Магурата са световно известни, както много български неща, за които съм писал досега или предстои да пиша. Пещерни рисунки от незапомнени времена има само на 4-5 места по света. В България  няма пустини, вечни ледове, обилни валежи и тежки природни бедствия. Големината на държавата не е определящо: Русия, Австралия и Канада са с огромни територии, но имат големи неизползваеми пространства, поради неблагоприятния климат.
         Курортите ни се посещават, известни сме и с минералните избори  и санаториуми( тема" Минералните извори в България"). Черноморското крайбрежие е разчленено, има заливи и обширни плажове. В Черноморието зная, че другите държави нямат като българските плажове, за останалите части на Европа нямам информация. Ако вземем например Италия и Гърция- двете държави са преди България по световно историческо наследство, имат морски курорти, но температурите са много по-високи. Аз лично предпочитам да си прекарвам лятната почивка в България. Качеството на обслужване, предлагане, възможности, чистота е друга тема за размисъл. Говоря единствено от позицията на атмосферни условия. На север- скандинавци и германци са свикнали с техните курорти и като стане температурата на водата 18°се къпят. В сеизмично отношение не се забелязва повишена активност. Вярно, че имаше тежки земетресения с поражения и жертви в Чирпан и Стражица, но в Гърция, Турция и Румъния стават повече земетресения. Като се замисля за приказките и митологията дали огнения змей не е изпепеляващото слънце от азиатските степи?
             В България горите са намаляли поради незаконно изсичане и сме назад сравнено със Швеция, Русия и още много европейски държави, но това е въпрос на политика и законодателството. За полезните изкопаеми- по времето на заселването на българите през VIII в. те не са имали никакво значение. Не се е отчитало колко нефт и газ има в недрата на принадлежащата ни земя. Българите са имали страх от засушаване и са търсили място, където водата да е повече, а не както в Азия, където са живяли. Като гледам географската карта на Европа ми се вижда, че мястото на България е възлово. На Балканския полуостров условията за живот и развитие са добри. Само по политически причини може да се каже, че не е подходящо място. Ако има някакъв недостатък- това е, че не сме на открито море, а Черно море е вътрешно. По-лесно за корабоплаването би било ако се намираме на атлантическото крайбрежие. Като се върнем назад във времето ще забележим, че природните дадености на България са били използвани рационално до средата на XX в. Не случайно сме най-старата държава в Европа, запазила името си. Имали сме трудни и тежки времена, когато ни е било трудно да си запазим целостта, но сме успявали. Българските царе са водили последователна политика на запазване на целостта и суверенитета на държавата. Пазили сме и сме почитали традициите и обичаите. През турско религията е помогнала да се съхраним(  темите" Българските обичаи и традиции" и "Манастирите в България"). 
В гробниците на владетелите са намирани много предмети от злато и сребро. Благодарение на изображения в древни летописи днес ние знаем как е изглеждала аварската куртка, която в стари времена българите са приели. Запазването на държавата е от значение за България, но и за континента като култура. 
              Погледнато от много страни мястото на България е изгодно за развитието ѝ. Влияние оказват и други фактори впоследствие, като съседите, военно-политическите групировки, умението да се разработват и използват природните дадености. През голяма част от историята ни река Дунав е текла през изцяло българска територия. Към днешно време това би ни донесло полза от преминаването на плавателни съдове през българска територия. Сега реката е граница, а тя е била използвана като такава и от други държави, като Римската империя. За северните спрямо Дунав територии може да съжаляваме, че сме ги изпуснали, но повече значение щяха да имат останалите гранични земи. Малко са държавите в света, които изцяло граничат с бивши свои територии. Пояснявам, че става въпрос за територии, които през дълъг период са били населени с българи и владяни от царете ни. Иначе Монголия може да претендира за половин Азия, но тя за кратко е заемала териториите и не е успяла да ги администрира и приобщи. Китай прави така, а българите също-има засвидетелствени разселвания при кан Омуртаг, Крум, Калоян и други владетели с цел трайно настаняване на новопридобитите земи.
           Намираме се на кръстопът и може да се каже, че Византия колкото и враждебна да е била към България ни е пазела от юг, а ние-от север. Константинопол е бил обсаждан от арабите и други източни народи. Ние никога не сме се възползвали да се съюзим с някои с малки изключения,( като при цар Симеон I с арабите, но опитът не сполучил). Дори кан Тервел е помогнал срещу арабите на Византия. От друга страна България поема ударите от североизток-маджари, хазари, печенеги и други.  За времето на заселване на южните от река Дунав земи значение е имал пътят на търговските връзки. На мястото на Швейцария например поради голямата надморска височина основните търговски пътища са минавали встрани. Швейцарците са намерили начин да се развиват бързо и да печелят от други места.За нас да достигнем Швейцария граничи в фантастиката.    
              Ако имахме излаз на Егейско море щяхме да имаме по-продължителен летен сезон и да печелим от курортите, а еинствено затруднения биха се получили при връзка по море между Черно и Егейско море. Северна Добруджа също е апетитно плодородно парче. Точно там са старите български земи-Онгъла. Добре поне, че при цар Борис III успяхме по мирен път чрез Крайовското споразумение да си върнем Южна Добруджа. Изглежда, че старите българи са знаели много за Европа и добре са избрали мястото на България. Те разбира се не е имало как да предположат как  ще се развие светът по-късно и че Балканките страни ще изостанат( за причините:тема" Изоставането на Балканските страни"). Българските земи са ги харесали много чужди владетели: Константин Велики, Юстиниан и други.
                 Известна ни е легендата, която разказва как княз Борис I при сключването на мирния договор със сърбите се съгласява да отстъпи жени и коне, но не и къс от земята ни. Цар Самуил е пример за това как  трябва да се защитава и отстояа държавата в продължилите повече от четири десетилетия борби за независимост срещу император Василий II българоубиец. Георги Димитров например го таксувам като национален предател, защото предложи без никаква външна заплаха и причина България за 16-та република на СССР и се съгласи да присъедини България към Югославия при разговори с Тито.
             Какво излезе накрая: Мястото на България е възлово, по много признаци изглежда да е подходящо за развитие и оцеляване на държавата. Грешни политически решения ни отдалечиха от развитите страни в Европа.

 





Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiram - Здравей, Барин!
02.07.2016 22:02
Хубав материал!
...
Какво да кажа - Може би и най-вероятно Аспарух кан Е дошъл на Балканите и то от Северо-Изток, за да поправи една неправда! И е направил каквото е било нужно за да се разбере, че тази земя е земя на Българи и на България...

Поздрави!
цитирай
2. barin - А мисля, че се е опитал да възвърне ...
02.07.2016 22:15
А мисля, че се е опитал да възвърне Стара Велика България, като е воювал срещу хазарите, защото наскоро четох, че втората война може да е била дълбоко в хазарска територия, а не както съм писал в темата"Победите на кан Аспарух"- при Днестър и Днепър. Поздрави!
цитирай
3. zaw12929 - Полезен материал и заключение: ...
04.07.2016 13:52
Полезен материал и заключение: " Грешни политически решения ни отдалечиха от развитите страни в Европа."
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645784
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031